CONNECT:  
             

​Δουλεύουν καλύτερα τα καλλυντικά που… «τσιμπάνε»; Όχι απαραίτητα…

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

Βελούδινη, δροσερή, βάλσαμο. Συνήθως κάπως έτσι περιγράφουμε την αίσθηση που έχουμε από την κρέμα ή τη λοσιόν που φοράμε. Με κάποια ωστόσο προϊόντα, τη στιγμή που τα απλώνουμε, νιώθουμε ένα παράξενο «τσίμπημα», ένα «μυρμήγκιασμα» στην επιδερμίδα. Είναι σημάδι αποτελεσματικότητας κι αν ναι, πότε;

Αφορμή για το σημερινό post στάθηκε το τηλεφώνημα μιας φίλης στην οποία λίγες μέρες πριν την έναρξη της καραντίνας είχα δώσει να δοκιμάσει μια νέα αντιγηραντική σύνθεση με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης . «Άρχισα να βάζω την κρέμα που μου χάρισες και πρέπει να είναι πολύ καλή» μου δήλωσε ενθουσιασμένη. «Από το “τσίμπημα ”στην επιδερμίδα μου τη στιγμή που την απλώνω, αισθάνομαι ότι κάνει δουλειά…».

Τι είναι όμως αυτό το “τσίμπημα” που, κατά τη φίλη μου, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κρέμας; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Λίγο κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, στο χόριο, βρίσκονται νευρικές απολήξεις που αντιλαμβάνονται τη θερμότητα, το ψύχος, την αφή, την πίεση κ.λπ. Με άλλα λόγια, «συλλέγουν πληροφορίες» από τον έξω κόσμο και τις μεταφέρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Εκεί, τα εξωτερικά αυτά ερεθίσματα αναλύονται λεπτομερώς και ο οργανισμός απαντά με εκούσιες και ακούσιες αντιδράσεις. Η αντίληψη του ερεθίσματος είναι αυτό που ονομάζουμε αίσθηση. Στην ουσία λοιπόν, τα “τσιμπήματα” , το “μυρμήγκιασμα”, ή το ελαφρύ “τσούξιμο” της επιδερμίδας, όπως συχνά περιγράφεται, δεν είναι άλλο από μια ήπια αντίδραση που πυροδοτείται από την επαφή της με ένα καλλυντικό προϊόν και διαρκεί από 5-10 δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ, 1 λεπτό . Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με όλα τα προϊόντα και φυσικά, αν η αντίδραση αυτή είναι όντως σημάδι της δράσης τους.

Οι «υποκινητές» της αντίδρασης

Τα προϊόντα που κατά κανόνα προξενούν το αίσθημα του “τσιμπήματος” είναι όσα έχουν χαμηλότερο pH από το φυσιολογικό pH του δέρματος, κυρίως συστατικά με χημική απολεπιστική δράση, όπως είναι η βιταμίνη C, η ρετινόλη και τα ΑΗΑ/ΒΗΑ (π.χ. τα προϊόντα peeling με γλυκολικό , γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ). Ο λόγος; Διαλύοντας τη συγκολλητική ουσία, το «τσιμέντο» που κρατά ενωμένα τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα-αυτό ακριβώς κάνουν αυτά τα συστατικά - οι νευρικές απολήξεις θεωρούν ότι τα «φρέσκα» κύτταρα που αποκαλύπτονται εκτίθενται σε κίνδυνο και πυροδοτούν μια ήπια αντίδραση η οποία ωστόσο υποχωρεί γρήγορα,από μόνη της, ή μόλις ξεπλυθεί το προϊόν.

Δεν αισθάνονται απαραίτητα όλες οι επιδερμίδες αυτό το “τσίμπημα”. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή ο προστατευτικός φραγμός τους είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός είτε επειδή με τη συχνή χρήση η επιδερμίδα έχει αναπτύξει ανοχή στο ερέθισμα.

Ρόλο επίσης παίζουν, η συγκέντρωση δραστικού συστατικού σε μια σύνθεση όπως και η υφή του προϊόντος. Γενικά, τα δραστικά συστατικά που περιέχονται σε φόρμουλες με βάση το νερό (π.χ. λοσιόν) “τσιμπάνε” περισσότερο γιατί το νερό διεισδύει ευκολότερα και ενεργοποιεί ταχύτερα τις νευρικές απολήξεις. Αντίθετα, όταν τα συναντάμε σε φόρμουλες με υφή gel ή κρέμας, η αντίδραση είναι μικρότερη ή και μηδενική.

Τέλος, πολλά προϊόντα δεν προκαλούν πια αυτή την αίσθηση γιατί με τη βοήθεια της τεχνολογίας το δραστικό συστατικό που περιέχουν (π.χ. το γλυκολικό οξύ) έχει ελαφρώς υψηλότερο pH-άρα πιο κοντά στο φυσιολογικό pH της επιδερμίδας-και η αποδέσμευσή του γίνεται αργά και σταδιακά με αποτέλεσμα να μην το «πιάνουν τα ραντάρ» των νευρικών απολήξεων.

Tip: Μην κυνηγάτε τις…αντιδράσεις. Το γεγονός ότι δεν αισθάνεστε το χαρακτηριστικό “τσίμπημα” που νιώθατε στην αρχή, δεν σημαίνει ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε δεν «δουλεύει» πια. Αν το αντικαταστήσετε με ένα άλλο, πιο δραστικό, βάζετε σε δοκιμασία τις αντοχές της επιδερμίδας σας κρατώντας την σε μια κατάσταση μόνιμου ερεθισμού.

Ό,τι “τσιμπάει” είναι καλό;

Όχι βέβαια. Είναι λάθος να γενικεύουμε, συγχέοντας τη στιγμιαία αίσθηση “τσιμπήματος” που προξενούν ορισμένες φόρμουλες με την αποτελεσματικότητα και να επιμένουμε να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν ενώ μας προκαλεί δυσφορία-στην περίπτωση των καλλυντικών δεν μπορεί ισχύει το «μπρος στα κάλλη τι ειν’ ο πόνος».

Υπάρχουν προϊόντα που κάνουν την επιδερμίδα -ιδιαίτερα την ευαίσθητη- να αντιδρά όχι γιατί είναι αποτελεσματικά αλλά γιατί δεν ανέχεται τυχόν ερεθιστικές ουσίες που περιέχουν, όπως είναι το οινόπνευμα, τα συνθετικά αρώματα αλλά και ορισμένα αιθέρια έλαια (π.χ. μέντας). Από την άλλη, σε μια πολύ ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα, με διαταραγμένο φραγμό, τα ανώδυνα, στιγμιαία “τσιμπήματα”, για παράδειγμα μιας λοσιόν με ΑΗΑ, διαρκούν περισσότερο, είναι μάλλον δυσάρεστα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εντονότερες αντιδράσεις, με αίσθημα κνησμού ή καύσου.

Skingurus say. Το αίσθημα “τσιμπήματος” που ενδεχομένως προκαλεί ένα προϊόν δεν είναι εγγύηση αποτελεσματικότητας - τα περισσότερα προϊόντα άλλωστε είναι αποτελεσματικά χωρίς να πυροδοτούν τέτοιες αντιδράσεις. Ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε τη δράση και τα οφέλη που προσφέρει μια καλλυντική σύνθεση είναι να τη χρησιμοποιήσετε συστηματικά για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Τότε μόνο θα μπορείτε να βγάλετε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τη «δουλειά» που κάνει στη δική σας επιδερμίδα…

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;