CONNECT:  
             

4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

it ingredient Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών που αποδεδειγμένα βελτιώνουν και διατηρούν την καλή υγεία και άριστη όψη της επιδερμίδας. Κάποια όμως κάνουν τη διαφορά. Όταν λοιπόν τα καλλυντικά που επιλέγετε περιέχουν τα συγκεκριμένα μόρια στις πρώτες θέσεις της λίστας είναι σίγουρο πως το δέρμα σας αργά ή γρήγορα θα σας …ευγνωμονεί.

1. Επιδερμίδα με έντονη αφυδάτωση.

Πως την αναγνωρίζουμε. Η θαμπή όψη της επιδερμίδας λόγω της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια, η ενοχλητική- ανά διαστήματα- αίσθηση τραβήγματος, η τραχιά υφή και, σταδιακά, η απώλεια της ελαστικότητας αναδεικνύουν την έλλειψη υγρασίας στην επιφανειακή στιβάδα.

Τι φταίει. Η αφυδάτωση ή η διαδερμική απώλεια νερού- όπως είναι η επιστημονική της ονομασία- είναι μια περιστασιακή, επίκτητη κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και τύπο επιδερμίδας, ακόμη και στις λιπαρές. Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας στους εξωτερικούς χώρους, η χρήση προϊόντων καθαρισμού με επιθετικά επιφανειοδραστικά, τα συχνά και εντατικά peeling όπως και η φυσιολογική μειωμένη παραγωγή λιπιδίων εξαιτίας της βιολογικής γήρανσης, συμβάλλουν στη μεγάλη εξάτμιση νερού από τις κατώτερες στιβάδες προς το περιβάλλον και την αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Το συστατικό που σώζει: Υαλουρονικό οξύ. Για να καλύψουμε άμεσα την ανάγκη για παροχή νερού, που έχει κάθε δέρμα με σημάδια αφυδάτωσης, επιλέγουμε το υαλουρονικό οξύ. Το πρώτο στη λίστα των υγροσκοπικών συστατικών, δεν είναι τίποτα άλλο από μια φυσική ουσία, ένας πολυσακχαρίτης που ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί νερό μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του. Στα καλλυντικά το βρίσκουμε συνήθως σε δύο μορφές. Το υαλουρονικό οξύ μεγάλου μοριακού βάρους σχηματίζει ένα φιλμ στην επιφάνεια που την ενυδατώνει. Αντίθετα, όταν είναι χαμηλού μοριακού βάρους διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος ενισχύοντας τα αποθέματα υγρασίας στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

2. Επιδερμίδα με διεσταλμένους πόρους.

Πως το αναγνωρίζουμε. Οι πόροι είναι τα ανοίγματα των θυλάκων της τρίχας στην επιφάνεια του δέρματος από τους οποίους βρίσκουν δρόμο…διαφυγής το σμήγμα και οι τοξίνες του σώματος. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν, στα λιπαρά και ώριμα δέρματα, κυρίως στην περιοχή της μύτης, στα μάγουλα, στο μέτωπο ή στο πιγούνι, συσσωρεύονται σμήγμα, ρύποι και νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα να φράζουν και να είναι έντονα ορατοί.

Τι φταίει. Η έντονη λιπαρότητα, το φύλο- οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους πόρους από τις γυναίκες-, η ηλικία - στην περίοδο της εμμηνόπαυσης μειώνονται δραστικά οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού- αλλά και η κληρονομικότητα είναι οι βασικοί λόγοι που οι πόροι γίνονται έντονα ορατοί και αλλοιώνουν την όψη της επιδερμίδας.

Το συστατικό που σώζει: Σαλικυλικό οξύ. Να απαλλαγούμε από τους πόρους είναι αδύνατον. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε αισθητά την υφή και την όψη της επιδερμίδας με προϊόντα ήπιας κερατολυτικής δράσης. Η συστηματική απολέπιση είναι επομένως η πρώτη κίνηση φροντίδας . Το σαλικυλικό οξύ, το πιο διάσημο από τα βήτα- υδροξυοξέα χάρη στη λιποδιαλυτή του σύσταση διαπερνά ευκολότερα τους πόρους στην επιφάνεια, φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και απελευθερώνει το σμήγμα με αποτέλεσμα την άμεση εξυγίανση και ορατή βελτίωση της υφής του δέρματος.

