CONNECT:  
             

Όταν οι ρυτίδες έρχονται νωρίς

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

premature aging Αψεγάδιαστη επιδερμίδα, γεμάτη φρεσκάδα και σφριγηλότητα. Μια εικόνα που στην ανέμελη δεκαετία των 20, είναι εύκολο να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η γήρανση δεν μας αφορά. Γι’ αυτό, η έκπληξη είναι μεγάλη όταν μια ρυτίδα -έστω αδιόρατη- κάνει την εμφάνισή της. Είναι δυνατόν να μας κυνηγά ο χρόνος από τόσο νωρίς; Κι αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε για να μην μας …προλάβει;

«Χθες πρωτοαντίκρισα την πρώτη μου ρυτίδα...». Είναι μάλλον απίθανο για τις νέες γυναίκες που ανήκουν κάπου ανάμεσα στις Millenials και στην iGen- είναι δηλαδή γύρω στα 25-, να γνωρίζουν αυτόν τον στίχο από το νοσταλγικό τραγουδάκι του 20ου αιώνα. Διόλου απίθανο όμως να τους έχει συμβεί αυτό που περιγράφει... Μια μέρα ξαφνικά, μια λίγο πιο προσεκτική ματιά στον καθρέφτη, να έχει φανερώσει μια αχνή ρυτίδα στο μέτωπο , μια γραμμή ανάμεσα στα φρύδια, μια κηλίδα που, στοίχημα, δεν υπήρχε χτες. Μα, δεν είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε σ’ αυτές τις ηλικίες για γήρανση;

Όχι ακριβώς. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο χρόνος για την επιδερμίδα αρχίζει να μετρά αντίστροφα από την πρώτη, ήδη, μέρα της γέννησής μας. Αδιόρατες αλλαγές υπάρχουν από τη στιγμή που ερχόμαστε σ’ αυτόν τον εχθρικό εξωτερικό κόσμο, εμείς όμως αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πρώτα σημάδια μετά τα 25. Είναι η δεκαετία που οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, η χαλάρωση, έχουν ήδη δρομολογήσει την πορεία τους, αλλά δεν αναδύονται στην επιφάνεια γιατί οι μηχανισμοί άμυνας και επανόρθωσης των κυττάρων, λειτουργούν ακόμα στο μάξιμουμ. Μερικές φορές όμως η επιδερμίδα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις στη φθορά που υφίσταται. Και τότε κάποιο σημάδι γήρανσης «ξεφεύγει» και κάνει πρόωρα την εμφάνισή του.

Τι φταίει;

Οι πρώτες υποψίες στρέφονται για μια ακόμα φορά στον ήλιο. Γνωρίζουμε καλά πως η φθορά από τις ακτίνες UV που οδηγεί στη λεγόμενη φωτογήρανση, ξεκινά από την παιδική ηλικία και είναι αθροιστική. Γιατί όμως η γενιά αυτή, ενώ μεγάλωσε με αντηλιακά -σε αντίθεση με τις παλαιότερες- να απειλείται από... πρόωρη γήρανση; Σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, το πρόβλημα εντοπίζεται στο περιορισμένο διάστημα χρήσης τους. Μολονότι η ανάγκη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είχε γίνει πλέον συνείδηση σε όλους, στην πράξη, τουλάχιστον για τα παιδιά, η υποχρεωτική εφαρμογή αντηλιακού ίσχυε μόνο για το καλοκαίρι στη θάλασσα και όχι όλο το χρόνο... Fact: Η πιο χειροπιαστή απόδειξη ότι δεν προστατευτήκατε αρκετά από τον ήλιο είναι η εμφάνιση έστω και ελάχιστων κηλίδων στην επιδερμίδα ενώ δεν έχετε κλείσει ακόμα τα 30.

Δεν είναι όμως μόνο ο ήλιος που επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Η γήρανση έρχεται …απέξω . Η γενετικά προγραμματισμένη γήρανση, η λεγόμενη ενδογενής, ευθύνεται μόλις για το 20-30% των ορατών σημαδιών στην επιδερμίδα. Για το υπόλοιπο 70%-80% ο «ένοχος» αποδεδειγμένα κρύβεται στο περιβάλλον και στις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Αν λοιπόν ανησυχείτε για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που διαγράφονται στο νεανικό πρόσωπό σας -τα 30 αργούν ακόμα...- προτού τα βάλετε με τα γονίδιά σας, αναρωτηθείτε μήπως...

