CONNECT:  
             

Το Euronews…. ανθίζει

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Η επιστημονική ομάδα Κορρέ αποκαλύπτει τη μυστική θεραπευτική δύναμη των φυτών της ελληνικής φύσης χάρη στο Futuris, τη νέα σειρά εκπομπών του διεθνούς ενημερωτικού καναλιού, για τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που προάγουν την καινοτομία.

Στις αρχές Απριλίου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο κατέφθασε στην Ελλάδα. Ήταν το Euronews. Η αποστολή του; Να καταγράψει, βήμα-βήμα τη διαδικασία συλλογής, εκχύλισης, μελέτης και αξιοποίησης ενός κρυμμένου θησαυρού. Των Ελληνικών φυτών. Ξεναγοί του, η μοριακή βιολόγος Μαριάννα Ράλλη από την Κορρές, ο ερευνητής του NCSR Δημήτρης Κλέτσας, ο Νικόλας Φραγκιαδάκης Ερευνητής και ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων στο τμήμα Φαρμακευτικής. Πρώτος σταθμός οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Οινόφυτα. Δεύτερος σταθμός, η Φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αφορμή για την άφιξη του Euronews ήταν το Futuris, μια νέα τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που προάγουν την καινοτομία που θα προβάλλεται σε 155 χώρες και θα «μιλά» 13 γλώσσες! Η εκπομπή που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα της καινοτομίας έχει τίτλο, τι άλλο; Flower Power…

Η επιλογή της χώρας μας και της συγκεκριμένης εταιρείας φυσικών καλλυντικών προϊόντων δεν ήταν βέβαια τυχαία.

Μια έρευνα σταθμός

Η Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών συντονίζει μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει ποτέ για την αξιοποίηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Το πρόγραμμα AGROCOS, στο οποίο συμμετέχουν 9 φορείς, (ερευνητικά κέντρα και εταιρείες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τον Παναμά και τη Νότιο Αφρική), έχει στόχο την ανάδειξη των 5 πιο ισχυρών φυτών του κόσμου. Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν στη φαρμακολογία για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτςχάιμερ, του διαβήτη και του καρκίνου. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής, καθώς 450, σε σύνολο 1800 φυτών προέρχονται από την ελληνική χλωρίδα, περισσότερα από 100 εκχυλίσματα σε σύνολο 960, που μελετήθηκαν, παρουσίασαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση ενώ τέσσερα από αυτά, το Τσάι του Βουνού, το Δενδρολίβανο, το Πλατάνι και η Παιώνια, βρίσκονται ήδη στο Top 10!

Από την άλλη, η Κορρές είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα αξιοποιήσει τα ευρήματα της έρευνας αυτής σε επίπεδο καλλυντικής δράσης.

Ο δημοσιογράφος μέσα από την κάμερα του Euronews ανακαλύπτει τον θησαυρό της ελληνικής χλωρίδας, παρακολουθεί τη διαδικασία εκχύλισης στις εγκαταστάσεις της Κορρές και τη μελέτη των πολύτιμων ενεργών συστατικών τους στη Φαρμακευτική Σχολή και δίνει το λόγο στους επιστήμονες:

Ο Δημήτρης Κλέτσας, ερευνητής κυτταρικής γήρανσης στο Ινστιτούτο Βιολογίας NCSR, εξηγεί ότι «μια από τις αιτίες γήρανσης των κυττάρων είναι η έκθεσή τους στο στρες για παράδειγμα από την UV ακτινοβολία. Αν βρούμε ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία, αυξάνοντας τον αμυντικό μηχανισμό των κυττάρων-θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε για την προστασία της επιδερμίδας ή για να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση των κυττάρων» .

Και η Μαριάννα Ράλλη, Επιστημονική Διευθύντρια του προγράμματος AGROCOS για την Κορρές, συμπληρώνει: «τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε στα φυσικά εκχυλίσματα και τις ουσίες είναι τρεις ιδιότητες –κλειδιά που σχετίζονται με τα καλλυντικά: η αντιοξειδωτική τους δράση, το λευκαντικό αποτέλεσμα και η προστασία από τις ακτίνες UV….Στόχος μας είναι να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει η φύση, να αποκαλύψουμε την επιστήμη στο ζωντανό εργαστήρι της φύσης…»

Δείτε το video: Euronews/Futuris/Flower Power

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2023 beauty routine1

 

2023-01-09
Στοχευμένη, ενισχυμένη και αποτελεσματική: η ρουτίνα ομορφιάς το 2023

Με δύναμη από το πρόσφατο παρελθόν, το skinimalism, ένα από τα πιο διάσημα beauty trends, επανέρχεται...  

332300984

 

2023-02-27
Ο σπόρος που αγαπά την επιδερμίδα!

 

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2018-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;