CONNECT:  
             

Τι φταίει και οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

bc-skin Ορμονικοί παράγοντες, τύπος επιδερμίδας ή λανθασμένη μέθοδος αποτρίχωσης συμβάλλουν συχνά στο να γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα. Το τσιμπιδάκι δεν είναι η λύση. Μόνον η συστηματική απολέπιση ανοίγει ….το δρόμο προς την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Συμβαίνει συχνά στις λεπτές, σγουρές ή κομμένες με λανθασμένη φορά τρίχες να μην μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γυρίζοντας πάλι στο θύλακα τους και να δημιουργούν ένα μικρό εξάνθημα.

Πως τις ξεχωρίζουμε. Σε φυσιολογικές συνθήκες οι τρίχες μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα και εμφανίζονται κάθετα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στη ψευδοθυλακίτιδα ή pseudofolliculitis barbae ή Pfb, όπως είναι ο ιατρικός όρος, οι τρίχες δεν μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα , αλλά «στρίβουν» και τραυματίζουν το τοίχωμα του, με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή, κοκκίνισμα της περιοχής, έντονο κνησμό καθώς και σπυράκια με πύον. Κι όταν η φλεγμονή επιμένει, δημιουργεί ουλή ή δυσχρωμίες, υπερμελάχρωση ή υπομελάχρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνο.

Σε ποια σημεία εντοπίζονται . Στις γυναίκες οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα κυρίως στα πόδια, στους γλουτούς, στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες. Ενώ στους άντρες τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι το πιγούνι, τα μάγουλα και ο λαιμός συνήθως μετά το ξύρισμα.

Τι φταίει. Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Εντοπίζεται όμως κυρίως σε άτομα με σγουρές τρίχες , οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο επιρρεπείς στο να γυρίσουν ξανά προς τα μέσα. Επίσης εμφανίζεται συχνά στις λιπαρές ή με ακμή επιδερμίδες καθώς και γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα. Στις αιτίες προσθέστε και το ξύρισμα ως μέθοδο αποτρίχωσης, που κόβει απλώς την τρίχα στη βάση της επιδερμίδας, χωρίς να την αφαιρεί από τη ρίζα.

Πως αντιμετωπίζονται. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το φαινόμενο υποχωρεί μετά από 2-3 μέρες. Στις ήπιες μορφές της η ψευδοθυλακίτιδα αντιμετωπίζεται με συστηματική απολέπιση. Τοποθετείτε πρώτα χλιαρές κομπρέσες στην περιοχή για τρία έως πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, εφαρμόζετε προϊόντα με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, από τα πιο δραστικά οξέα φρούτων. Στο ντους ή στο μπάνιο χρησιμοποιείτε γάντι λίφι για καθημερινή, απαλή απολέπιση της επιδερμίδας που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει σε βάθος έτσι ώστε οι τρίχες να βγαίνουν πιο εύκολα στην επιφανειακή στιβάδα.Το ξύρισμα μπορεί να αντικατασταθεί από την αποτρίχωση με λέηζερ, η οποία θεωρείται αρκετά ασφαλής μέθοδος. Όσες επιμένετε, φροντίζετε,τουλάχιστον, να αλλάζετε τακτικά τη ξυριστική μηχανή και να ξυρίζετε τις τρίχες με τη φορά που μεγαλώνουν.

Αν παρόλα αυτά η φλεγμονή παραμένει, απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Οι επώδυνες κύστεις αφαιρούνται συνήθως με διάνοιξη για να φύγει το πύον ενώ, παράλληλα, χορηγείται αντιβίωση καθώς και αντισηπτικά διαλύματα .

 

Σχετικά θέματα
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
2019-08-18
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
 
Τα 10 πιο συχνά λάθη στην κατ οίκον αποτρίχωση
2015-05-22
Τα 10 πιο συχνά λάθη στην κατ οίκον αποτρίχωση
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;