CONNECT:  
             

​Πεπτίδια: Δράση ναι, άμεση όχι…

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Αυτές οι παράξενες σερπαντίνες, προσφέρουν ορατά αποτελέσματα στην επιδερμίδα, γι αυτό, δικαίως , θεωρούνται τα νέα …it-συστατικά της αντιγήρανσης. Δεν κάνουν όμως για τις ανυπόμονες…

Τι είναι;

Τα πεπτίδια είναι οργανικές ενώσεις, μικρά τμήματα πρωτεϊνών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα- οι αλυσίδες αμινοξέων είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών του οργανισμού . Η προέλευσή τους μπορεί να είναι τόσο φυσική όσο και συνθετική. Ωστόσο, οι χημικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν συνθετικά πεπτίδια με βιομιμητική δράση-μιμούνται τη δράση των φυσικών πεπτιδίων-γιατί έχουν καλύτερη σταθερότητα ως μόρια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσα σε μια καλλυντική φόρμουλα.

Πότε τα μάθαμε;

Το πρώτο πεπτίδιο χαρτογραφήθηκε το 1975 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά περίπου άλλα 40. Η αναπαραγωγή τους σε συνθετική μορφή ξεκίνησε λίγο αργότερα. Μάλιστα, η οξυτοκίνη, η ουσία που εκκρίνεται από την υπόφυση κατά τη διάρκεια του τοκετού ήταν το πρώτο πεπτίδιο που αναπαράχθηκε συνθετικά για ιατρικούς σκοπούς . Η χαρτογράφηση τα τελευταία χρόνια, συνθετικών πεπτιδίων κατάλληλων για τοπική χρήση σε καλλυντικά, άλλαξε δραστικά το τοπίο στην αντιγήρανση. Μερικά από τα διασημότερα αντιγηραντικά συνθετικά πεπτίδια είναι το Matrixyl , το Argireline, το Pal-KTTKS, το Pal-GHK, τα πεπτίδια χαλκού και τα νευροπεπτίδια.

Τι μας προσφέρουν;

Μολονότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πανάκεια, τα πεπτίδια θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία ενεργών συστατικών τα οποία, ανάλογα με τη μορφή -από τον αριθμό αμινοξέων που περιέχουν διακρίνονται σε ολιγοπεπτίδια (δι-τρι-πεντα-εξαπεπτίδια κλπ) και πολυπεπτίδια - και το μοριακό τους βάρος, προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα των 40 και κάτι- αλλά και νωρίτερα, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Ο ρόλος των περισσότερων πεπτιδίων που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα είναι ρυθμιστικός. Διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, μεταδίδοντας μηνύματα και “παρακινούν” την επιδερμίδα να λειτουργήσει πιο σωστά: Να επανορθώσει τις φθορές της και να συνθέσει νέες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Επιπλέον, τα πεπτίδια είναι πολύ αποτελεσματικοί παράγοντες δέσμευσης της υγρασίας. Με το πέρασμα όμως του χρόνου η δράση των φυσικών πεπτιδίων μειώνεται. Αυτήν τη δράση καλούνται να μιμηθούν- πάντα όμως σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά- οι συνθετικές εκδοχές τους που έχουν κατακλύσει τις φόρμουλες των αντιγηραντικών προϊόντων νέας γενιάς.

Όσο μικρότερη είναι η αλυσίδα αμινοξέων των πεπτιδίων μέσα σε μια καλλυντική σύνθεση τόσο αποτελεσματικότερη είναι η δράση τους, ιδίως στην παραγωγή κολλαγόνου . Τα πεπτίδια αυτά, λόγω του μεγέθους τους μπορούν να διαπεράσουν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας και να την «ξεγελάσουν» δίνοντάς της το μήνυμα ότι οι ίνες κολλαγόνου έχουν υποστεί φθορά, έτσι ώστε να δώσει εντολή στους ινοβλάστες να συνθέσουν νέες.

Skingurus say

Ας μη γελιόμαστε. Οι αντιγηραντικές συνθέσεις που βασίζονται στη δράση των πεπτιδίων δεν είναι ούτε botox ούτε fillers-τότε δεν θα ήταν καλλυντικά αλλά φάρμακα... Τα αποτελέσματά τους δεν είναι άμεσα ορατά. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή για πάνω από 1 μήνα. Όσο για το άμεσο «γέμισμα» των ρυτίδων που υπόσχονται πολλές κρέμες και οροί, οφείλεται σε συστατικά (σιλικόνες, πούδρες διάθλασης κλπ) που δημιουργούν οπτικά εφέ . Ωστόσο, έπειτα από συστηματική χρήση μιας σύνθεσης εμπλουτισμένης -και-με πεπτίδια, η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου θα κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο σφριγηλή, πιο ελαστική και πιο απαλή. Σίγουρα αξίζει να περιμένουμε…

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;