CONNECT:  
             

Λεία και απαλή επιδερμίδα: είναι στο χέρι μας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Smooth skin Το τραχύ στην αφή δέρμα είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Για καλή μας τύχη η ενοχλητική αυτή έλλειψη άνεσης που αναδεικνύει την ήπια ή πιο σοβαρή διαταραχή του δερματικού φραγμού δεν ήρθε για να …μείνει. Ευτυχώς έχουμε πλέον τα «όπλα» για να επανορθώσουμε τα φθορά και να βελτιώσουμε άμεσα την υφή του.

Ομοιόμορφη, φωτεινή, λεία και απαλή σαν μετάξι. Όπως ακριβώς η βρεφική. Κάπως έτσι είναι στην πεποίθηση όλων μας η ιδανική επιδερμίδα. Στο πέρασμα όμως του χρόνου η αψεγάδιαστη όψη και υφή …χάνονται. Για άλλους σχετικά νωρίς- από τα χρόνια, ήδη, της εφηβείας με την εμφάνιση της ακμής- και για άλλους αργότερα, όταν οι lifestyle επιλογές μας ή φυσιολογική, προϊούσα γήρανση του οργανισμού αποτυπώνονται εμφανώς στην επιδερμίδα. Ορμονικές διαταραχές, ήλιος, περιβαλλοντική μόλυνση συνηγορούν στους διεσταλμένους πόρους, τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα, την έντονη αφυδάτωση και ξηρότητα που προσδίδουν την τραχιά υφή και θαμπή όψη που τόσο μας ενοχλούν. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η βλάβη είναι αναστρέψιμη. Αρκεί να δράσουμε έγκαιρα και στοχευμένα.

1. Με συστηματική απολέπιση. Μιλάμε για τη διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια όταν οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης αρχίζουν να ατονούν με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να ασφυκτιά, να χάνει την ομοιογένειά της και να γίνεται τραχιά και θαμπή. Υπάρχουν δύο τρόποι απολέπισης, η φυσική και η χημική. Στην πρώτη αξιοποιούνται οι κόκκοι από καρπούς, φυτά, κρυστάλλους ζάχαρης αλλά και ειδικά σφουγγαράκια - σπόγγοι konjac- για να απομακρύνουν δια της τριβής τα νεκρά κύτταρα. Με τη χημική απολέπιση, συστατικά φυσικής ή συνθετικής προέλευσης, χάρη στην κερατολυτική τους δράση διαλύουν τους δεσμούς μεταξύ των κερατινοκυττάρων διευκολύνοντας έτσι την απόπτωση των νεκρών κυττάρων.

2. Με εξυγίανση των πόρων. Όταν αναφερόμαστε στους πόρους εννοούμε τις μικρές «διεξόδους» προς την επιφάνεια του δέρματος από όπου εξέρχονται το σμήγμα, ο ιδρώτας και η τρίχα. Η έντονη λιπαρότητα, ο ήλιος και η βιολογική γήρανση είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οι πόροι είναι έντονα ορατοί αλλοιώνοντας το ανάγλυφο της επιφάνειας και την άψογη υφή του δέρματος. Να απαλλαγούμε από τους διεσταλμένους πόρους είναι αδύνατον. Όμως, με βαθύ καθαρισμό και συστηματική εξυγίανση μπορούμε να βελτιώσουμε την υφή και όψη τους. Από τη μακριά λίστα των ενεργών συστατικών ξεχωρίζουμε το σαλικυλικό οξύ- το πιο γνωστό από την ομάδα των βήτα-υδροξυοξέων γιατί εισχωρεί ευκολότερα στους πόρους, τους εξυγιαίνει άμεσα βοηθώντας στην εκ των έσω απελευθέρωση του σμήγματος χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού.

3. Με καθημερινή αντηλιακή προστασία. Ο ήλιος, όπως ξέρουμε, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας με σοβαρές βιολογικές επιπτώσεις και πρόωρη, τις περισσότερες φορές, φθορά της επιδερμίδας. Η καθημερινή έκθεση αφυδατώνει την επιφάνεια του δέρματος στερώντας πολύτιμο νερό και έλαια από το υδρολιπιδικό φιλμ που την προστατεύει και τη διατηρεί απαλή και ελαστική. Η τραχιά της υφή είναι ακριβώς η πρώτη ένδειξη της έλλειψης υγρασίας. Γι’ αυτό και η αντηλιακή προστασία πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα, πριν από το μακιγιάζ, στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Επιλέγουμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις με φίλτρα ευρέος φάσματος UVA και UVB, εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες για την προστασία από την υπέρυθρη και ορατή ακτινοβολία UVC/IR όπως και ενυδατικούς παράγοντες που θα αποτρέψουν την απώλεια υγρασίας από την επιφάνεια.

4. Με αντιοξειδωτική ενίσχυση. Ήλιος,αστική ρύπανση, καπνός του τσιγάρου και έκθεση στην ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών πυροδοτούν την παραγωγή μεγάλου αριθμού ελεύθερων ριζών, το φυσικό σύστημα άμυνας και προστασίας δεν προλαβαίνει να τις εξουδετερώσει. Το οξειδωτικό στρες είναι ένας ακόμη λόγος που η επιδερμίδα χάνει την ομοιογένεια και απαλή υφή της. Τη λύση στην ενισχυμένη προστασία δίνουν τα αντιοξειδωτικά. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό ενισχύοντας έτσι το φάσμα προστασίας του δέρματος.

5. Με πλούσια θρέψη για άμεση αναπλήρωση των λιπιδίων. Αυτό που εμείς ονομάζουμε επιδερμίδα δεν είναι τίποτα άλλο από την εξωτερική στιβάδα, την επονομαζόμενη κερατίνη, η οποία αποτελείται από στρώσεις νεκρών

κυττάρων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μείγμα λιπαρών οξέων- 10%- , κηραμιδίων-50%- και χοληστερόλης-25%- και συνθέτει το συμπαγές τείχος προστασίας και άμυνας. Η τραχιά υφή αναδεικνύει την έντονη ξηρότητα που οφείλεται είτε στην εκ φύσεως μειωμένη παραγωγή σμήγματος είτε στην απογύμνωση της επιφάνειας από τα φυσικά της έλαια εξαιτίας σκληρών καθαριστικών παραγόντων ή υπερβολικής χρήσης απολεπιστικών προϊόντων. Για να αποτρέψουμε τη φθορά και να βελτιώσουμε άμεσα την υφή επιλέγουμε προϊόντα με φυσικά έλαια στη σύνθεσή τους πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία και ελαστικότητά της και να ανακτήσει την απαλή της υφή.

6. Με επαναφορά της ισορροπίας του μικροβιώματος. Ο λόγος για το νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης κοσμητολογίας. Με τον όρο μικροβίωμα εννοούμε ένα αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών - βακτήρια, μύκητες και ιοί- που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Αυτό λοιπόν το σύνολο των μικροοργανισμών είναι απαραίτητο για την προστασία και διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Εδώ ακριβώς έρχονται τα προβιοτικά - ζωντανοί μικροοργανισμοί με πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό- και τα πρεβιοτικά- θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων-, τα νέα it συστατικά των καλλυντικών, να ενδυναμώσουν τον προστατευτικό φραγμό βελτιώνοντας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και την υφή της επιδερμίδας.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;