CONNECT:  
             

​Η φύση σε ρόλο κολορίστ...

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

hair colouring Δεν είναι απλώς πηγή πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η φύση μας προμηθεύει χρωστικές για να αλλάξουμε το χρώμα των μαλλιών μας. Κι αν η παραδοσιακή χέννα παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο διάσημη φυτική βαφή, η βιομηχανία καλλυντικών "αντεπιτίθεται" με πρακτικότερες, αποτελεσματικότερες και εξίσου φυσικές λύσεις .

Δύο στις τρεις γυναίκες βάφουν τα μαλλιά τους, λένε οι στατιστικές. Μάλλον έχουν δίκιο. Είτε αλλάζουμε το χρώμα τους γιατί μας αρέσει είτε γιατί αναγκαζόμαστε να το κάνουμε επειδή η… επέλαση των λευκών δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια, γεγονός είναι ότι η υπόθεση «βαφή μαλλιών», αφορά τις περισσότερες από εμάς.

Δεν μας αρκεί όμως πια μόνο ένα καλό χρωματικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια αναζητούμε πιο φυσικές βαφές, φιλικότερες με την τρίχα και το τριχωτό και απαλλαγμένες από «ένοχα» συστατικά.

Καλύτερα χωρίς …

Αμμωνία: Αλκαλικός παράγοντας που λειτουργεί ως καταλύτης. Ανοίγει τα «λέπια» της τρίχας για να εισχωρήσει η βαφή, δίνει μεγαλύτερη κάλυψη και πιο σωστή αποτύπωση της επιθυμητής απόχρωσης. Η χρήση της δεν είναι τόσο επικίνδυνη – απλώς ξηραίνει την τρίχα- αλλά η χαρακτηριστική οσμή της επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα. Στις «φυσικές» βαφές η αμμωνία αντικαθίσταται από ηπιότερους αλκαλικούς παράγοντες.

PPD (παραφαινυλενοδιαμίνη): Χημική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται ως βάση βαφών, ιδιαίτερα για στις σκούρες αποχρώσεις. Προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην κάλυψη των λευκών και γκρίζων μαλλιών. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αλλεργικής, δερματικής αντίδρασης και για το λόγο αυτό, επιβάλλεται να γίνεται το τεστ αλλεργίας 48 ώρες πριν τη βαφή –αναγράφεται υποχρεωτικά στις οδηγίες χρήσης. Από το 2005, η χρήση της είναι απαγορευμένη σε όλα τα καλλυντικά προϊόντα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με εξαίρεση τις μόνιμες βαφές μαλλιών, όπου το επιτρεπόμενο όριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%.

Ρεσορκίνη (resorcinol). Χρωστική ουσία που θεωρείται ερεθιστικός παράγοντας για τα μάτια και το δέρμα, ενώ δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Στις «φυσικές» βαφές έχει αντικατασταθεί από άλλες χρωστικές, λιγότερο ευαισθητοποιητικές.

Mineral Oils. Συνθετικά έλαια προερχόμενα από την κατεργασία πετρελαίου, με μαλακτική και λειαντική δράση στην τρίχα. Στις «φυσικές» βαφές έχουν αντικατασταθεί από φυτικά περιποιητικά έλαια.

Σιλικόνες. Συνθετικές ενώσεις που λειαίνουν την τρίχα και την κάνουν πιο απαλή. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον- δεν βιοδιασπώνται. Στις «φυσικές» βαφές έχουν αντικατασταθεί από φυτικά περιποιητικά έλαια.

Από τη χέννα στις «φιλικές» βαφές

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, όταν θέλουμε να βάψουμε τα μαλλιά μας με ασφάλεια, έχοντας ως αποκλειστικό κολορίστ μας …τη φύση.

Χέννα: H περίφημη πράσινη σκόνη που χαρίζει κοκκινωπό χρώμα στα μαλλιά, προέρχεται από τα αποξηραμένα και κονιορτοποιημένα φύλλα ενός θαμνώδους φυτού της Βορείου Αφρικής και της Νοτιοδυτικής Ασίας που ονομάζεται Lawsonia inermis- χέννα (hinna) είναι το αραβικό της όνομα. Η βαφική της ικανότητα, οφείλεται κυρίως στη ναφθοκινόνη (lawsone), μια καφεκόκκινη χρωστική η οποία δεσμεύεται από τις πρωτεΐνες του δέρματος και της τρίχας και για διάστημα μερικών εβδομάδων δίνει στα μαλλιά κοκκινωπό χρώμα- η μαύρη και η ουδέτερη χέννα, παρά το όνομά τους προέρχονται από εντελώς διαφορετικά φυτά. Η δε μαύρη χέννα δεν είναι καθόλου «αθώα» καθώς στο μείγμα της υπάρχει PPD σε υψηλή περιεκτικότητα.

