CONNECT:  
             

Beautiful mamma

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 10 Μαΐου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Το σώμα μεταμορφώνεται, το ίδιο και τα μαλλιά, το πρόσωπο λάμπει αποκτά όμως και ευαισθησίες. Όλα ζητούν την προσοχή σας. Μάθετε πώς θα διαφυλάξετε, θα αναδείξετε και θα διατηρήσετε την ομορφιά σας, στην πιο .... ενδιαφέρουσα φάση της ζωής σας.

“Είσαι έγκυος; Λάμπεις”! Αν έχετε υπάρξει έγκυος ή αν περιμένετε τώρα το πρώτο σας μωρό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δεχτεί αυτό το κομπλιμέντο. Στην πραγματικότητα η αλλαγή αυτή δεν οφείλεται μόνο στη χαρά και την πληρότητα που αισθάνεστε, αλλά και στο γεγονός ότι η αύξηση της ροής του αίματος σε συνδυασμό με την υπερλειτουργία των ορμονών χαρίζουν μια ροδαλή όψη υγείας στην επιδερμίδα σας.

“Γέμισα πανάδες...” Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα της μελανίνης που παράγουν τα μελανινοκύτταρα αυξάνεται και πολύ συχνά κατανέμεται άνισα με αποτέλεσμα, από τον 4ο μήνα και μετά να σχηματίζονται πανάδες στην επιφάνεια της επιδερμίδας-επιστημονικά ονομάζονται μέλασμα. Πρόκειται για ήπια διαταραχή της χρώσης του δέρματος, η οποία ευτυχώς υποχωρεί λίγο μετά τον τοκετό. Η γνωστή και ως "μάσκα εγκυμοσύνης" οφείλεται σε ορμονικά αίτια, εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση για δυσχρωμίες και εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο στα μάγουλα, στο πάνω χείλος και στο πιγούνι. Για να τις καμουφλάρετε χρησιμοποιείστε μια κρέμα CC ή απλώστε μικρή ποσότητα bronzer στις πιο ανοιχτές περιοχές της επιδερμίδας. Ένα προϊόν σε μορφή ορού με βιταμίνη C κάτω από την ενυδατική σας κρέμα μπορεί σταδιακά να τις αποχρωματίσει ελαφρά. Τέλος, επειδή το μέλασμα επιβαρύνεται από την έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV, θα πρέπει πάντα να φοράτε μια κρέμα με δείκτη προστασίας SPF 50 και να περιορίσετε την ηλιοθεραπεία στο ελάχιστο.

“ Ακμή; Μα πώς;” Μια από τις πιο συνηθισμένες “ανατροπές” που φέρνουν η κύηση και τα παιχνίδια των ορμονών στο γυναικείο σώμα είναι και η απότομη υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων . Αν αντιμετωπίζετε ήδη πρόβλημα ακμής, ενδέχεται να το δείτε να επιδεινώνεται. Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε ποτέ ταλαιπωρηθεί από ακμή, ούτε καν στα εφηβικά σας χρόνια, μην παραξενευτείτε αν ξαφνικά ...γεμίσετε και κόκκινα σπυράκια στο πρόσωπο, στους ώμους και στην πλάτη! Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα των ορμονών.

Μαλλιά

“Κορυφαία δύναμη”: Αισθάνεστε ότι τα μαλλιά σας δεν ήταν ποτέ τόσο πυκνά, τόσο δυνατά, τόσο λαμπερά όσο στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης; Δεν έχετε άδικο... Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι ορμόνες της κύησης σε συνδυασμό με ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο που ακολουθείτε στο διάστημα αυτό, κάνουν τα μαλλιά να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και συγχρόνως επιβραδύνουν τους ρυθμούς της απώλειάς τους-δηλαδή μειώνεται ο αριθμός των τριχών που βρίσκονται στην καταγενή, την τρίτη φάση του κύκλου της ζωής τους. Δυστυχώς η “μαγική” εικόνα χάνεται αμέσως μετά τον τοκετό, ή μόλις πάψετε να θηλάζετε. Τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν μαζεμένα ή για να είμαστε ακριβείς, ο κύκλος της ζωής τους επιστρέφει και πάλι στους κανονικούς ρυθμούς...

