CONNECT:  
             

Αντιοξειδωτικά: ο φύλακας άγγελός μας

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

2920 ​ Τα αντιοξειδωτικά έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και προστασίας της επιδερμίδας. Από το μακρύ κατάλογο των πολύτιμων αυτών συστατικών εννέα στον αριθμό ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά. Είναι ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες , τα ασταθή μόρια οξυγόνου που οξειδώνουν τα κύτταρα, μια από τις κύριες αιτίες γήρανσης της επιδερμίδας. Έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, περιβαλλοντική μόλυνση , στρες και κακή διατροφή συνθέτουν το ιδανικό παζλ για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση. Τα αντιοξειδωτικά είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε όλα τα παραπάνω. Υπάρχουν εκατοντάδες- αν όχι χιλιάδες αντιοξειδωτικά, όπως επισημαίνει ο διάσημος αμερικανός δερματολόγος dr. Murad στο βιβλίο του The Murad Method, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες σε διαφορετικά επίπεδα. Κάποια απ αυτά έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετικά για την επιδερμίδα, «το μόνο όργανο» όπως επισημαίνει ο dr. Murad «που μας επιτρέπει να δούμε ορατές αποδείξεις για το γεγονός ότι η σωστή αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών δύναται να αναστρέψει κάποιες από τις αλλαγές που επιφέρει η γήρανση».

Άλφα λιποϊκό οξύ ( Alpha Lipoic AcidALA)

Είναι ένα ένζυμο διαλυτό τόσο στο νερό όσο και στο λάδι , γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα. Ανήκει στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όμως σε μορφή συμπληρώματος από την τοπική εφαρμογή του.

Συνένζυμο Q10 ( Coenzyme Q10)

Λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό , το οποίο είναι αποθηκευμένο στα κυτταρικά τοιχώματα . Είναι επίσης ένα από τα λίγα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μιτοχόνδρια. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες όταν η επιδερμίδα δέχεται «επίθεση» μειώνοντας την παραγωγή του καταστροφικού για το κολλαγόνο ενζύμου, της κολλαγενάσης.

Εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών ( Grape Seed Extract)

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες δίκαια έχουν καταχωρηθεί ανάμεσα στα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά. Στα συν υπολογίστε τόσο την προστατευτική όσο και την επουλωτική τους δράση ενώ συμβάλλουν και στη σύνθεση κολλαγόνου.

Γλουταθειόνη ( Glutathione)

Είναι ένα τριπεπτίδιο που αποτελείται από τρία αμινοξέα, κυστεϊνη, γλουταμινικό οξύ και γλυκίνη , το οποίο παράγεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Ο βασικός της ρόλος είναι η διάσπαση και απομάκρυνση από το σώμα όλων των δυνάμει επικίνδυνων τοξινών.

Πράσινο τσάι ( Green Tea)

Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, οι οποίες θεωρούνται από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έχει επίσης αντισηπτικές, αντιερεθιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ διακρίνεται και για την ενυδατική του δράση. Στην ειδοποιό διαφορά του σημειώστε το συστατικό epigallocatechin-3 gallate ( EGCG), το οποίο, επίσης, περιέχει που καταγράφει σημαντική αντιοξειδωτική δράση μεγαλύτερη των βιταμινών Cκαι Ε.

Υπεροξειδική δισμουτάση ( Superoxide DismutaseSOD)

Ενδοκυτταρικό και εξωκυτταρικό ένζυμο που καταστρέφει έναν τύπο ελεύθερων ριζών, των ριζών υπεροξειδίου. Συμβάλλει θετικά στην προστασία από τη UV ακτινοβολία. Στα μείον το μεγάλο μοριακό του βάρος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα.

Βιταμίνη Α

Διεκδικεί τον πρώτο ρόλο στο κεφάλαιο αντιγηραντική δράση, χάρη στις πολύτιμες αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Είναι ίσως το μόνο με αποδεδειγμένα τα θετικά αποτελέσματα στη μάχη κατά των ρυτίδων, με την προϋπόθεση ότι γίνεται συστηματική χρήση τουλάχιστον για 3 μήνες. Επιπλέον, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενώ συμβάλλει θετικά και στον ομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας.

Βιταμίνη C

Ή ασκορβικό οξύ. Μια από τις πλέον δραστήριες βιταμίνες. Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενισχύει την υδρολιπιδική μεμβράνη , απενεργοποιεί τις ασταθείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Στα μείον το γεγονός ότι ανήκει στις ασταθείς βιταμίνες που σημαίνει ότι αποσυντίθεται, άρα χάνει τις πολύτιμες ιδιότητές της, όταν εκτίθεται στο οξυγόνο και στο φως.

Βιταμίνη Ε

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλαπλούς ρόλους. Όταν χρησιμοποιείται πριν από την έκθεση στον ήλιο προλαμβάνει αλλά και μειώνει το κοκκίνισμα από την ηλιακή ακτινοβολία και προστατεύει από το ηλιακό έγκαυμα. Προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες άρα προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά. Ο συνδυασμός βιταμίνης C και Ε στα αντιηλιακά προϊόντα εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Skingurus say: Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται και είναι πολύτιμα για την επιδερμίδα. Για να είναι όμως και αποτελεσματικά πρέπει να περιέχονται σε υψηλές, σχετικά, συγκεντρώσεις. Επίσης, προσοχή στις συσκευασίες των προϊόντων με αντιοξειδωτικά. Μπορεί κάποια να είναι πιο σταθερά, στο σύνολό τους όμως είναι όλα ευπαθή- χάνουν δηλαδή τις πολύτιμες ιδιότητές τους- όταν εκτεθούν στο οξυγόνο και τον ήλιο. Γι αυτό και η συσκευασία σε σωληνάριο είναι η πλέον ενδεικνυόμενη. Επιπλέον, εκτός της βιταμίνης Α- και αυτή μετά από συστηματική χρήση τριών, τουλάχιστον, μηνών- τα αντιοξειδωτικά μπορούν μεν να αναστείλουν τη δημιουργία νέων δεν δύνανται όμως να σβήσουν τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες.

 

Σχετικά θέματα
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
2014-11-08
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;