CONNECT:  
             

​Σε τι… αέρα ζει η επιδερμίδα μας;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

urban pollution Μπορεί να μην κυκλοφορούμε με μάσκες στο πρόσωπο, η αστική ρύπανση όμως υπάρχει και μας αφορά γιατί απειλεί σοβαρά την υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας. Μπορούν άραγε τα anti-pollution καλλυντικά να την προστατέψουν;

«…Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm …Στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου….» Ε.Α.Ε.

Η αυστηρή επιστολή-προειδοποίηση που έστειλε πριν λίγες εβδομάδες η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τους κινδύνους που κρύβει ,τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, η χρήση τζακιού, ήταν η αφορμή για να επανέλθουμε σε ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα και τον κόσμο των καλλυντικών. Ο λόγος φυσικά για την αστική ρύπανση.

Όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα προϊόντα anti-pollution, πολλές από εμάς σκεφτήκαμε ότι μάλλον δεν μας αφορούν ιδιαίτερα, γιατί δεν ζούμε στις μεγαλουπόλεις της Ασίας όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αναγκάσει τους κατοίκους τους να κυκλοφορούν με μια μάσκα στο πρόσωπο… Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι «ρυπαντές» βρίσκονται παντού

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) , το 91% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν σε πόλεις στις οποίες, τα επίπεδα ποιότητας του αέρα ξεπερνούν τα όρια που θέτει ο οργανισμός-ανάμεσά τους και 40 εκατομμύρια που ζουν σε 115 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις…

Δείτε την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη που ζείτε, όπως τη «βλέπουν» οι New York Times…

Μπορεί να μιλάμε για αστική ρύπανση, το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στις μεγαλουπόλεις . Θα τη συναντήσουμε οπουδήποτε υπάρχουν αυτοκίνητα, δρόμοι, μεγάλα κτίρια, εργοστάσια, αλλά και στην ύπαιθρο! Εκτός από τα καυσαέρια, τα κατάλοιπα προϊόντων καύσης από εστίες θέρμανσης (ξύλο, πετρέλαιο, άνθρακα) και τους βιομηχανικούς ρύπους, την ατμόσφαιρα μολύνουν οι ρύποι που εκλύονται από κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, ακόμα και ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές -με πρόσφατο παράδειγμα την Αυστραλία… Κι αυτό γιατί οι ρυπαντές της ατμόσφαιρας ταξιδεύουν παντού, διανύουν μεγάλες αποστάσεις και γρήγορα, επιβαρύνοντας τον αέρα που αναπνέουμε.. Όσο για το δέρμα μας, οι επιπτώσεις της ρύπανσης (οξειδωτικό στρες, ευαισθησία, φλεγμονές, πρόωρη γήρανση, αλλεργίες αλλά και καρκίνος του δέρματος,) είναι μεν σοβαρές, όμως μπορούμε να τις προλάβουμε παίρνοντας τα σωστά μέτρα προστασίας. Και για …καλή μας τύχη, τα σημάδια από τις επιθέσεις της στην επιφάνεια της επιδερμίδας (αφυδάτωση, θαμπή όψη, κηλίδες), «σβήνουν» σχετικά εύκολα, αρκεί να γνωρίζουμε τον τρόπο…

Κάθε ρύπος και η φθορά του

Κάτω από την ομπρέλα της αστικής ρύπανσης κρύβεται ένα τοξικό κοκτέιλ πολλών χημικών ουσιών (έχουν μετρηθεί 224!) που προκαλούν διαφορετικές βλάβες στα κύτταρα του δέρματος, με πιο σοβαρές, το γνωστό μας οξειδωτικό στρες και η ενεργοποίηση των, όχι και τόσο γνωστών, υποδοχέων διοξίνης AhR .

· Το οξειδωτικό στρες είναι αποτέλεσμα της δράσης των ελευθέρων ριζών που παράγονται σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα υπερδραστήρια αυτά μόρια οξυγόνου επιτίθενται στις βιολογικές δομές των κυττάρων πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ενεργοποιούν τις διαβόητες μεταλλοπρωτεϊνάσες MMP-1 -τα ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο- και μειώνουν τα αποθέματα λίπους που βρίσκονται κάτω από το δέρμα , επιταχύνοντας την εμφάνιση σημαδιών χαλάρωσης και ρυτίδων στην επιδερμίδα.

