CONNECT:  
             

Φυσική vs χημική απολέπιση. Πολλές οι διαφορές, ένα το αποτέλεσμα

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Δερματολόγοι και αισθητικοί συμφωνούν ότι το… αντίδοτο στη θαμπή, τραχιά όψη της επιδερμίδας είναι μια καλή απολέπιση. Ναι αλλά με ποιο τρόπο; Φυσικό (scrub) ή χημικό (peel); Εδώ αρχίζουν οι διαφορές….

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας αποτελεί πλέον-ή, τουλάχιστον θα έπρεπε- σημαντικό συμπλήρωμα της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης. Κι αυτό γιατί, με τη βοήθεια ενός απολεπιστικού προϊόντος η επιδερμίδα ανακτά άμεσα τη λάμψη και τη φρεσκάδα της. Μολονότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλά, ουσιαστικά, οι επιλογές που έχουμε είναι μόλις δύο. Απολέπιση με φυσικό ή με χημικό τρόπο. Ποιος είναι ο καλύτερος ή ο πιο ασφαλής; Μη βιαστείτε να απαντήσετε…

Ποιος είναι ο φυσικός και ποιος ο χημικός τρόπος απολέπισης;

Φυσική απολέπιση: τα …σωματίδια της τριβής: Η φυσική απολέπιση δρα με βάση τις αρχές της μηχανικής. Μικρόκοκκοι που περιέχουν κονιορτοποιημένα κουκούτσια αμυγδάλων, ροδάκινων, ελιάς κλπ, κρυστάλλους ζάχαρης , μικρο-σωματίδια συνθετικής προέλευσης, αλλά και το κοινό σφουγγάρι, τα βουρτσάκια ή τα ειδικά πανάκια με μικροΐνες, απομακρύνουν δια της τριβής τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Χημική απολέπιση: τους… «δεσμούς» λύσατε: Τα κερατινοκύτταρα της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας, ενώνονται μεταξύ τους με ένα είδος «κόλλας». Κατά τη φυσιολογική διαδικασία απολέπισης, οι δεσμοί χαλαρώνουν και τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται. Αυτό ακριβώς κάνει και η χημική απολέπιση. Ουσίες και ένζυμα φρούτων όπως το γλυκολικό , το σαλικυλικό, το μηλικό ή το γαλακτικό οξύ (τα γνωστά μας ΑΗΑ και ΒΗΑ) έχουν κερατολυτική δράση, δηλαδή διαλύουν τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων επιταχύνοντας την απόπτωσή τους.

Ποιος από τους δύο τρόπους είναι ο ασφαλέστερος;

Εδώ είναι που αρχίζουν οι παρανοήσεις. Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε στο μυαλό μας το φυσικό με το ασφαλές και το χημικό με το επικίνδυνο. Στην περίπτωση όμως της απολέπισης τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Στη φυσική απολέπιση, εάν οι απολεπιστικοί κόκκοι που εμπλουτίζουν τη σύνθεση του προϊόντος είναι μεγάλοι σε μέγεθος ή το σχήμα τους είναι ανομοιόμορφο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματίσουν την επιδερμίδα και να της κάνουν κακό αντί για καλό. Γι παράδειγμα, τα προϊόντα που περιέχουν κονιορτοποιημένα κελύφη και κουκούτσια καρπών θεωρούνται ιδιαίτερα ερεθιστικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Το μειονέκτημα ,τέλος, μιας «σκληρής» απολεπιστικής σύνθεσης είναι ότι τραυματίζει την επιφάνεια της επιδερμίδας ανεξάρτητα από την ποσότητα που χρησιμοποιούμε ή τη συχνότητα της εφαρμογής της.

Τα απολεπιστικά προϊόντα που δρουν χάρη στις χημικές ουσίες που περιέχουν, είναι πολύ ηπιότερα και, σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα πλέον ενδεδειγμένα για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι ερεθισμοί. Η ασφάλεια –όπως και η δραστικότητα- της σύνθεσης εξαρτάται από την περιεκτικότητά της (%) σε απολεπιστικές ουσίες. Το καλό είναι ότι όταν ένα δραστικό προϊόν peeling δεν γίνεται ανεκτό από την επιδερμίδα, ο ερεθισμός γίνεται εύκολα αντιληπτός (κοκκινίλες, τσιμπήματα) και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα αφαιρώντας απλώς το προϊόν.

Φυσική ή χημική απολέπιση; Η επιδερμίδα σας αποφασίζει...

Κανονική, μεικτή ανθεκτική επιδερμίδα: Η αίσθηση καθαριότητας και υγείας που προσφέρει η φυσική απολέπιση είναι αναμφίβολα μοναδική. Με την τριβή όχι μόνο απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα αλλά ενισχύεται η μικροκυκλοφορία και η επιδερμίδα δείχνει άμεσα πιο λαμπερή, πιο απαλή πιο υγιής. Όμως προσοχή: ο υπερβολικός ζήλος βλάπτει. Όσο κι αν σας είναι ευχάριστη η διαδικασία, δεν χρειάζεται να… γδάρετε την επιδερμίδα σας.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Αν προτιμάτε τη φυσική μέθοδο, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες, όπως μικρόκοκκους συνθετικής προέλευσης με ομοιόμορφο σχήμα που περιορίζουν στο ελάχιστο τους ερεθισμούς.

Ξηρή, ταλαιπωρημένη από τον ήλιο, ή ώριμη επιδερμίδα: Επιλέξτε συνθέσεις με ΑΗΑ (γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ), γιατί εκτός από την απολεπιστική δράση βελτιώνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

Λιπαρή, με τάση για ακμή επιδερμίδα: Τα ΒΗΑ (κυρίως το σαλικυλικό οξύ) έχουν την ιδιότητα όχι μόνο να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα αλλά να καθαρίζουν τους φραγμένους πόρους της επιδερμίδας και να ελέγχουν την παραγωγή σμήγματος προλαμβάνοντας έτσι την δημιουργία μαύρων στιγμάτων. Επιπλέον τα BHA θεωρούνται κατάλληλα για επιδερμίδες με ακμή λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιβακτηριδιακής τους δράσης.

 

Σχετικά θέματα
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
2019-08-18
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
 
 Καθαρή επιδερμίδα: Οι 10 εντολές
2014-08-13
Καθαρή επιδερμίδα: Οι 10 εντολές
 
Korres, Απολεπιστική Μάσκα Άγριο Τριαντάφυλλο
2014-02-27
Korres, Απολεπιστική Μάσκα Άγριο Τριαντάφυλλο
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;