CONNECT:  
             

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 5 Απριλίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Έντονο συναισθηματικό στρες, ορμονικά παιχνίδια, αλλαγές εποχής, εξαντλητικές δίαιτες, χαριτωμένα πονιτέιλ. Εμείς, όταν τα …χάνουμε, έχουμε τους δικούς μας λόγους.

Θεωρείται ανδρικό «προνόμιο» αλλά δεν είναι δυστυχώς αποκλειστικό. Μπορεί η τριχόπτωση να παρουσιάζεται αργά ή γρήγορα στο 80% περίπου των ανδρών , οι στατιστικές όμως αναφέρουν πως και το 50% των γυναικών αντιμετωπίζει αν όχι το ίδιο πρόβλημα, τουλάχιστον αραίωση της τριχοφυΐας. Οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο στην ψυχολογία μας είναι πολλές. Ευτυχώς όμως, πολλές είναι και οι λύσεις.

Απώλειες δυνάμεων

Ο κανόνας της φύσης ορίζει ότι η καθημερινή απώλεια 50-80 τριχών από τους 100.000 περίπου θύλακες που διαθέτουμε, είναι φυσιολογική. Σε ορισμένες όμως δύσκολες ή μεταβατικές φάσεις της ζωής μας, ο αριθμός αυτός αυξάνεται –ιδίως στις αλλαγές των εποχών. Η τρίχα χάνει την πυκνότητα και τη δύναμή της, ο κύκλος της ζωής της συντομεύεται και τα μαλλιά αραιώνουν. Τότε μιλάμε για συμπτωματική ή εποχική γυναικεία τριχόπτωση Όταν δε πρόκειται για παθολογικές καταστάσεις του τριχωτού –όπως στην περίπτωση της διάχυτης αλωπεκίας – η απώλεια μπορεί να φτάσει και τις 400 τρίχες την ημέρα! ..

Τα παιχνίδια των ορμονών

Σε αντίθεση με την ανδρική τριχόπτωση που συνδέεται άμεσα με την κληρονομικότητα και την ηλικία, η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ανα πάσα στιγμή και για διαφορετικούς λόγους. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μια από τις βασικότερες αιτίες για την εμφάνισή της είναι οι ορμόνες. Η περίοδος μετά τον τοκετό, η διακοπή των αντισυλληπτικών, η εμμηνόπαυση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς ή οι πολυκυστικές ωοθήκες, καταστάσεις δηλαδή στις οποίες τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, συνοδεύονται πολύ συχνά από έντονη τριχόπτωση. Μολονότι η σύνδεση δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα ξεκάθαρη, οι δερματολόγοι πιστεύουν πως η αυξημένη παρουσία ανδρογόνων ορμονών –ιδίως τεστοστερόνη- στον γυναικείο οργανισμό εμπλέκεται στον φυσιολογικό κύκλο ζωής των μαλλιών. Ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται ή υπολειτουργεί , με αποτέλεσμα τα μαλλιά να πέφτουν ή να χάνουν την πυκνότητα και την υγιή τους εμφάνιση.

Το στρες βλάπτει σοβαρά …και τα μαλλιά

Τι κοινό έχουν η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η υπεριώδης ακτινοβολία, το έντονο βούρτσισμα , το styling και οι βαφές των μαλλιών; Σύμφωνα με τους δερματολόγους όλα θεωρούνται πηγές εξωγενούς στρες για το τριχωτό της κεφαλής, υπό την επίδραση του οποίου ενδέχεται να σχηματιστούν φλεγμονές στο βολβό της τρίχας και να παρουσιαστεί προσωρινή αλλά έντονη –ονομάζεται και αντιδραστική-τριχόπτωση. Τις ίδιες ακριβώς επιπτώσεις έχει για τα μαλλιά και το ενδογενές στρες που προκαλείται από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, ψυχολογική και σωματική κούραση, έλλειψη ύπνου αλλά και μεγάλη απώλεια κιλών έπειτα από σκληρή δίαιτα, φτωχή σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει, διακόπτει προσωρινά ορισμένες από τις μη ζωτικές λειτουργίες του και η ανάπτυξη της τρίχας προφανώς είναι μια από αυτές. Το παράξενο είναι ότι αν δεν αποταθούμε σε δερματολόγο, σπάνια συνδέουμε την τριχόπτωση με το στρες γιατί η αιτία που την προκαλεί και η εκδήλωσή της ενδέχεται να απέχουν χρονικά μεταξύ τους ως και 4 μήνες!

Μοιραία… έλξη

Μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους, πρακτικούς και πάντα trendy τρόπους να πιάνουμε τα μαλλιά. Όμως τα σφιχτά πονιτέιλ-όπως επίσης τα εξτένσιονς, το πολύ δυνατό βούρτσισμα και το ξάσιμο- ευθύνονται για την «αλωπεκία από έλξη» , μια μορφή τριχόπτωσης που εκδηλώνεται κυρίως στους κροτάφους. Η επαναλαμβανόμενη μηχανική έλξη της τρίχας εξασθενεί σιγά -σιγά τη ρίζα της με τελικό αποτέλεσμα η τρίχα να πέφτει. Τα μαλλιά σε αυτή τη μορφή αλωπεκίας δυστυχώς δεν ξαναβγαίνουν.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

4 Μύθοι και 2 αλήθειες

Μύθος: Τα καπέλα και τα κράνη μοτοσικλέτας.

Μύθος: Το έντονο τρίψιμο με πετσέτα

Μύθος: Η συχνή χρήση σαμπουάν και κοντίσιονερ

Μύθος: Η πιτυρίδα

Αλήθεια: Κληρονομικοί παράγοντες

Αλήθεια: Η έλλειψη σιδήρου (αναιμία)

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

HAIR MASKS

 

2020-11-23
Και τα μαλλιά θέλουν τη μάσκα τους…

Όποιος κι αν είναι ο τύπος τους, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους, όσο λίγη ώρα και αν έχετε στη...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;