CONNECT:  
             

Πριν τον ήλιο, χωρίς αυτόν...

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Το self tan είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο καλλυντικό, μολονότι προσφέρει το ασφαλέστερο ηλιοκαμένο χρώμα. Μήπως είναι ώρα να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να δοκιμάσετε το έξυπνο μαύρισμα χωρίς ήλιο;

«Θα γίνω πορτοκαλί», «Θα γίνω ριγέ, σαν ζέβρα», «μυρίζει άσχημα»…Πόσες φορές δεν έχετε προβάλλει κάποια από τις παραπάνω δικαιολογίες για να εξηγήσετε γιατί δεν σας αρέσουν τα προϊόντα autobronzant, self-tan ή… αυτομαυριστικά, όπως αποκαλούνται συνήθως -χωρίς ουσιαστικά να έχετε καν δοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά; Η αλήθεια είναι ότι όταν εμφανίστηκαν στην αγορά των καλλυντικών –με πρώτο, το περίφημο ManTan της δεκαετίας του 50- , παρουσίαζαν προβλήματα, τόσο στην υφή και τη μυρωδιά τους όσο και στο τελικό χρωματικό αποτέλεσμα. Μόνο που από τότε μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο εξελίχθηκαν εντυπωσιακά, για να προσφέρουν σήμερα απόλυτα φυσικό χρώμα και απόλαυση στη χρήση! Η κακή φήμη όμως συνεχίζει αδικαιολόγητα να τα ακολουθεί…Από την άλλη, με την ευκολία που έχουμε, λόγω κλίματος, να "παίρνουμε χρώμα" από τις πρώτες κιόλας μέρες της άνοιξης, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί τα self tan στη χώρα μας δεν κέρδισαν παρά ελάχιστες αλλά φανατικές οπαδούς- ανάμεσά τους κι εγώ- όταν σε όλο τον κόσμο θεωρούνται η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για μπρούτζινο χρώμα απέναντι στην υπερβολική ηλιοθεραπεία.

Τι περιέχει ;

Το βασικό συστατικό όλων σχεδόν των προϊόντων self tan είναι η διυδροξυακετόνη (DHA) ένα μόριο (σάκχαρο) που παράγεται με βιοτεχνολογικές μεθόδους από τα ζαχαρότευτλα ή το ζαχαροκάλαμο, το οποίο προκαλεί μια βιολογική αντίδραση στην επιδερμίδα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα κομμένο μήλο που μαυρίζει καθώς έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Η «αντίδραση Μαγιάρ», όπως ονομάζεται, οξειδώνει τα αμινοξέα των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας, δίνοντάς της ένα ψεύτικο, αλλά πολύ κοντά στο αληθινό, μαύρισμα. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ένα ακόμα ενεργό συστατικό, η ερυθρουλόζη, η οποία προσφέρει ένταση, διάρκεια στο χρώμα και ακόμα πιο φυσικό αποτέλεσμα- χάρη στον συνδυασμό DHA που δίνει κιτρινωπή απόχρωση και ερυθρουλόζης που δίνει ρόδινη απόχρωση στην επιδερμίδα. Τέλος, επειδή έχει αποδειχθεί ότι το self tan, δρα καλύτερα όταν το pH της επιδερμίδας, τη στιγμή της εφαρμογής, είναι 4,5 (όξινο), σε πολλές φόρμουλες προστέθηκαν παράγοντες που το διασφαλίζουν . Τα συγκεκριμένα συστατικά δεν επηρεάζουν (δεν βάφουν) την κερατίνη των νυχιών και των μαλλιών και δεν έχουν καμία επίδραση στη σύνθεση μελανίνης. Όταν στα claims ορισμένων self tan περιλαμβάνεται η φράση «ενεργοποιεί τη μελανίνη»,σημαίνει ότι έχουν προστεθεί ενεργά συστατικά και εκχυλίσματα τα οποία ενεργοποιούν την τυροσινάση, ένα ένζυμο που εμπλέκεται στη σύνθεση της μελανίνης.

Η υφή που σας ταιριάζει

-Αν έχετε ανοιχτόχρωμη , ξηρή ή/και ευαίσθητη επιδερμίδα αποφύγετε τα σπρέι και επιλέξτε μια σύνθεση σε μορφή κρέμας ή γαλακτώματος –εμπλουτισμένη κατά προτίμηση και με ερυθρουλόζη- που προσφέρει φυσικό, προοδευτικό μαύρισμα .

-Αν έχετε σταρένια ή μελαχρινή, επομένως πιο ανθεκτική, επιδερμίδα μπορείτε να δοκιμάσετε τα πάντα, σίγουρα όμως θα σας κερδίσουν τα πρακτικά σπρέι .

-Αν δεν εμπιστεύεστε την επιδεξιότητά σας, προτιμήστε self tan σε μορφή ζελ ή σπρέι που απλώνονται ευκολότερα . Ακόμα πιο πρακτικά βέβαια είναι τα προϊόντα που περιέχουν χρώμα-βλέπετε πού απλώνετε , επομένως δεν αφήνετε καμία περιοχή ακάλυπτη.