· Αμελείτε συστηματικά τον καθαρισμό και την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας

· Εκτίθεστε καθημερινά στον ήλιο και την αστική ρύπανση-η οποία δυστυχώς από σήμερα επανακάμπτει- χωρίς προστασία.

· Δεν κοιμάστε αρκετά

· Έχετε στρες

· Καπνίζετε

· Ζείτε με junk food

· Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

· Τσεκάρετε το κινητό σας κάθε 2 λεπτά.

Γνωρίζατε ότι: Μεταξύ 20 και 33 ετών η επιδερμίδα χάνει το 10% της ελαστικότητάς της ενώ μετά τα 21, αρχίζει να χάνει κάθε χρόνο 1% κολλαγόνου - η πρωτεΐνη της σφριγηλότητας. Αν οι παραπάνω συνήθειες «φωτογραφίζουν» το lifestyle που ακολουθείτε, η φθορά της ελαστίνης και του κολλαγόνου θα επιταχυνθεί με αποτέλεσμα εκτός από τις πρόωρες ρυτίδες να εμφανιστούν και τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης.

Τι μπορεί να γίνει

Η βιομηχανία της ομορφιάς προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων προστασίας και πρόληψης των πρώτων ρυτίδων. Συνθέσεις εμπλουτισμένες κυρίως με αντιοξειδωτικά, φίλτρα UV, βιταμίνες και ενυδατικούς παράγοντες που λειτουργούν σαν μια πρώτη γραμμή άμυνας της επιδερμίδας των Millenials και των iGen απέναντι στους εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν ή επιταχύνουν τη φθορά των κυττάρων της. Όμως, καμιά κρέμα δεν θα καταφέρει μόνη της να ανακόψει την...επέλαση της πρόωρης γήρανσης. Χρειάζεται και τη δική σας βοήθεια με μικρές έστω αλλαγές στο lifestyle σας. Οι 5 νέες συνήθειες που σας προτείνουμε είναι σίγουρα μια καλή αρχή!

1. Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα και παντού, όχι μόνο στην παραλία. Κάθε «συνάντηση» της επιδερμίδας με τις ακτίνες UV - στην πόλη, στο αυτοκίνητο, στον κήπο- είναι και μια επίθεση στο κολλαγόνο, στην ελαστίνη, στο DNA των κυττάρων της. Μπορεί η βλάβη στην αρχή να είναι μικρή, να μη γίνεται καν αντιληπτή -αν και υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια όπως η αφυδάτωση- όμως δεν θα αργήσει η μέρα που θα κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή ρυτίδων και κηλίδων.

2. Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας φρούτα και λαχανικά-όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν θα θωρακίσουν εκ των έσω την επιδερμίδα έτσι ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την οξείδωση των κυττάρων της από τις ελεύθερες ρίζες-η βασική αιτία για τον σχηματισμό ρυτίδων.

3. Μην καπνίζετε. Είναι η δεύτερη -μετά τον ήλιο- σοβαρότερη αιτία πρόωρης γήρανσης. Η νικοτίνη παράγει ελεύθερες ρίζες, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, δυσκολεύει την οξυγόνωση των κυττάρων και μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται θαμπή, τραχιά και να γερνά ταχύτερα.

4. Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε καθημερινά 8 ώρες ύπνου, φροντίζοντας να έχετε κλείσει προηγουμένως όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές -και το κινητό! Όπως έχουμε ξαναπεί, το μπλε φως που εκπέμπουν είναι μια ακόμα αιτία πρόωρης γήρανσης.

5. Περιορίστε το στρες-η ένταση αποτυπώνεται στην επιδερμίδα με μυϊκές συσπάσεις στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια που εύκολα μετατρέπονται σε “worry lines” και ρυτίδες έκφρασης. Εντάξτε στην καθημερινή σας ρουτίνα μικρές «σφήνες αποσυμπίεσης». Μια βόλτα με το σκύλο, ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια, 5 λεπτά γιόγκα-θα βρείτε στο YouTube πολλές σχετικές αναρτήσεις- μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  

sunscreen application mistakes

 

2021-05-17
5 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;