CONNECT:  
             

​Eco Luxury ή μια ελπίδα για το περιβάλλον

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

eco luxury Όταν βιομηχανία καλλυντικών ευαισθητοποιείται πάνω σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα και η πολυτέλεια στην περιποίηση γίνεται συνώνυμη της οικολογικής βιωσιμότητας, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»…

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Η φράση που έβαλε ο Ντοστογιέφσκι πριν 150 χρόνια στο στόμα του ήρωά του, του πρίγκιπα Μίσκιν στον «Ηλίθιο», μοιάζει να αποκτά στις μέρες μας ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό νόημα. Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη και τη ζωή μας έχει ευαισθητοποιήσει και τον μικρόκοσμο της ομορφιάς. Το eco-beauty είναι πλέον παγκόσμια τάση- αν όχι παγκόσμια απαίτηση. Έτσι, για ολοένα και περισσότερα beauty brands η δημιουργία καλλυντικών φιλικότερων προς το περιβάλλον και η στροφή σε πιο «καθαρές» λύσεις προβάλλονται πλέον ως σταθερή δέσμευση. Πρώτοι άλλωστε έδωσαν το καλό παράδειγμα οι κολοσσοί της βιομηχανίας καλλυντικών, δρομολογώντας την τελευταία δεκαετία, ριζικές αλλαγές σε κάθε στάδιο , από τον σχεδιασμό των προϊόντων και την προέλευση των συστατικών τους μέχρι τη διαδικασία παραγωγής τη συσκευασία και τη διανομή τους με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Η «πράσινη ατζέντα» της ομορφιάς

Πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια διακήρυξη σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2050 η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. H Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (The European Green Deal), όπως ονομάστηκε, είναι μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης να αποκομίσουν οφέλη από τη βιώσιμη μετάβαση σε πράσινες λύσεις. Πολλά από όσα προβλέπει η συμφωνία αυτή υπάρχουν ήδη στην «πράσινη ατζέντα» βιώσιμης ανάπτυξης της βιομηχανίας ομορφιάς. Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων και η βιώσιμη διαχείριση του νερού, αλλά και η προστασία της βιοποικιλότητας με χρήση πρώτων υλών στις συνθέσεις των προϊόντων που προέρχονται από αειφόρες πηγές, είναι μερικά από τα περιεχόμενά της. Καθώς η απαίτηση για προϊόντα περιποίησης πιο φιλικά προς το περιβάλλον διαρκώς αυξάνει η «πράσινη ατζέντα» διαρκώς διευρύνεται. Άλλωστε όπως λένε οι ειδικοί, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών γεννά καινοτομίες και οι καινοτομίες γεννούν λύσεις που απαντούν στις νέες προκλήσεις βιωσιμότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια νέα «πράσινη» λύση που δείχνει να κερδίζει έδαφος στον κόσμο ομορφιάς: οι επαναχρησιμοποιούμενες ή επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ένα concept που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του βάρους και του όγκου πλαστικού που χρησιμοποιείται , επομένως και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός καλλυντικού προϊόντος.

Η πολυτέλεια του μέλλοντος

Πώς όμως συνδυάζεται η πολυτέλεια με τη βιώσιμη ανάπτυξη; Μπορεί να υπάρξει eco-luxury; Την απάντηση έδωσε η Lancôme μέσα από την ανανέωση της θρυλικής Absolue, μιας από τις μακροβιότερες σειρές της -έκανε πρεμιέρα το μακρινό 1965! Αναγνωρίζοντας ότι οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους οι επιθυμίες των γυναικών, υιοθέτησε το νέο concept αλλά μέσα από μια καινοτόμο προσέγγιση που της επιτρέπει να συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής, αλλά να μην χάνει τίποτα από την κληρονομιά της … Με μια κουβέντα, κατορθώνοντας να περιορίσει τις επιπτώσεις ενός προϊόντος στο περιβάλλον, χωρίς να παραβεί τους δικούς της κώδικες πολυτέλειας και χωρίς να στερήσει από την καταναλώτρια την αισθητηριακή απόλαυση, η Lancôme ξανάγραψε την ιστορία της πολυτελούς περιποίησης!

