CONNECT:  
             

Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

vitamin C and retinol Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση όμως είναι πολύπλοκη και αρκετά…ανταγωνιστική. Πώς μπορούμε να εντάξουμε και τα δύο στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης, χωρίς να χάσουν τη δύναμή τους;

Είναι τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στις ρυτίδες, τη χαλάρωση, τις δυσχρωμίες, το οξειδωτικό στρες, την έλλειψη φωτεινότητας της επιδερμίδας. Η παρουσία, είτε της ρετινόλης, ή της βιταμίνης C σε μια καλλυντική σύνθεση είναι εγγύηση ότι τα καλά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο δραστικά συστατικά μαζί;

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν λίγο να μπερδεύονται. Η περίφημη “συνέργεια” των ενεργών συστατικών -δηλαδή η ικανότητα του ενός να ενισχύει τη δράση του άλλου- την οποία τόσο συχνά τονίζουμε όταν μιλάμε για κρέμες και ορούς, στην περίπτωση των προϊόντων με ρετινόλη και βιταμίνη C, απλά δεν ισχύει. Βλέπετε, η σχέση τους είναι ανταγωνιστική. Αν προσπαθήσουμε να τα αναμείξουμε ή να κάνουμε layering-εφαρμόζοντας το ένα μετά το άλλο- το μόνο που θα καταφέρουμε είναι το ένα δραστικό συστατικό να μειώσει τη δράση του άλλου! Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ τους και πώς μπορούμε να …γεφυρώσουμε τις διαφορές τους για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη και των δύο.

Ένα pH ανάμεσά τους

Η επιστήμη μας μαθαίνει πως τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης είναι αποτελεσματικά σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον pH. Η ρετινόλη και τα παράγωγά της είναι πιο αποτελεσματική όταν το pH κυμαίνεται μεταξύ 5.0 και 6.0, ενώ το L-ασκορβικό οξύ, δηλαδή η καθαρή βιταμίνη C, χρειάζεται pH από 3.5 και κάτω-ή και καθόλου, στην περίπτωση της άνυδρης βιταμίνης C-, για να μπορεί να διεισδύσει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Αυτό το… κενό είναι που δημιουργεί το πρόβλημα. Αν τα δύο συστατικά βρεθούν μαζί, το μεν pH της ρετινόλης θα πέσει και θα γίνει πιο όξινο, ενώ το pH της βιταμίνης C θα ανέβει. Αποτέλεσμα; η πρώτη θα είναι λιγότερο ενεργή και η δεύτερη δεν θα καταφέρει να διεισδύσει. Με μια κουβέντα, και οι δύο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές…

Κάθε κανόνας και οι εξαιρέσεις του. Η τάση…αλληλο-αποσταθεροποίησης ρετινόλης και βιταμίνης C ατονεί όταν στη θέση του L-ασκορβικού οξέος βρίσκεται ένα από τα παράγωγά του το οποίο μετατρέπεται σε καθαρή βιταμίνη C όταν έρθει σε επαφή με τα κύτταρα της επιδερμίδας. Τα παράγωγα της βιταμίνης C είναι μεν λιγότερο δραστικά, έχουν όμως και πολλά πλεονεκτήματα. Είναι πιο σταθερά, λιγότερο ερεθιστικά και το σημαντικότερο, το pH τους είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της ρετινόλης, γεγονός που επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Magnesium ascorbyl phosphate (με pH από 6.0 έως 7.0), το Ascorbyl tetraisopalmitate (με pH από 4.0 έως 6.0), το Ascorbyl glucoside (με pH από 5.0 έως 7.0) κ.α. Skingurus favourites: Korres, Wild Rose, διφασικό booster λάμψης με 15% Super Vitamin C (τετρα-ισοπαλμιτικό ασκορβύλιο, ένα ισχυρό παράγωγο της βιταμίνης C) και λάδι από άγριο Τριαντάφυλλο. Medik8, R-Retinoate Youth Activating Cream Day & Night, αντιγηραντικός ορός-κρέμα με συνδυασμό ρετινοϊκής ρετινόλης και ενός παραγώγου της Βιταμίνης C. (https://www.facebook.com/officialMedik8Greece/).

