CONNECT:  
             

Fish spa: πεντικιούρ με πολλά… ερωτηματικά

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Είναι αποτελεσματικό, ενδεχομένως απολαυστικό, σίγουρα trendy. Είναι όμως ασφαλές; Διαβάστε και κρίνετε …

Η ιστορία:

Στις θερμές πηγές και τα ποτάμια της Βόρειας και Κεντρικής Μέσης Ανατολής- κυρίως στην Τουρκία, τη Συρία, το Ομάν και το Ιράκ – ζει ένα είδος μαύρου κυπρίνου, χωρίς δόντια το οποίο ονομάζεται Garra rufa. Ιδιαίτερα στην Τουρκία η απολέπιση των ποδιών ή και ολόκληρου του σώματος με τη βοήθεια των μικρών αυτών ψαριών, αποτελεί παράδοση από τον περασμένο ήδη αιώνα . Η τρέλα όμως του fish pedicure, του «φυσικού» πεντικιούρ με τα Garra rufa ή doctor fish όπως τα αποκαλούν, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Ασία και γύρω στο 2007 έφτασε στην Αμερική και στην Ευρώπη (και λίγο αργότερα στην Ελλάδα)

Η μέθοδος:

Η πελάτισσα βυθίζει τα πόδια της σε μια δεξαμενή με ζεστό νερό το οποίο περιέχει μερικές δεκάδες Garra rufa. Με τις μικροσκοπικές βεντούζες που έχουν αντί για δόντια, «τσιμπάνε» το δέρμα απολεπίζοντας τα νεκρά κύτταρα και τις σκληρύνσεις του. Ταυτόχρονα, το μικρο-μασάζ που γίνεται από τα διαδοχικά τσιμπήματα στα πέλματα ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά σημεία της ρεφλεξολογίας, προσφέροντας χαλάρωση και αίσθηση ευεξίας.

Οι επιφυλάξεις:

Τα τελευταία 3 χρόνια και ενώ τα spa και τα nail salons με υπηρεσίες fish pedicure είχαν ήδη κατακλύσει την αγορά, έφτασαν και οι πρώτες προειδοποιήσεις από μικροβιολόγους, δερματολόγους αλλά και υπηρεσίες υγείας στη Γαλλία, στην Αμερική και στη Μεγάλη Βρετανία: Το fish pedicure δεν είναι 100% ασφαλές-τουλάχιστον για κάποιους … Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά έντυπα και εφημερίδες κύρους όπως ο Guardian, η Telegraph και ο Monde , μολονότι η θεραπεία κρίνεται γενικά ως «χαμηλού κινδύνου» για τα υγιή άτομα, -με την προϋπόθεση πάντα ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής-, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται σημαντικά για άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, διαβήτη, ψωρίαση ή δερματικές βλάβες (αμυχές, πληγές, κλπ).

Γιατί;

  • To νερό που χρησιμοποιείται για το πεντικιούρ, παρόλο που αποστειρώνεται με ειδικά φίλτρα ακτινοβολίας UV, ενδέχεται να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς αφού οι δεξαμενές σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορούν να καθαριστούν σωστά από το ένα ραντεβού στο άλλο εξαιτίας της παρουσίας των ψαριών.

·

  • Τα ίδια τα ψαράκια δεν είναι φυσικά δυνατόν να απολυμανθούν και τα περισσότερα fish spa, δεν τα αντικαθιστούν –λόγω κόστους-όπως θα έπρεπε, αλλά τα χρησιμοποιούν ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Τα γεγονότα:

  • Από ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Γαλλία, διαπιστώθηκε ότι από τις εκατοντάδες fish spa που λειτουργούσαν, μόνο μερικές δεκάδες τηρούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

·

  • Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε το 2011 στο Λονδίνο σε φορτίο με ζωντανούς κυπρίνους από την Ινδονησία που προορίζονταν για τα βρετανικά fish spa, βρέθηκε ότι τα ψάρια έφεραν βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μολύνσεις των μαλακών ιστών.

·

  • Το fish pedicure έχει ήδη απαγορευτεί σε 14 πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά, ενώ στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, τα nail salons με υπηρεσία fish pedicure βρίσκονται «υπό επιτήρηση».
  • Στην Ελλάδα, δεν έχουμε επίσημη τουλάχιστον πληροφόρηση για το κατά πόσο οι υπηρεσίες fish pedicure που προσφέρονται σε αρκετά πλέον nail spa ελέγχονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

·

  • Last but not least: Τα Garra Rufa, όταν είναι ελεύθερα τρέφονται με μικροοργανισμούς, πλαγκτόν και φύκια. Μόνο αν φτάσουν στα όρια της λιμοκτονίας θα αναγκαστούν να «φάνε» τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις θεωρούν το fish pedicure μια ακόμα όψη του animal cruelty, δηλαδή της βαναυσότητας στα ζώα…..

 

Σχετικά θέματα
Το ημιμόνιμο και οι κρυφές ακτίνες UV
2016-11-06
Το ημιμόνιμο και οι κρυφές ακτίνες UV
 
Μήπως κινδυνεύετε από…. tanorexia;
2014-05-22
Μήπως κινδυνεύετε από…. tanorexia;
 
10+1 κρυφές εστίες μικροβίων στη ρουτίνα της ομορφιάς
2017-10-11
10+1 κρυφές εστίες μικροβίων στη ρουτίνα της ομορφιάς
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;