Η χέννα είναι το μόνο 100% φυτικό προϊόν βαφής που είναι σχεδόν έτοιμο για χρήση. Χαρίζει λάμψη στα μαλλιά και είναι απόλυτα ασφαλής. Έχει όμως και μειονεκτήματα. Με τη χέννα, υπάρχει πάντα κίνδυνος το τελικό χρώμα να μην είναι αυτό που φανταζόμασταν. Η πιστότητά του δε, εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας -αν είναι ταλαιπωρημένη ή αν έχει υποστεί τεχνικές εργασίες – και από παράγοντες όπως είναι οι ορμονικές διαταραχές, ή οι κλιματολογικές συνθήκες. Τέλος, η χρωστική της χέννας «λεκιάζει» την τρίχα μέχρι τον πυρήνα της και για τον λόγο αυτό δεν φεύγει εύκολα από τα μαλλιά.

Βαφές με φυσικά συστατικά: Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά μόνιμων βαφών κατέκτησε την αγορά. Με όπλο τους τη δύναμη των φυσικών συστατικών -κυρίως ελαίων- και την προηγμένη τεχνολογία κατόρθωσαν να αφήσουν οριστικά πίσω τους τα μειονεκτήματα των παλιότερων βαφών – ήταν αγνές και φυσικές αλλά υστερούσαν σε αποτέλεσμα. Κατόρθωσαν να αφαιρέσουν αλλεργιογόνα και συστατικά που πιθανώς ευθύνονται για ερεθισμούς του τριχωτού ή επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως το PPD, η αμμωνία, το οινόπνευμα, οι σιλικόνες, τα parabens, τα mineral oils, ή η ρεζορκίνη και ανέπτυξαν καινοτομικές φόρμουλες με φυσικές πρώτες ύλες που δεν επιβαρύνουν την τρίχα, δεν τραυματίζουν τη δομή της και χαρίζουν λαμπερό χρώμα μεγάλης διάρκειας, παρέχουν πλήρη κάλυψη των λευκών ενώ συγχρόνως περιποιούνται τα μαλλιά .

Φυτικές βαφές: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι φυτικές βαφές σε σκόνη που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στην αγορά. Είναι ασφαλείς, φιλικές προς τα μαλλιά και το τριχωτό αλλά το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι ημιμόνιμο -διαρκεί περίπου 10 λουσίματα- καθώς οι χρωστικές ουσίες τους προσδένονται στην επιφάνεια της τρίχας. Αυτό επίσης σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξανοίξουν ή να σκουρύνουν το φυσικό χρώμα της ούτε να καλύψουν ικανοποιητικά τα λευκά. Πρόσφατα όμως προστέθηκε στην κατηγορία ένα διαφορετικό προϊόν που μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Πρόκειται για το Phyto Color, το μόνο, μέχρι στιγμής κιτ βαφής με φυτικές χρωστικές σε σκόνη που προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα. Ξανοίγει το χρώμα έως 2 τόνους- οι χρωστικές ουσίες διαπερνούν την τρίχα- καλύπτει απόλυτα τα λευκά και διαρκεί έως και 6 εβδομάδες. Ζητήσαμε από την κ. Έλενα Πιτταράκη, διευθύντρια εκπαίδευσης της Phyto, να μας εξηγήσει τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα φυσικά προϊόντα βαφής.

«Καταρχάς να εξηγήσουμε κάτι βασικό» μας λέει. «Δεν μπορεί να θεωρείται φυτική μια βαφή που περιέχει κάποια από τα συστατικά που ενοχοποιούνται για ερεθισμούς και αλλεργίες». Είναι επομένως περιττό να αναφέρουμε ότι απουσιάζουν από τη φόρμουλα του Phyto Color. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες βαφές με φυτικά συστατικά που κυκλοφορούν. Επίσης, το οξειδωτικό της βαφής είναι ίδιο σε όλα τα προϊόντα της κατηγορίας.

Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η ίδια η βαφή. Σε αντίθεση με τις άλλες μόνιμες βαφές με φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούν συνθετικές χρωστικές-χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνες- τα Γαλλικά εργαστήρια Phytosolba, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, κατόρθωσαν ώστε η βάση του χρώματος στο Phyto Color προέρχεται αποκλειστικά από 5 βαφικά φυτά. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας βαφής και συγχρόνως το «μειονέκτημά» της. Ακριβώς επειδή οι χρωστικές προέρχονται από τη φύση, η χρωματική γκάμα είναι σχετικά περιορισμένη-μπορούμε δηλαδή να έχουμε μόνο τις βασικές αποχρώσεις».

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  

hair changes

 

2021-04-07
​Μια μικρή αλλαγή στα μαλλιά, μια μεγάλη αλλαγή στη διάθεση

Διατηρώντας για χρόνια το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα, το ίδιο στιλ, κάποτε θα βαρεθείτε όχι μόνο...  

eco friendly haircare

 

2021-05-12
Πόσο eco-friendly είναι η φροντίδα των μαλλιών μας;

Στη λίστα με τις φιλικές προς το περιβάλλον τελετουργίες ομορφιάς, η περιποίηση επί….κεφαλής φιγουράρει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;