CONNECT:  
             

Πρωτεΐνες, πρώτες και καλύτερες!

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Δίνουν το παρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. "Συχνάζουν" στα γυμναστήρια, κι όταν τις στερούμαστε, οι δυνάμεις μας πολύ γρήγορα μας εγκαταλείπουν. Υπάρχουν όμως και οι άγνωστες πρωτεΐνες, αυτές που κρατούν όλα τα μυστικά για την ομορφιά της επιδερμίδας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο διαπρεπής Σουηδός χημικός Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους, αναζητώντας ένα όρο που να περιγράφει με ακρίβεια την οργανική ουσία που μελετούσε, «ανακάλυψε» το ελληνιστικό επίθετο πρωτέιος- σημαίνει πρώτης ποιότητας, πρωταρχικής σημασίας- και έπλασε τη λέξη πρωτεΐνη. Πράγματι, η επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε από τότε, επιβεβαίωσε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στην οργάνωση και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Στις μέρες μας, η πρωτεομική, η μελέτη δηλαδή της έκφρασης των γονιδίων μέσω των πρωτεϊνών , αποτελεί ένα ξεχωριστό κλάδο της γενετικής ο οποίος υπόσχεται μεταξύ άλλων, να μας αποκαλύψει σταδιακά τα μυστικά της υγιούς, νεανικής επιδερμίδας.

Στο μικροσκόπιο

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές ουσίες που παράγουν τα κύτταρα του δέρματος, όπως άλλωστε και κάθε κύτταρο του οργανισμού. Φανταστείτε μια σειρά από περίπλοκες, τρισδιάστατες αλυσίδες, με κρίκους φτιαγμένους από αμινοξέα- οι απλές πρωτεΐνες- και από μεταλλικά ιόντα, λιπίδια ή σάκχαρα-οι σύνθετες. Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικό συστατικό των κυττάρων, επηρεάζουν τον μεταβολισμό τους, καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις και, το σπουδαιότερο, ρυθμίζουν τη «ροή» των γενετικών πληροφοριών που βρίσκονται κωδικοποιημένες στο DNA. Η σύνθεση 120.000 πρωτεϊνών αποτελεί σύμφωνα με τους βιολόγους, «έκφραση» 30.000 γονιδίων, από τα οποία, περίπου 4.000 είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες του δέρματος.

2 διάσημες πρωτεΐνες

Το δέρμα μας αποτελείται κατά 25% από πρωτεΐνες . Ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία πρωτεϊνικών δομών, δύο είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Οι ίνες κολλαγόνου με την τεράστια αντοχή τους χαρίζουν σφριγηλότητα και δύναμη στο δέρμα. Η αποδόμησή τους με το πέρασμα του χρόνου είναι η βασική αιτία για την δημιουργία ρυτίδων. Η ελαστίνη με τη σειρά της ευθύνεται για την ελαστικότητα, την αντοχή και την ικανότητα του δέρματος να ανακτά το αρχικό του σχήμα μετά από παραμόρφωση. Η μειωμένη παραγωγή της οδηγεί σε χαλάρωση των ιστών της επιδερμίδας. Πρωτεΐνη όμως είναι και η κερατίνη, η ουσία η οποία σχηματίζει τα μαλλιά, τα νύχια και «γεμίζει» τα κερατινοκύτταρα σχηματίζοντας την πιο ανθεκτική ασπίδα προστασίας του δέρματος. Τέλος, οι αυξητικοί παράγοντες για τους οποίους γίνεται πολύς λόγος τελευταία, δεν είναι άλλο από πρωτεΐνες, με στρατηγικό ρόλο- συντονίζουν την λειτουργία των κυττάρων διευκολύνοντας την επικοινωνία και την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ τους.

Το μέλλον είναι εδώ...

Η σύγχρονη βιολογική έρευνα, ιδιαίτερα μετά την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2001, ανακαλύπτει σταδιακά, την ύπαρξη και τον λειτουργικό ρόλο χιλιάδων, άγνωστων μέχρι πρόσφατα πρωτεϊνών. Πρωτεΐνες –δείκτες νεανικότητας του δέρματος, πρωτεΐνες –αγγελιαφόροι που διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στις στιβάδες της επιδερμίδας, πρωτεΐνες-αγκίστρια που διασφαλίζουν τη συνοχή μεταξύ των κυττάρων και πρωτεΐνες -φύλακες που ελέγχουν την ομαλή παραγωγή νέων επιδερμικών κυττάρων από τα βλαστοκύτταρα. Η σύνθεσή τους αποτελεί απόδειξη της δραστηριότητας των γονιδίων. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, τα γονίδια "τεμπελιάζουν" και η παραγωγή πρωτεϊνών δεν είναι επαρκής -για παράδειγμα, το κολλαγόνο μειώνεται κατά 1% κάθε χρόνο- ή αντίθετα, είναι υπερβολική. Οι μηχανισμοί προστασίας τους ατονούν και η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται - ιδίως όταν το δέρμα δέχεται ταυτόχρονα επιθέσεις από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες (ηλιακή ακτινοβολία, ελεύθερες ρίζες, στρες). Η ελάττωση και η φθορά των πρωτεϊνών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απώλεια υγρασίας και λάμψης από την επιδερμίδα, την συσσώρευση τοξινών, την επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων, την αλλοίωση των ιστών και τελικά για τη χαλάρωση και τον σχηματισμό ρυτίδων.
Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μείωση ή τη φθορά που υφίστανται οι πρωτεΐνες του δέρματος όσο μεγαλώνουμε; Την απάντηση έχει δώσει η κοσμητολογία, ενσωματώνοντας σε καλλυντικές φόρμουλες πρωτεΐνες φυτικής, ζωικής ή βιοτεχνολογικής προέλευσης, οι οποίες αναπληρώνουν τις φυσικές πρωτεΐνες ή μιμούνται τη δράση τους και ενεργά συστατικά τα οποία προστατεύουν την δομή των πρωτεϊνών της επιδερμίδας-π.χ. το κολλαγόνο και την ελαστίνη- από την αλλοίωση και τη φθορά. Τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση των ευρημάτων της γονιδιωματικής και της πρωτεομικής οδήγησε, σε μια νέα γενιά αντιγηραντικών συνθέσεων με συστατικά τα οποία μπορούν να διεγείρουν τις πρωτεΐνες- «εκφραστές» των γονιδίων που προσδίδουν στην επιδερμίδα τα νεανικά της χαρακτηριστικά, να επαναδραστηριοποιούν τις πρωτεΐνες- «αγγελιαφόρους» μηνυμάτων ανάμεσα στα κύτταρα αλλά και να βοηθούν την επιδερμίδα να απαλλαγεί από τις οξειδωμένες, άρα, επικίνδυνες πρωτεΐνες.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;