“Και τα μαλλιά τρελάθηκαν...” Μαλλιά μέχρι χτες σπαστά, που ίσιωσαν. Ξηρά που ξαφνικά “λαδώνουν”. Απαλά και ίσια που άρχισαν να φριζάρουν. Δεν είναι παράξενο που πολλές έγκυες γυναίκες παρατηρούν απότομες αλλαγές στα μαλλιά τους αφού η υπερέκκριση ορμονών μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη δομή και την υφή της τρίχας. Όπως με όλες τις μεταβολές που οφείλονται στις ορμόνες , έτσι και τα μαλλιά θα ξαναβρούν τον χαρακτήρα τους μετά τον τοκετό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τότε. Μπορείτε πολύ εύκολα να διαφοροποιήσετε τη ρουτίνα της περιποίησης , επιλέγοντας σαμπουάν και εξειδικευμένα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των μαλλιών στην τωρινή τους φάση.

Σώμα

“Θα κάνω ραγάδες;” Το δέρμα έχει ένα όριο ελαστικότητας. Αν τεντωθεί υπερβολικά, όπως συμβαίνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τον 4ο μήνα και μετά, οι ιστοί “σχίζονται” και σχηματίζονται ουλές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κοκκινωπές και μοβ ραγάδες στα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος: στην κοιλιά, στο στήθος και στους μηρούς. Το κατά πόσο οι ιστοί θα κατορθώσουν να τεντωθούν χωρίς να σχιστούν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες-ρωτήστε τη μαμά σας αν είχε κάνει ραγάδες. Σε κάθε περίπτωση, αν φροντίσετε να πάρετε βάρος με σταθερούς και αργούς σχετικά ρυθμούς, ιδίως προς το τέλος της εγκυμοσύνης, μπορείτε να περιορίσετε την εμφάνιση των ραγάδων. Σημαντική επίσης είναι η φροντίδα της περιοχής. Το καθημερινό μασάζ με εξειδικευμένες κρέμες κατά των ραγάδων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά, θα βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας θα προλάβει τον σχηματισμό τους και θα λειάνει την όψη όσων έχουν ήδη σχηματιστεί.

Στον ιστό της αράχνης: Οι υπερδραστήριες ορμόνες σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της ροής του αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν συχνά αγγειακές βλάβες, κυρίως στα κάτω άκρα,. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι τηλαγγειεκτασίες, οι θύσανοι από μικρές βυσσινί φλέβες που μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης (spider veins). Οι δερματολόγοι τις αντιμετωπίζουν μόνο σαν αισθητικό πρόβλημα , το οποίο υποχωρεί συνήθως μετά τον τοκετό, αλλιώς εξαλείφονται με θεραπείες λέιζερ. Επειδή οι τηλαγγειεκτασίες επιδεινώνονται με την πολύωρη ορθοστασία φροντίστε, αν δεν μπορείτε να την αποφύγετε, να φοράτε ελαστικά καλσόν και να ξεκουράζεστε με τα πόδια ανασηκωμένα όσο πιο συχνά μπορείτε. Τέλος, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Θα επιβαρύνετε άσκοπα το κυκλοφορικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβίτιδα.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα: Μπορεί στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης, τα στιλπνά, πλούσια μαλλιά, που αποκτήσατε να σας έχουν ενθουσιάσει, δεν αισθάνεστε όμως το ίδιο καλά με την ξαφνική αύξηση της τριχοφυΐας που παρατηρείτε στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στο στήθος ακόμα και στην πλάτη. Ο “ένοχος” και στις δύο περιπτώσεις κρύβεται και πάλι στις υπερδραστήριες ορμόνες . Δεν υπάρχει ωστόσο λόγος ανησυχίας. Έξι περίπου μήνες μετά τον τοκετό, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα θα αρχίσει να υποχωρεί, μέχρι να επιστρέψει στο φυσιολογικό. Μέχρι τότε, λένε οι ειδικοί, μπορείτε άφοβα να κάνετε αποτρίχωση με όποια μέθοδο που προτιμάτε. Αν πάντως επιλέξετε να κάνετε χρήση λέιζερ , είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε προηγουμένως τον γυναικολόγο σας.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;