Το πρώτο «δείγμα γραφής» του που αντανακλά τη δέσμευση της Lancôme να δημιουργεί καλλυντικά μέσα από μια συνετή προσέγγιση αειφόρου σχεδίασης, δόθηκε το 2017, με το βαζάκι του Absolue LExtrait. Στο πολύτιμο αυτό ελιξίριο, εφάρμοσε για πρώτη φορά το Absolue Refill, ένα καινοτόμο σύστημα επαναγεμιζόμενης συσκευασίας, κατορθώνοντας έτσι να μειώσει κατά 58%, το συνολικό βάρος του προϊόντος- το γυάλινο βαζάκι των 50ml συνοδευόταν από 2 ανταλλακτικά- σε σύγκριση με τρεις «συμβατικές» συσκευασίες.

Το τολμηρό πρόγραμμα Absolue Refill, χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως. Ο νέος καρπός της συνεργασίας της Lancôme με μια ομάδα κορυφαίων σχεδιαστών είναι η eco-συσκευασία της νέας Absolue Soft Cream. H ντελικάτη κάψουλα που δημιούργησαν, ένα διαμάντι γαλλικής δεξιοτεχνίας, προσεγμένη ως την πιο μικρή λεπτομέρεια, συνδυάζει την πολυτέλεια με τις καθαρές, μοντέρνες γραμμές. Στο χρώμα του χρυσού και με φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό, η κάψουλα αυτή κουμπώνει άψογα στο βαζάκι της Absolue Soft Cream-το οποίο έχει επίσης επανασχεδιαστεί με μια πιο περιβαλλοντική προσέγγιση- δίνοντας την εντύπωση ενός τελικού προϊόντος. Trivia: Σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος μεταφοράς ενός εκατομμυρίου Absolue refills μειώνεται κατά 63%, σε σύγκριση με τον ίδιο αριθμό ολόκληρων συσκευασιών, που μεταφράζεται σε σχεδόν 50% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα!

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EARTH DAY

 

2021-04-23
Η ομορφιά δίνει ελληνικό χρώμα στη Μέρα της Γης

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γης ξεχωρίσαμε τρεις πρωτοβουλίες για την προστασία και...  

beauty trends 2021

 

2021-01-04
​Πού πάει η ομορφιά το 2021;

Κάθε χρόνο, διεθνείς αναλυτές, αφουγκράζονται τον παλμό της παγκόσμιας αγοράς των καλλυντικών, μελετούν...  

Youth lab TestLab

 

2021-03-01
​And the winners are…

Πριν λίγες μέρες, σας προσκαλέσαμε να συμμετάσχετε σε ένα TestLab για να δοκιμάσετε την καινοτόμο...  

STAND UP

 

2021-03-11
Το κίνημα Stand Up μιλά… Ελληνικά

"Γιατί σου αξίζει". Η L'Oréal Paris τιμά φέτος την 50η επέτειο της εμβληματικής υπογραφής της...  

 

2020-03-13
Επιχείρηση... καθαρά χέρια

Τρία απλά tips υγιεινής και φροντίδας των χεριών για να παραμείνουμε προστατευμένες και ασφαλείς...  

covid

 

2020-04-08
​3+1 tips για μια ασφαλή ρουτίνα ομορφιάς...

Γιατί, ακόμα και απλές καθημερινές κινήσεις στη φροντίδα και το μακιγιάζ της επιδερμίδας μπορεί...  

L'OREAL FOR THE FUTURE

 

2020-07-15
​Η «πράσινη»  Γαλλική επανάσταση

Μέσα από το πρόγραμμα “L'Oréal for the Future”, ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικών κάνει τη δική...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;