CONNECT:  
             

Ραγάδες: τι είναι και γιατί δεν μας εγκαταλείπουν

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 29 Απριλίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

stretchmarks Η Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διευκρινίζει τα αίτια δημιουργίας και το λόγο για τον οποίο οι ραγάδες δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ.

-

Τι ακριβώς είναι οι ραγάδες;

Πρόκειται για ένα αισθητικό , αρκούντως, όμως , ενοχλητικό πρόβλημα. Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα και το κυρίως δέρμα ή χόριο. H επιδερμίδα είναι η επιφανειακή στιβάδα, αυτό που αγγίζουμε και βλέπουμε, και έχει πάχος μόλις 1 χιλιοστό. Ενώ, το κυρίως δέρμα ή χόριο, που βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα και το υποδόριο λίπος, έχει μεγαλύτερο πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Το χόριο λοιπόν αποτελείται από ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου και ελαστίνης , που μοιάζει με πλέγμα, το οποίο στηρίζει την επιδερμίδα. Οι ραγάδες είναι μια αλλοίωση στο χόριο, μία ατροφική ουλή .Στα σημεία, δηλαδή, όπου εμφανίζονται οι ραγάδες δεν υπάρχει το σωστό υποστηρικτό δίκτυο – το πλέγμα ινών κολλαγόνου και ελαστίνης- κάτω από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κενά σε περίπτωση έντονου τραβήγματος του δέρματος, όπως συμβαίνει σε απότομη αύξηση βάρους.

- Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση των ραγάδων;

Τα αίτια δημιουργίας των ραγάδων δεν είναι απόλυτα γνωστά. Ενώ, δηλαδή, γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις στιβάδες της επιδερμίδας, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο λόγος . Οι ορμονικές διαταραχές είναι μία βασική αιτία, αφού έχει αποδειχτεί ότι μία συγκεκριμένη ομάδα ορμονών εμποδίζει παροδικά τους ινοβλάστες του χορίου να συνθέσουν τις απαραίτητες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης. Συνήθως εμφανίζονται μετά από απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους.

- Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Στους στους γοφούς, στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς και τους μηρούς. Στην αρχή έχουν ένα ερυθρο-ιώδες χρώμα λόγω υπεραιμίας . Στη συνέχεια αποχρωματίζονται σταδιακά μέχρι να καταλήξουν σ ένα ανοικτότερο τόνο από αυτόν του φυσιολογικού δέρματος.

- Μπορεί οι ραγάδες να είναι θέμα γονιδίων;

Βέβαια, αφού η ποιότητα του δέρματος καθορίζεται γενετικά άρα και η εμφάνιση ραγάδων μπορεί να είναι κληρονομική υπόθεση.

- Μπορούμε να τις προλάβουμε;

Δυστυχώς οι ραγάδες δεν προλαμβάνονται. Ωστόσο καλό θα είναι να αποφεύγονται οι απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και παράλληλα, η επιδερμίδα να διατηρείται σωστά ενυδατωμένη.

- Ποιος ο ρόλος της διατροφής;-

Σίγουρα η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλή ποιότητα της επιδερμίδας και αυτό ίσως τη βοηθήσει να μη <σπάσει> εύκολα χωρίς, όμως, το παραπάνω να έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

- Μπορούμε να απαλλαγούμε και με ποιον τρόπο από τις ραγάδες;-

Οι ραγάδες είναι μόνιμη αλλοίωση του δέρματος. Είναι λοιπόν αδύνατον να εξαλειφθούν τελείως. Μπορούμε όμως να τις απαλύνουμε αισθητά με μια σειρά από μη επεμβατικές αισθητικές <θεραπείες>. Η δερμοαπόξεση, τα βαριά χημικά πήλινγκ καθώς και μια θεραπεία με διοξείδιο του άνθρακα έχουν καταγράψει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ενώ, από τις πιο σύγχρονες μεθόδους δείχνουν να ξεχωρίζουν τα fractional laser , τόσο το σαρωτικό( ablative) όσο και τη μη σαρωτικό ( non ablative) , τα οποία βελτιώνουν αισθητά την όψη των ραγάδων.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;