CONNECT:  
             

​Ώριμη, όμορφη επιδερμίδα

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

mature skin Μιλάμε συνήθως για τη φωτογήρανση και το πώς θα την προλάβουμε. Μιλάμε και για τη χρονολογική γήρανση, για τις ρυτίδες που εγκαθίστανται μόνιμα στην επιδερμίδα . Όμως μετά τα 50 ξεκινά η τρίτη κατά σειρά και εντονότερη φάση της γήρανσης, για να κορυφωθεί στη δεκαετία των 60. Τι ακριβώς συμβαίνει τότε και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα έντονα σημάδια που αφήνει;

Ορμονική γήρανση ή, η πτώση των οιστρογόνων

Οι μεγάλες ορμονικές ανακατατάξεις που ξεκινούν κατά την περιεμμηνόπαυση και φτάνουν μέχρι την εμμηνόπαυση, ευθύνονται όχι μόνο για τη διακοπή της περιόδου, τις εξάψεις ή τα παραπανίσια κιλά αλλά και για μια σειρά αλλαγών στην όψη, τη σύσταση και τη συμπεριφορά της επιδερμίδας που σηματοδοτούν την έναρξη της ορμονικής γήρανσης.

Οι σοβαρές αλλαγές οφείλονται κυρίως στη ραγδαία πτώση των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στους μηχανισμούς των κυττάρων της επιδερμίδας. Από τις ορμόνες αυτές «περιμένουν εντολές» για το πώς θα λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη λειτουργία τόσο των κερατινοκυττάρων στην επιφάνεια, όσο και των ινοβλαστών –παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη- και των μελανινοκυττάρων –καθορίζουν την ομοιομορφία του χρωματικού τόνου- στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Επιπλέον, διευκολύνοντας τη λειτουργία των γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs) -τα «σφουγγάρια» που συγκρατούν το νερό στο χόριο- συμβάλλουν ώστε η επιδερμίδα να διατηρείται ενυδατωμένη, ελαστική και «αφράτη». Στην ουσία, τα οιστρογόνα είναι τα «σήματα» που κρατούν το δέρμα σε διαρκή εγρήγορση.

Όμως, με την απότομη μείωσή τους στη δεκαετία των 50 και, πολύ περισσότερο, από τα 60 και μετά, οι μηχανισμοί λειτουργίας των κυττάρων αποσυντονίζονται και τελικά καταρρέουν…

60+ Μια αποδυναμωμένη επιδερμίδα

· Επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων -ξεπερνά πια τις 30 ημέρες. Η επιδερμίδα χάνει το 20% του πάχους της και γίνεται λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο, ενώ από την επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων, το δέρμα, μέσα σε μια δεκαετία, γίνεται κι αυτό λεπτότερο κατά 6%. Αποτέλεσμα; Η επιδερμίδα δείχνει θαμπή, άτονη και με ανομοιογενή υφή.

· Απώλεια των φυσικών λιπιδίων - ceramides, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα, το «τσιμέντο» που κάνει την επιδερμίδα αδιαπέραστη-, η μειωμένη παραγωγή σμήγματος-οι εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων μειώνονται κατά 32% ανά δεκαετία- και η αδυναμία εξασθενούν την υδρολιπιδική της επίστρωση της επιδερμίδας και οδηγούν στην αναποτελεσματική λειτουργία του φραγμού, της προστατευτικής ασπίδας της από τους επιθετικούς εξωγενείς παράγοντες. Αποτέλεσμα; Αφυδάτωση-ο αποδυναμωμένος φραγμός δεν κατορθώνει να αποτρέψει την εξάτμιση των φυσικών αποθεμάτων νερού. Έντονη ξηρότητα -λόγω απώλειας λιπιδίων. Απώλεια ελαστικότητας και άνεσης. Επιδερμίδα εκτεθειμένη στο εχθρικό περιβάλλον, που εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία, ερεθισμούς, ακόμα και αλλεργίες.

· Δραματική μείωση της περιεκτικότητας σε ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο. Μέσα σε 5 χρόνια από την εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει το 30% του κολλαγόνου του και στις ελαστικές ίνες παρατηρούνται σημάδια εκφύλισης: είναι κακής ποιότητας και εύθραυστες -φανταστείτε ένα πολυκαιρισμένο λαστιχάκι που τεντώνει αλλά δεν επανέρχεται. Αποτέλεσμα; Το δέρμα στο πρόσωπο και το λαιμό ζαρώνει, χαλαρώνει απότομα και με την αναπόφευκτη επίδραση της βαρύτητας μοιάζει να «κρεμάει»…

· Η μικροκυκλοφορία γίνεται με δυσκολία. Ο σχηματισμός νέων αιμοφόρων αγγείων μειώνεται, τα ήδη υπάρχοντα «στενεύουν» και τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία μεταφέρουν με δυσκολία τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το οξυγόνο αλλά και το ροδαλό χρώμα υγείας μέχρι την επιφάνεια της επιδερμίδας . Συγχρόνως τα κυτταρικά απόβλητα απομακρύνονται με δυσκολία. Αποτέλεσμα; Τα κύτταρα υπολειτουργούν, η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη της και ο χρωματικός τόνος της αλλοιώνεται -γίνεται γκρίζα- ενώ οι τοξίνες που συσσωρεύονται, την κάνουν να ασφυκτιά.

6+1 tips για να νιώθετε -και να είστε- όμορφες στα 60+

1. Φοράτε αντηλιακό καθημερινά, στο πρόσωπο, το λαιμό και τη ράχη των χεριών, όπου κι αν βρίσκεστε, 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι –η μειωμένη παραγωγή μελανίνης λόγω της πτώσης των οιστρογόνων, στερεί από την επιδερμίδα τη φυσική ασπίδα προστασίας της.

2. Βοηθήστε την επιδερμίδα σας να απαλλαγεί ταχύτερα από τα νεκρά κύτταρα –από τα 50 και μετά ο ρυθμός της κυτταρικής ανανέωσης μειώνεται ραγδαία για να φτάσει , μέσα σε μια δεκαετία στο -70%! Επιπλέον, με την τακτική απολέπιση απαλύνονται οι δυσχρωμίες και λειαίνεται η ξηρή και τραχιά υφή της επιδερμίδας.

3. Την ώρα που κάνετε απολέπιση ή απλώνετε την κρέμα σας, ενισχύστε τη μικροκυκλοφορία κάνοντας ήπιες κυκλικές κινήσεις μασάζ για να ανακτήσετε τη φωτεινότητα της επιδερμίδας που χάνεται από την ελλιπή οξυγόνωση και τροφοδοσία των κυττάρων της με θρεπτικά συστατικά.

4. Αποφύγετε τα δραστικά peelings με οξέα ή περιορίστε σημαντικά τη συχνότητα εφαρμογής τους. Η ξηρή, λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο επιδερμίδα, δεν αντέχει τις υπερβολές.

5. Ξεχάστε τη χρήση σαπουνιών που εντείνουν την ξηρότητα της επιδερμίδας –κάνουν το pH της πιο αλκαλικό.

6. Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και 6 –ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σολομό κλπ.- που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία και την ελαστικότητά της , όπως και τροφές με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά-φρούτα και λαχανικά- που θα προστατέψουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και θα ενισχύσουν την παραγωγή καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου.

+ 1. Αναζητήστε πλούσιες θρεπτικές κρέμες προσώπου που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ξηρή επιδερμίδα μετά την εμμηνόπαυση και δραστικές συνθέσεις (π.χ. ορούς) που αντιμετωπίζουν σφαιρικά τα σημάδια της ορμονικής γήρανσης* 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;