CONNECT:  
             

​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

list of ingredients Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Όπως και σε μια συνταγή μαγειρικής, έτσι και  στη λίστα των ουσιών μιας καλλυντικής σύνθεσης, το λίγο μπορεί να κάνει πολλά και το πολύ…λίγα.

«Περιέχει δραστικά συστατικά σε υψηλή συγκέντρωση». Μια φράση κλισέ που χρησιμοποιούμε κατά κόρον -και στα δικά μας posts- όταν θέλουμε να τονίσουμε την αποτελεσματικότητα μιας καλλυντικής σύνθεσης. Σπάνια αναφερόμαστε στις «χαμηλές συγκεντρώσεις» ενός συστατικού- μόνο αν θέλουμε να τονίσουμε την ήπια δράση ενός προϊόντος, που το κάνει κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Υπάρχουν όμως και πολλές εξαιρέσεις. Η φόρμουλα, βλέπετε, μιας καλλυντικής κρέμας μοιάζει με συνταγή μαγειρικής . Ακόμα και ελάχιστη ποσότητα ενός συστατικού μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να κάνει το φαγητό νοστιμότερο και την κρέμα… αποτελεσματικότερη.

Ποια συστατικά όμως ακολουθούν τον κανόνα και ποια τις εξαιρέσεις;

Κανόνας των «5 πρώτων»: ναι μεν αλλά…

Όπως έχουμε ξαναπεί, η λίστα των συστατικών που αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλα σχεδόν τα καλλυντικά προϊόντα-εξαιρούνται ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ …λόγω έλλειψης χώρου – μπορεί μας μας καθοδηγήσει κάπως στο να καταλάβουμε τι περιέχει μια σύνθεση και σε ποια συγκέντρωση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε… Σύμφωνα με τη νομοθεσία η κατάταξη γίνεται με φθίνουσα σειρά, από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη συγκέντρωση εκτός από εκείνα που βλέπουμε να συνωστίζονται εκτός σειράς στην …ουρά της λίστας επειδή η συγκέντρωσή τους είναι κάτω από 1% . Στις 5 πρώτες θέσεις της λίστας, βρίσκονται τα συστατικά που κυριαρχούν στη φόρμουλα, αυτά δηλαδή που -θεωρητικά- καθορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Βέβαια, επειδή στα περισσότερα καλλυντικά, το πρώτο που φιγουράρει είναι το νερό, στην ουσία μένουν μόνο τέσσερις θέσεις. Σε αυτές, ένα έμπειρο μάτι θα μπορέσει να εντοπίσει κάποιο από τα δραστικά συστατικά του προϊόντος όπως για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ και τη βιταμίνη C, φυτικά έλαια και υγροσκοπικούς παράγοντες, όπως η γλυκερίνη , αλλά και μη ενεργές ουσίες -π.χ. γαλακτωματοποιητές, πηκτικοί παράγοντες κ.α. - πολύτιμες μεν για την καλλυντικότητα της υφής της φόρμουλας, αδιάφορες δε για την επιδερμίδα. Με άλλα λόγια, ο κανόνας των 5 πρώτων δεν ισχύει πάντα και ό,τι βρίσκεται στην κορυφή δεν είναι απαραίτητα… top.

5+2 πανίσχυρα… μικρά

Το γεγονός ότι το ενεργό συστατικό που προβάλλεται στη διαφήμιση της κρέμας ή στην ετικέτα της λείπει από το top 5 δεν σημαίνει ότι κάποιος σας…εξαπάτησε. Θα το βρείτε λίγο ή και αρκετά παρακάτω, ακόμα και στην ομάδα του 1%. Κι αυτό γιατί υπάρχουν συστατικά που δεν χρειάζονται υψηλές συγκεντρώσεις για να πραγματοποιήσουν όσα υπόσχονται. Ανάμεσά τους θα βρούμε πέντε από τα διασημότερα και άκρως αποτελεσματικά συστατικά αλλά και δύο πολυσυζητημένους «υπόπτους»...

1. Βιταμίνη A: Ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του... λίγου που κάνει πολλά. Η αποτελεσματικότητα της πιο διάσημης αντιγηραντικής βιταμίνης δεν εξαρτάται από τη συγκέντρωση με την οποία τη συναντάμε στη φόρμουλα μιας κρέμας, γιατί η μορφή της είναι αυτή που καθορίζει τη δύναμή της. Για παράδειγμα, τα τοπικά ρετινοειδή- κρέμες με συγκεκριμένα παράγωγα της βιταμίνης Α που χορηγούνται μόνο με συνταγή- μολονότι η συγκέντρωσή τους σε δραστική ουσία είναι κάτω από 0,1%, είναι πιο αποτελεσματικά -αλλά και πιο ερεθιστικά- από άλλα ηπιότερα και ασφαλέστερα παράγωγα, όπως είναι η γνωστή μας ρετινόλη, που εμπλουτίζουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τις καλλυντικές συνθέσεις.

