CONNECT:  
             

Γιατί άσπρισαν τα μαλλιά μου;

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 19 Μαΐου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Μπορεί να κατηγορήσουμε το στρες η μια μεγάλη στεναχώρια, για τα «πρώτα λευκά» που εντοπίσαμε με τρόμο ένα πρωί στον καθρέφτη μας, στην πραγματικότητα όμως η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική τους.

Είναι γνωστό ότι τα μελανινοκύτταρα, μια ειδική ομάδα κυττάρων που βρίσκονται στον βολβό της τρίχας παράγουν με τη βοήθεια αμινοξέων τη χρωστική που ονομάζεται μελανίνη. Η φυσιολογική φθορά (γίνονται λιγότερο δραστήρια) με το πέρασμα του χρόνου και ο θάνατος ενός μεγάλου αριθμού μελανινοκυττάρων έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων μελανίνης στο βολβό, τη μη επαρκή τροφοδοσία με χρωστική ουσία των κυττάρων που συνθέτουν κερατίνη και εντέλει την ανάπτυξη γκρίζων και στη συνέχεια λευκών τριχών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αν και πότε θα γκριζάρουν τα μαλλιά μας καθορίζεται ή επηρεάζεται από 3 παράγοντες .

Κατά μάνα….

Θυμάστε σε ποια ηλικία άρχισαν να γκριζάρουν τα μαλλιά της μαμάς ή του μπαμπά; Ε, στην ίδια πάνω-κάτω ηλικία θα παρατηρήσετε και τα δικά σας πρώτα λευκά ... Αυτό τουλάχιστον μας λέει η γενετική. Αν μάλιστα και οι δύο γονείς σας γκρίζαραν πρόωρα, τότε η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε σας γίνεται βεβαιότητα. Τα γονίδια είναι αυτά που ρυθμίζουν πότε ο βολβός της τρίχας θα αρχίσει να χάνει τις χρωστικές του- τα λευκά μαλλιά δεν είναι τίποτε άλλο από αποχρωματισμένες τρίχες.

Όταν το lifestyle... ξεθωριάζει

Μπορεί τα γονίδια να καθορίζουν το πότε θα ασπρίσουμε, ο τρόπος που ζούμε ωστόσο (ρύποι, κάπνισμα, crash diets) ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία και να εντείνουν το βαθμό αποχρωματισμού της τρίχας. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα αποκάλυψαν ότι και το οξειδωτικό στρες που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες ευθύνεται και για τη συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στους θύλακες της τρίχας, το οποίο μπλοκάρει τη μελανίνη και η τρίχα αποχρωματίζεται.

Από υγεία πώς πάμε;

Οι ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες (Β2, Β4,Β5,Β6,Β8 & Β12), πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, η αναιμία, προβλήματα του θυρεοειδούς, ένας υψηλός πυρετός, αλλά και ένα έντονο νευρικό ή συναισθηματικό σοκ ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης και τα μαλλιά να αποχρωματιστούν σε διάστημα μηνών ή και μόλις λίγων εβδομάδων. Με την τελευταία αυτή άποψη πάντως δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.


 

Σχετικά θέματα
Τι έχουν πάθει τα μαλλιά μου;
2014-05-06
Τι έχουν πάθει τα μαλλιά μου;
 
Η επέλαση των… λευκών
2015-01-07
Η επέλαση των… λευκών
 
Διατροφικές ελλείψεις...επί κεφαλής
2016-03-15
Διατροφικές ελλείψεις...επί κεφαλής
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

co washing

 

2019-12-20
​Co-washing ή, το λούσιμο… αλλιώς.

Σκεφτήκατε ποτέ να λούσετε τα μαλλιά σας με ….κοντίσιονερ; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η εναλλακτική...  

hair colouring

 

2020-02-28
​Η φύση σε ρόλο κολορίστ...

Δεν είναι απλώς πηγή πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Εδώ και...  

hair loss

 

2020-04-01
​Πέφτουν; Μην τα χάνετε!

Ίσως να φταίει η ...άνοιξη, ίσως οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. ...  

shampooing

 

2020-06-11
Πάμε για -σωστό- λούσιμο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί, όταν μας λούζουν στο κομμωτήριο τα μαλλιά μας μετά είναι πιο λαμπερά ή γιατί...  

VocabuHair

 

2020-06-07
VocabuHair​: «Ξεφυλλίστε» το , από το Α ως το Ω!

Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας αλλά και τα ταλαιπωρούμε. Αλλάζουμε το χρώμα τους, παίζουμε με το...  

VocabuHair

 

2020-09-20
VocabuHair​: «Ξεφυλλίστε» το , από το Α ως το Ω!

Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας αλλά και τα ταλαιπωρούμε. Αλλάζουμε το χρώμα τους, παίζουμε με το...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;