Και μαζί και χώρια

Υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη τόσο της ρετινόλης όσο και της καθαρής βιταμίνης C χωρίς…εκπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους; Ναι, μας λένε οι ειδικοί, αρκεί να τις εντάξουμε στη ρουτίνα περιποίησης, στη σωστή θέση και ώρα. Οι επιλογές που έχουμε είναι τρεις:

Βιταμίνη C το πρωί, ρετινόλη το βράδυ. Είναι ο απλούστερος και ενδεχομένως ο καλύτερος τρόπος να επωφεληθούμε στο 100% τη δράση τους. Το πρωί, η αντιοξειδωτική βιταμίνη C θα προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες UV και την αστική ρύπανση, θα προλάβει τον σχηματισμό κηλίδων και θα χαρίσει λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ συγχρόνως θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Η ρετινόλη θα αναλάβει δράση το βράδυ-είναι άλλωστε γνωστό ότι προτιμά το…σκοτάδι. Θα επιταχύνει τον μεταβολισμό των κυττάρων, θα επανορθώσει τις φθορές τους και σταδιακά θα λειάνει εκ των έσω τις ρυτίδες.

Skingurus favourites: Clinique, Fresh Pressed ClinicalDaily and Overnight Boosters with Pure Vitamins C 10% + A (Retinol), ενισχυμένη φροντίδα για χρήση πρωί και βράδυ με Καθαρή Βιταμίνη C 10% και Ρετινόλη. La Roche Posay, Pure VitaminC 10, αντιρυτιδικό serum με υψηλή συγκέντρωση καθαρής Βιταμίνης C. Frezyderm, Skin Restart Vit A Cream Booster Velvet Concentrate, υπερσυμπυκνωμένη σύνθεση ενίσχυσης της κρέμας νύχτας με εστέρα βιταμίνης Α.

Βιταμίνη C και ρετινόλη, νύχτα παρά νύχτα. Μολονότι η βιταμίνη C θεωρείται …πρωινός τύπος, μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, εναλλάξ με την ρετινόλη. Σύμφωνα με τελευταίεςεπιστημονικές μελέτες η αντιοξειδωτική προστασία καλό είναι να συνεχίζεται και τη νύχτα γιατί η οξειδωτική φθορά συνεχίζεται ώρες μετά την έκθεσή μας στη UV ακτινοβολία και τους ρύπους. Επιπλέον, η διαδικασία επανόρθωσης που ακολουθούν τα κύτταρα τη νύχτα, παράγει και αμέτρητες τοξικές ελεύθερες ρίζες τις οποίες για να εξουδετερώσουν χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλες δυνάμεις με αποτέλεσμα καθυστερεί η ανάπλαση της επιδερμίδας. Τι καλύτερο λοιπόν από μια γενναία δόση αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και στις μικρές ώρες… Skingurus favourites: Mario Badescu, Vitamin C serum, ανάλαφρος αντιοξειδωτικός ορός με καθαρή βιταμίνη C. Χρησιμοποιείται κάθε δεύτερη νύχτα (www.sephora.gr). ISDIN, Isdinceutics, Flavo-C Melatonin , επανορθωτικός, αντιοξειδωτικός ορός νύχτας σε αμπούλες, με βιταμίνη C (www.isdin.com/el-GR/). Version, C35%, συμπυκνωμένος, αντιοξειδωτικός, ορός νύχτας με 35% καθαρή βιταμίνη C, για ξηρές και πολύ ξηρές επιδερμίδες. (https://www.versionderm.gr/el/).

Βιταμίνη C και ρετινόλη, μαζί αλλά με το…ρολόι. Είναι ίσως ο πιο χρονοβόρος τρόπος συνύπαρξης, αλλά αν δεν… νυστάζετε μπορείτε να τον εφαρμόσετε άφοβα. Απλώνετε πρώτα τη βιταμίνη C, που έχει το χαμηλότερο pH, περιμένετε 30 λεπτά για να επανέλθει το pH της επιδερμίδας στα φυσιολογικά του επίπεδα και στη συνέχεια εφαρμόζετε την κρέμα με ρετινόλη. Skingurus favourites: Skinceuticals, Correct Retinol 0.3, φροντίδα νύχτας υψηλής αποτελεσματικότητας με 0.3% καθαρή ρετινόλη. SkourasMed, 1% Pure Retinol, δραστικός αντιγηραντικός ορός νύχτας με ρετινόλη υψηλής καθαρότητας (www.skourasmedskin.com).

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;