CONNECT:  
             

Γιατί άσπρισαν τα μαλλιά μου;

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 19 Μαΐου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Μπορεί να κατηγορήσουμε το στρες η μια μεγάλη στεναχώρια, για τα «πρώτα λευκά» που εντοπίσαμε με τρόμο ένα πρωί στον καθρέφτη μας, στην πραγματικότητα όμως η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική τους.

Είναι γνωστό ότι τα μελανινοκύτταρα, μια ειδική ομάδα κυττάρων που βρίσκονται στον βολβό της τρίχας παράγουν με τη βοήθεια αμινοξέων τη χρωστική που ονομάζεται μελανίνη. Η φυσιολογική φθορά (γίνονται λιγότερο δραστήρια) με το πέρασμα του χρόνου και ο θάνατος ενός μεγάλου αριθμού μελανινοκυττάρων έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων μελανίνης στο βολβό, τη μη επαρκή τροφοδοσία με χρωστική ουσία των κυττάρων που συνθέτουν κερατίνη και εντέλει την ανάπτυξη γκρίζων και στη συνέχεια λευκών τριχών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αν και πότε θα γκριζάρουν τα μαλλιά μας καθορίζεται ή επηρεάζεται από 3 παράγοντες .

Κατά μάνα….

Θυμάστε σε ποια ηλικία άρχισαν να γκριζάρουν τα μαλλιά της μαμάς ή του μπαμπά; Ε, στην ίδια πάνω-κάτω ηλικία θα παρατηρήσετε και τα δικά σας πρώτα λευκά ... Αυτό τουλάχιστον μας λέει η γενετική. Αν μάλιστα και οι δύο γονείς σας γκρίζαραν πρόωρα, τότε η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε σας γίνεται βεβαιότητα. Τα γονίδια είναι αυτά που ρυθμίζουν πότε ο βολβός της τρίχας θα αρχίσει να χάνει τις χρωστικές του- τα λευκά μαλλιά δεν είναι τίποτε άλλο από αποχρωματισμένες τρίχες.

Όταν το lifestyle... ξεθωριάζει

Μπορεί τα γονίδια να καθορίζουν το πότε θα ασπρίσουμε, ο τρόπος που ζούμε ωστόσο (ρύποι, κάπνισμα, crash diets) ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία και να εντείνουν το βαθμό αποχρωματισμού της τρίχας. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα αποκάλυψαν ότι και το οξειδωτικό στρες που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες ευθύνεται και για τη συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στους θύλακες της τρίχας, το οποίο μπλοκάρει τη μελανίνη και η τρίχα αποχρωματίζεται.

Από υγεία πώς πάμε;

Οι ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες (Β2, Β4,Β5,Β6,Β8 & Β12), πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, η αναιμία, προβλήματα του θυρεοειδούς, ένας υψηλός πυρετός, αλλά και ένα έντονο νευρικό ή συναισθηματικό σοκ ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης και τα μαλλιά να αποχρωματιστούν σε διάστημα μηνών ή και μόλις λίγων εβδομάδων. Με την τελευταία αυτή άποψη πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.


 

Σχετικά θέματα
Τι έχουν πάθει τα μαλλιά μου;
2014-05-06
Τι έχουν πάθει τα μαλλιά μου;
 
Διατροφικές ελλείψεις...επί κεφαλής
2016-03-15
Διατροφικές ελλείψεις...επί κεφαλής
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  

eco friendly haircare

 

2021-05-12
Πόσο eco-friendly είναι η φροντίδα των μαλλιών μας;

Στη λίστα με τις φιλικές προς το περιβάλλον τελετουργίες ομορφιάς, η περιποίηση επί….κεφαλής φιγουράρει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;