-Αν δεν έχετε διαθέσιμη μια ….χείρα βοηθείας για την πλάτη, προτιμήστε ένα self tan σε μορφή σπρέι. Θα φτάσει και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές…

Fake it σε 10+1 κινήσεις

 1. Αρχίστε με απολέπιση. Τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας όχι μόνο εμποδίζουν την ομοιόμορφη εφαρμογή του self tan αλλά είναι αυτά που θα χρωματιστούν αντί για τα νεότερα κερατινοκύτταρα που κρύβονται ακριβώς από κάτω…
 2. Ενυδατωθείτε: Το χρώμα «στρώνει» καλύτερα σε μια ενυδατωμένη επιδερμίδα. Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, απλώστε γαλάκτωμα σε όλο το σώμα, περιμένετε όμως μέχρι να απορροφηθεί εντελώς πριν την εφαρμογή του self tan.
 3. Ξεκινάτε πάντα την εφαρμογή από τα πόδια και τελειώνετε με τα χέρια, απλώνοντας την κρέμα ή το ζελ με ανάλαφρες κινήσεις μασάζ.
 4. Δώστε μεγάλη προσοχή στους αστραγάλους, τους αγκώνες και στην επιδερμίδα ανάμεσα στα δάχτυλα, αν δεν θέλετε να δείχνουν «βρώμικα». Χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα self tan και τελειώνοντας ταμπονάρετε την περιοχή με χαρτομάντιλο για να απομακρύνετε το παραπανίσιο προϊόν.
 5. Απλώστε λίγη βαζελίνη στα νύχια των ποδιών και των χεριών για να μην «βάψουν» τα πετσάκια.
 6. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε self tan και στο πρόσωπο-αν και πιστεύω ότι με μια bronzing powder θα έχετε το ίδιο αν όχι καλύτερο αποτέλεσμα- επιλέξτε μια εξειδικευμένη σύνθεση και απλώστε την με τα δάχτυλα, όπως ακριβώς θα κάνατε με μια κρέμα ημέρας, με κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Για ακόμα πιο ελεγχόμενο αποτέλεσμα, απλώστε το self tan με ένα σφουγγαράκι φον ντε τεν.
 7. Σαπουνίστε προσεκτικά τις παλάμες και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, αμέσως μόλις τελειώσετε την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας ένα πανάκι, για να μη γίνουν πορτοκαλί …Αν προτιμάτε μπορείτε να απλώσετε το self tan φορώντας latex γάντια, θυμηθείτε μόνο, όταν τα βγάλετε, να περάσετε μια ελαφριά στρώση προϊόντος στη ράχη των χεριών.
 8. Περιμένετε 10-15 λεπτά μέχρι να ντυθείτε ή να καθίσετε ακόμα κι αν σας φαίνεται ότι έχει στεγνώσει το προϊόν. Έτσι μόνο θα αποκτήσετε ομοιόμορφο μαύρισμα, χωρίς να αφήσετε τα… ίχνη σας στα σεντόνια και στα ρούχα…
 9. Για να διατηρήσετε περισσότερο το χρώμα σας, αποφύγετε το ντους, το κολύμπι ή την έντονη άσκηση, για 8 ώρες μετά την εφαρμογή του self tan. Αποφύγετε επίσης τα αλκαλικά σαπούνια (το pH που λέγαμε…). Επιλέξτε για το μπάνιο σας ένα ήπιο αφροντούς και θυμηθείτε να σκουπίζεστε ταμπονάροντας και όχι τρίβοντας την πετσέτα στο σώμα σας. Τέλος, φροντίστε να ενυδατώνετε καθημερινά την επιδερμίδα.
 10. Αν έχετε χρησιμοποιήσει self tan αλλά χρειάζεται να ξυρίσετε τις γάμπες σας, απλώστε λίγο …κοντίσιονερ μαλλιών στην επιδερμίδα. Θα σας βοηθήσει να προστατέψετε το μαύρισμα.
 11. Αν παρόλα αυτά, διαπιστώσετε ότι τόπους-τόπους το…παρακάνατε με το self tan, μην πανικοβάλλεστε. Μουλιάστε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό και τρίψτε απαλά τις σκουρότερες περιοχές με ένα απολεπιστικό προϊόν (scrub) στο οποίο έχετε στάξει μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Η οξύτητά του θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της χρωστικής-κάτι που το απολεπιστικό δεν μπορεί να κάνει εύκολα από μόνο του.

…και μην ξεχνάτε:

-Το μπρούτζινο χρώμα που σας προσφέρει ένα self tan δεν σας προστατεύει από τις ακτίνες UV , επομένως μην ξεγελαστείτε και βγείτε στον ήλιο χωρίς προστασία. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη Γερμανών επιστημόνων , η παρουσία ερυθρουλόζης στη σύνθεση των self tan, αυξάνει, τις πρώτες 24 ώρες από την εφαρμογή του προϊόντος, τον αριθμό των ελευθέρων ριζών που σχηματίζονται στην επιδερμίδα όταν αυτή εκτεθεί στη UV ακτινοβολία.

-Τα προϊόντα self tan, ακόμα και αν αναφέρουν ότι προσφέρουν ενυδάτωση, δεν αντικαθιστούν την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Μετά την εφαρμογή τους, στο πρόσωπο ή το σώμα, απλώνετε οπωσδήποτε την ενυδατική σας κρέμα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                       

Σχετικά θέματα
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
2019-08-18
Σώμα: Ένα απολεπιστικό στα μέτρα μας...
 
 H παγίδα του self tan
2013-09-29
H παγίδα του self tan
 
Τα 10 must προϊόντα για το σώμα
2013-11-11
Τα 10 must προϊόντα για το σώμα
 
Φυσική vs χημική απολέπιση. Πολλές οι διαφορές, ένα το αποτέλεσμα
2015-03-02
Φυσική vs χημική απολέπιση. Πολλές οι διαφορές, ένα το αποτέλεσμα
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;