CONNECT:  
             

Γνωρίστε τα καλλυντικά σας.

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

IMG_0321 Ένας μικρός οδηγός με τα πιο δημοφιλή ενεργά συστατικά της κοσμητολογίας για να αποκωδικοποιήσετε τη δράση των καλλυντικών προϊόντων πριν την τελική σας επιλογή.

Άλφα- υδροξυ-οξέα ( AHA)

Στην ομάδα των υδροξυοξέων περιλαμβάνονται το γλυκολικό οξύ( ζαχαροκάλαμο), γαλακτικό( ξινόγαλα), ταρταρικό (σταφύλια) και το κιτρικό οξύ ( εσπεριδοειδή) που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς.

Τα προϊόντα που περιέχουν AHA στη σύνθεσή τους καταγράφουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στη μείωση των δυσχρωμιών και των κηλίδων και απαλύνουν αισθητά τις λεπτές γραμμές . Στις ανεπιθύμητες παρενέργειες σημειώνουμε τοπικούς ερεθισμούς και ευαισθησία στον ήλιο. Οι πρώτοι υποχωρούν εύκολα ενώ για το δεύτερο συστήνεται η εφαρμογή αντιηλιακού προϊόντος με υψηλό δείκτη προστασίας.

Μπορούμε να αποτρέψουμε την εκδήλωση ερεθισμών χρησιμοποιώντας στην αρχή προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε AHA. Σταδιακά, όσο η επιδερμίδα δείχνει να προσαρμόζεται, μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα εφαρμογής τους στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης .

Β- υδροξυ-οξύ( σαλικυλικό οξύ)

Ξεχωρίζει για την έντονη απολεπιστική του δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη βελτίωση της υφής και του χρωματικού τόνου της επιδερμίδας. Συστήνεται, επίσης, στις επιδερμίδες με ακμή για βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων. Στα συν επισημαίνουμε την ήπια ερεθιστική δράση του σε σχέση με τα AHA.

Υδροκινόνη

Τη βρίσκουμε σε προϊόντα ή θεραπείες με λευκαντική δράση. Οι φόρμουλες που περιέχουν υδροκινόνη έχουν βασικό στόχο να απαλύνουν τα σημάδια της υπερμελάχρωσης στην επιδερμίδα, βλέπε πανάδες, σκουρόχρωμες κηλίδες και μέλασμα. Στα μείον οι ερεθισμοί που προκαλούνται μετά τη χρήση υδροκινόνης σε μεγάλες συγκεντρώσεις και βέβαια τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κρίνεται ως καρκινογόνο και τοξικό συστατικό. Στην Ευρώπη η χρήση της υδροκινόνης σε καλλυντικές φόρμουλες έχει απαγορευτεί.

http://www.skingurus.gr/ingredients-a-to-z/

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32000L0006:EL:HTML

Κοζικό οξύ ( Kojic Acid)

Ανήκει στα σύγχρονης γενιάς συστατικά με προληπτική αλλά και κατασταλτική δράση κατά των δυσχρωμιών της επιδερμίδας , αφού η κύρια λειτουργία του είναι η επιβράδυνση της τυροσινάσης, του ενζύμου που παράγει τη μελανίνη. Έχουμε, βέβαια, πάντα κατά νου ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και μεριμνούμε για την υψηλή αντιηλιακή προστασία της επιδερμίδας.

Ρετινόλη

Πρόκειται για παράγωγο της βιταμίνης Α με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης , ενυδατώνει και βελτιώνει το χρωματικό τόνο της επιδερμίδας. Έχει αποδειχτεί ότι η ρετινόλη, χάρη στη μικρή μοριακή της δομή, μπορεί να εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας κι έτσι να εξασφαλίζει την πλέον ισχυρή αντιγηραντική δράση με ορατά τα σημάδια βελτίωσης. Αρκεί, βέβαια, να γίνεται συστηματική χρήση.

Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η παλμιτική ρετινόλη, που επίσης συναντάται σε φόρμουλες με αντιγηραντική δράση. Με τη διαφορά ότι για να έχουμε εφάμιλλα της ρετινόλης αποτελέσματα απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος για την καθημερινή εφαρμογή.

Υαλουρονικό οξύ

Πρόκειται για ένα υδρόφιλο, δομικό πολυσακχαρίτη- γνωστός και ως γλυκοζαμινογλυκάνη- που βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βασικός του ρόλος είναι η ενυδάτωση των ιστών. Μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού που υπολογίζεται μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του. Επιπλέον, αναχαιτίζει την απώλεια υγρασίας αφού επιβραδύνει τη μετακίνηση νερού από το χόριο στην επιφανειακή στιβάδα , ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης , οχυρώνει την επιδερμίδα στις δυσμενείς, εξωτερικές συνθήκες και ενισχύει τις επουλωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σε πολλές μελέτες αναφέρεται ως πηγή νεότητας. Τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, αν και δεν αναπληρώνουν τις φυσικές απώλειες του οργανισμού, ενδείκνυνται στη μάχη κατά των ρυτίδων χάρη στην ικανότητα του συστατικού να «γεμίζει» εκ των έσω τις γραμμές του χρόνου.

Πεπτίδια χαλκού

Αν και ανήκουν στις νέες αφίξεις- μόλις το 1997- της βιομηχανίας της ομορφιάς , χαρακτηρίζονται ως τα πιο αποτελεσματικά συστατικά στην κυτταρική ανανέωση. Το επιβεβαιώνουν οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα πεπτίδια χαλκού ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενώ, ταυτόχρονα, δρουν ως αντιοξειδωτικά. Στα συν υπολογίζουμε και την ικανότητα των πεπτιδίων χαλκού να απομακρύνουν από την επιδερμίδα το κατεστραμμένο κολλαγόνο και ελαστίνη ενεργοποιώντας τους αρμόδιους φυσικούς μηχανισμούς. Ως βασικό συστατικό στα προϊόντα καθημερινής περιποίησης τα πεπτίδια χαλκού συμβάλλουν στη λείανση της επιδερμίδας .

Λ-Ασκορβικό οξύ (L-Ascorbic acid)

Ίσως η μοναδική μορφή της βιταμίνης C , την οποία θα πρέπει να αναζητούμε στα προϊόντα περιποίησης. Πρόκειται για την υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνης C με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Και η βιταμίνη C είναι το μοναδικό συστατικό που αποδεδειγμένα ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου, τα αποθέματα του οποίου στο πέρασμα του χρόνου μειώνονται, ενώ συντελεί στο να απαλύνονται αισθητά οι λεπτές γραμμές στην επιφανειακή στιβάδα.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;