3. Επιδερμίδα με ορατές, λεπτές γραμμές.

Πως την αναγνωρίζουμε. Έχουν βάθος μικρότερο του ενός χιλιοστού και συνήθως διαγράφονται γύρω από τα στόμα, ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο ή στην εξωτερική γωνία των ματιών αποτυπώνοντας τις εκφράσεις και τα συναισθήματά μας. Στη νεανική ηλικία οι λεπτές γραμμές ή ρυτίδες έκφρασης, όπως ονομάζονται, επανέρχονται άμεσα στο τέλος των μυϊκών συσπάσεων και η επιδερμίδα ανακτά τη λεία της όψη.

Τι φταίει. Όπως ξέρουμε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες συμβάλλουν στη φθορά της επιδερμίδας. Ήλιος, αστική ρύπανση, κάπνισμα, στρες, ηλικία και ορμονικές διαταραχές επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης με αποτέλεσμα τα σημάδια του χρόνου να εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό. Η επιδερμίδα τότε χάνει την ελαστικότητά της και οι λεπτές γραμμές διαγράφονται στην επιφάνεια.

Το συστατικό που σώζει: Ρετινόλη και ρετινοειδή. Χιλιοειπωμένο σίγουρα αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή είναι τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά ενεργά συστατικά της σύγχρονης βιομηχανίας της ομορφιάς. Ο λόγος φυσικά για την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, ένα από τα δραστικά μόρια, και στα δομικά, λειτουργικά παράγωγά της που με τη συστηματική τους χρήση, ακόμη και σε χαμηλή περιεκτικότητα, διασφαλίζουν ορατή, αντιρυτιδική δράση. Διεγείρουν τους ρυθμούς της κυτταρικής ανανέωσης και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενισχύοντας το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν τη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

4. Επιδερμίδα με σκουρόχρωμες κηλίδες.

Πως το αναγνωρίζουμε. Θεωρείται η πιο συνηθισμένη βλάβη του δέρματος της σύγχρονης εποχής. Δεν είναι τυχαίο που τις ονομάζουν νέες ρυτίδες! Οι κηλίδες έχουν οβάλ σχήμα, σκούρο καφέ χρώμα, διάμετρο μεγαλύτερη του ενός εκατοστού και εμφανίζονται στα σημεία τα οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο, στα χέρια, στο ντεκολτέ και στους ώμους στα ανοιχτόχρωμα και με ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων δέρματα.

Τι φταίει. Όταν εμφανίζονται οι κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος στην ουσία αποτυπώνουν μια μακρόχρονη διαδικασία στις βαθύτερες στιβάδες. Κάθε φορά που η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο τα μελανινοκύτταρα ενεργοποιούνται και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική του δέρματος.Το πρόβλημα δημιουργείται όταν, από αδιευκρίνιστους ακόμη παράγοντες,η λειτουργία των μελανινοκυττάρων απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή μελανίνης στην επιφάνεια και τη δημιουργία κηλίδων. Εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του καλοκαιριού και ατονούν στη διάρκεια του χειμώνα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι φυσικοί μηχανισμοί επανόρθωσης απορρυθμίζονται, οι κηλίδες γίνονται μόνιμες και η φωτογήρανση αναδεικνύει την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Το συστατικό που σώζει: Βιταμίνη C. Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλαπλή ευεργετική δράση είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει. Όταν λοιπόν η βιταμίνη C περιέχεται σε καλλυντικές φόρμουλες έχει αποδειχτεί ότι, μεταξύ άλλων, απαλύνει αισθητά τις ενοχλητικές δυσχρωμίες αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης, του βασικού ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης. Επιπλέον, ενδυναμώνει την αντηλιακή προστασία προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ακτίνες UV και το δέρμα από τη φωτογήρανση.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;