· Από την άλλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς διοξίνης ή αρυλοϋδρογονοανθρακικούς υποδοχείς (AhR), η ενεργοποίηση των οποίων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με φλεγμονές των κυττάρων καθώς και με την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Λόγω της αλληλεπίδρασης των χημικών ουσιών της ατμόσφαιρας δύσκολα οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν ποια από όλες είναι η πιο επικίνδυνη. Ωστόσο τρεις τύποι ρύπων φαίνεται πως έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις αλλαγές που βλέπουμε εμείς στην επιδερμίδα:

· Αιωρούμενα σωματίδια (PM). Πρόκειται για ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων που προέρχονται από σκόνη, αιθαλομίχλη, καπνό και καυσαέρια αυτοκινήτων. Τα πιο πολλά από τα σωματίδια αυτά συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας-το μέγεθός τους δεν τους επιτρέπει να εισχωρήσουν βαθύτερα- κάνοντας την όψη της γκρίζα και θαμπή. Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες όμως που μεταφέρουν εισχωρούν και βαθύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρότερα από τα αιωρούμενα σωματίδια. Τη μεγάλη ζημιά την κάνουν τα PM2.5- μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα- για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης η πιο λεπτή τρίχα μαλλιών έχει διάμετρο περίπου 17 μικρόμετρα! Λόγω του μικρού μεγέθους τους διαπερνούν την προστατευτική στιβάδα της επιδερμίδας και προκαλούν οξειδωτικό στρες στα μιτοχόνδρια, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, επιταχύνοντας έτσι την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης. Σύμφωνα με μελέτες, τα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνουν τις δυσχρωμίες και επιδεινώνουν προβλήματα όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα και η ακμή.

· Όζον (O3). Πρόκειται για ένα οξειδωτικό το οποίο παράγεται όταν οι ρύποι -κυρίως από τα καυσαέρια- αντιδρούν με το φως

του ήλιου προκαλώντας το φαινόμενο του φωτοχημικού νέφους. Στην επαφή του με το δέρμα, καταστρέφει τις πρωτεΐνες και τα λιπίδιά του και το απογυμνώνει από όλα τα φυσικά αντιοξειδωτικά του όπλα (ιδίως τις βιταμίνες C και E), αφήνοντάς το εκτεθειμένο στις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών και στο οξειδωτικό στρες. Η έκθεση στο όζον έχει επίσης συνδεθεί με την ενεργοποίηση των υποδοχέων διοξίνης AhR και με την αύξηση του MMP-9 ενός ακόμα ενζύμου που συμμετέχει στην αποδόμηση του κολλαγόνου.

· Διοξείδιο του αζώτου (NO2). Η χημική ένωση αυτή είναι το καφετί αέριο με την έντονη οσμή που παράγεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων (κυρίως των πετρελαιοκίνητων) και από ρυπογόνες βιομηχανίες. Οι επιπτώσεις του στο δέρμα δεν έχουν ακόμα μελετηθεί αρκετά - μέχρι στιγμής η παρουσία του φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των δυσχρωμιών- το βέβαιο όμως είναι ότι όσο πιο υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου-συμβαίνει συνήθως με την αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο πιο τοξικά είναι και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Υπάρχουν συστατικά anti-pollution;

Επί της ουσίας όχι. Η έρευνα πάνω στις αρνητικές επιπτώσεις της αστικής ρύπανσης στο δέρμα μετρά λίγα μόνο χρόνια ζωής και για την ώρα λίγες είναι και οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα συστατικά ή οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις συνθέσεις anti-pollution μπορούν όντως να εμποδίσουν τα μικροσωματίδια να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες, δημιουργώντας μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Μέχρι λοιπόν να έχουμε περισσότερες αποδείξεις ή μια νέα ανακάλυψη, αντίστοιχη των αντηλιακών φίλτρων, το ρόλο της ασπίδας προστασίας αναλαμβάνουν τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά και μάλιστα με πολύ καλές επιδόσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C και τα παράγωγά της όχι μόνο εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις δυσχρωμίες, αλλά περιορίζουν και τα σημάδια γήρανσης που προκαλεί το όζον στα κύτταρα. Αντίστοιχα, πολλά συστατικά -προβιοτικά, φυτικά εκχυλίσματα, ενυδατικοί παράγοντες κλπ.- ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας περιορίζοντας τις βλαβερές επιπτώσεις από τη διέλευση ρυπογόνων ουσιών στις βαθύτερες στιβάδες της και συγχρόνως ενισχύουν τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων της. Σημαντική τέλος βοήθεια προσφέρουν τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα καθαρισμού τα οποία στο τέλος της ημέρας, απομακρύνουν τους ρύπους, καθαρίζουν σε βάθος -κυρίως οι μάσκες- και «αποτοξινώνουν» την επιδερμίδα.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;