2. Αντιοξειδωτικά: Η προστασία της επιδερμίδας μας από τις ελεύθερες ρίζες δεν εξαρτάται τόσο από την υψηλή συγκέντρωση όσο από την ποικιλία των αντιοξειδωτικών που περιέχει μια κρέμα, πολλά από τα οποία είναι αποτελεσματικά σε πολύ χαμηλές δόσεις. Για παράδειγμα, η αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρει η ασταξανθίνη- ένα καροτενοειδές που προέρχεται από μικροφύκη- είναι πολλαπλάσια της βιταμίνης Ε ακόμα και όταν η συγκέντρωσή της είναι πολύ κάτω από 1%.

3. Πεπτίδια: Οι «έξυπνοι αγγελιαφόροι» μηνυμάτων επανόρθωσης της επιδερμίδας, που δεν λείπουν, τα τελευταία χρόνια, από τις αντιγηραντικές συνθέσεις, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε θέση της λίστας. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο τύπος τους- όπως γνωρίζουμε, διαφορετικοί τύποι πεπτιδίων προσφέρουν διαφορετική δράση- είναι αυτός που καθορίζει τα επίπεδα χρήσης τους, με αποτέλεσμα άλλα πεπτίδια να λειτουργούν καλύτερα σε ποσοστό 0,5% άλλα σε 3% και άλλα σε 10%!

4. Βιταμίνη C: Τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε να φιγουράρει, σε καθαρή μορφή, ολοένα και πιο συχνά στο top 5 της λίστας και μάλιστα σε συγκεντρώσεις που μπορεί να φτάσουν και το 30%. Όμως η βιταμίνη της λάμψης κυκλοφορεί με πολλά πρόσωπα . Εκτός από το L-ασκορβικό οξύ-η καθαρή μορφή της C- υπάρχουν και τα αμέτρητα παράγωγά της, το καθένα από τα οποία είναι αποτελεσματικό, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, ακόμα και πολύ χαμηλές. Επομένως, αν δείτε κάποιο από αυτά στην ουρά της λίστας των συστατικών μην ανησυχήσετε. Θα κάνει και από εκεί τη δουλειά του...

5. Νιασιναμίδη: Η βιοενεργή μορφή της βιταμίνης Β3, έχει μια άλλη ιδιαιτερότητα. Το πολύτιμο αυτό συστατικό, ανάλογα με τη συγκέντρωση με την οποία βρίσκεται σε μια σύνθεση, προσφέρει και διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα: με μόλις 0,5% χαρίζει ενέργεια στα κύτταρά της, με 2% ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό της, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ρυθμίζει τη λιπαρότητα, ενώ με 4% καταπολεμά τις δυσχρωμίες και τη βοηθά να ανακτήσει τη λάμψη της!

  • Συνθετικά αρώματα: Θα τα εντοπίσουμε στο τέλος της λίστας των συστατικών που σημαίνει ότι δεν ξεπερνούν το 1%. Κι όμως, παρά την τόσο χαμηλή τους συγκέντρωση, είναι οι ουσίες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ευαισθητοποίηση ή και τις αλλεργικές αντιδράσεις της επιδερμίδας.
  • Συντηρητικά: Αν και βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα, κάτω από το όριο του 1%-γι αυτό και τα περί επικινδυνότητας που συχνά τους καταλογίζουμε είναι μάλλον αβάσιμα- είναι αυτά που αναλαμβάνουν τη θωράκιση μιας καλλυντικής σύνθεσης απέναντι σε εισβολές ανεπιθύμητων μικροοργανισμών και εγγυώνται ότι η επιδερμίδα μας θα είναι ασφαλής για όσο καιρό χρησιμοποιούμε την αγαπημένη μας κρέμα.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
alcohol in cosmetics

 

2021-09-24
Πόσο αλκοόλ αντέχει η επιδερμίδα μας;

Όχι, δεν εννοούμε τα… σφηνάκια ή τις μαργαρίτες που συνοδεύουν τις νυχτερινές εξόδους μας αλλά το...  

skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

summer

 

2021-05-19
Έχει και το καλοκαίρι τις δυσκολίες του

Η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Η επιδερμίδα όμως δείχνει να ...δυσανασχετεί. Η απότομη έκθεση...  

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;