CONNECT:  
             

Επιστρέφουν τα parabens στα καλλυντικά;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Τα συντηρητικά έχουν κατηγορηθεί για πολλά-και δικαίως. Κάποια έχουν σχεδόν δαιμονοποιηθεί-όπως τα parabens. Ίσως όμως αυτή να είναι η μισή αλήθεια.

Αρκετά από τα συντηρητικά τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν ασφαλή και επιτρεπόταν η χρήση τους στα καλλυντικά, επανεξετάζονται με σοβαρή πιθανότητα να απαγορευτούν. Καλά νέα θα πείτε-και λογικά. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο εξειδικευμένο website Premium Beauty News, o Μπερτράν Λομ , ειδικός στην αντιμικροβιακή προστασία των καλλυντικών συνθέσεων, επισημαίνει τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στη βιομηχανία της ομορφιάς, εξαιτίας ακριβώς των απαγορεύσεων αυτών .

Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCP) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περιορισμό της χρήσης μεθυλιζοθειαζολινίνης (ΜΙΤ), μόνο σε καλλυντικά προϊόντα που ξεπλένονται. Η χημική ουσία αυτή χρησιμοποιείται νόμιμα, σαν συντηρητικό σε πολλές κρέμες προσώπου και αντιηλιακά -συχνά στη θέση των διαβόητων parabens-, αλλά κρίθηκε ύποπτη για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Λομ, ο αποκλεισμός της ΜΙΤ μειώνει την ήδη περιορισμένη-λόγω των αυστηρών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των αυτοπεριορισμών που θέτουν οι ίδιες οι μάρκες, για λόγους marketing και ανταγωνισμού- γκάμα των συντηρητικών που έχουν στη διάθεσή τους οι κατασκευαστές καλλυντικών για να προστατέψουν μια φόρμουλα από τους μικρο-οργανισμούς .

Το γεγονός ότι σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως ένας μικρός μόνο αριθμός ουσιών από τη λίστα των εγκεκριμένων συντηρητικών, αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών και προκαλεί το φαινόμενο της προσαρμογής των μικροοργανισμών και του σχηματισμού επικίνδυνων βιοφίλμ (αποικίες από βακτήρια και μύκητες) .

Αρκετές εταιρίες καλλυντικών σε όλο τον κόσμο, ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι «χωρίς συντηρητικά». Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται εναλλακτικές ουσίες που δεν κατατάσσονται στα συντηρητικά αλλά έχουν παρόμοια δράση. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ότι για τις ουσίες αυτές δεν υπάρχει επίσημο όριο περιεκτικότητας, όπως συμβαίνει με τα συντηρητικά της εγκεκριμένης λίστας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφονται περιστατικά ερεθισμών και ευαισθητοποίησης της επιδερμίδας από καλλυντικές φόρμουλες στις οποίες αντικαταστάθηκαν τα συντηρητικά με «αθώα» μεν συστατικά, όπως π.χ. σορβικό οξύ, αλλά σε υψηλή περιεκτικότητα.

Για τον Μπερτράν Λομ η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει αυτό-παγιδευτεί στο θέμα των συντηρητικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιμικροβιακή προστασία θα πρέπει να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες μιας καλλυντικής φόρμουλας. Η παρουσία των εγκεκριμένων συντηρητικών είναι απαραίτητη -αναγκαίο κακό, έστω- γιατί διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια του τελικού προϊόντος. Πιστεύει μάλιστα ότι τα parabens –τα οποία πρέπει να πούμε, ποτέ δεν απαγορεύτηκαν, απλώς ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ανάγκασε πολλές μάρκες να τα αποκλείσουν από τις φόρμουλές τους- δεν θα αργήσουν να επιστρέψουν στην αγορά!

Πηγή: Premium Beauty News

 

Σχετικά θέματα
Η σκοτεινή πλευρά των καλλυντικών
2013-11-05
Η σκοτεινή πλευρά των καλλυντικών
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;