CONNECT:  
             

Αντηλιακών το...ανάγνωσμα

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Sunscreen rules Summer is... loading και τα αντηλιακά μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Στο σημερινό μας post συνοψίσαμε τους βασικούς κανόνες για τη σωστή επιλογή και χρήση τους που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και θα διασφαλίσουν την καλή της υγεία και φρέσκια όψη στο πέρασμα του χρόνου.

1. Ποιες (οι) πρέπει να φορούν αντηλιακό.

Όλοι ανεξαιρέτως. Άντρες, γυναίκες, παιδιά και μωρά, μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους -πριν, δεν επιτρέπεται να εκτίθενται στον ήλιο- και ανεξάρτητα από τον ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο φωτότυπο της επιδερμίδας. Μπορεί μεν ο ήλιος να είναι πηγή ζωής, θερμότητας και καλής διάθεσης, η παρατεταμένη όμως και αλόγιστη έκθεση, αποτελούν, όπως πολύ καλά ξέρουμε, -εκτός από απειλή για την υγεία μας-, τον πιο σημαντικό παράγοντα στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας . Τα αντηλιακά, λοιπόν, είναι τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που το προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

2. Αντηλιακά φίλτρα: πόσα είδη υπάρχουν και ποιες οι διαφορές τους.

Τα αντηλιακά φίλτρα, ανάλογα με τη χημική τους σύνθεση, διακρίνονται σε χημικά και φυσικά ή ορυκτά. Τα μεν πρώτα είναι χημικά μόρια που συνδυάζονται για να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος απορροφώντας τις μικρού μήκους κύματος UVB και τις μεγάλου κύματος UVA. Είναι φωτοσταθερά, έχουν μεγάλη διάρκεια και πολύ καλή καλλυντική υφή, με αποτέλεσμα να απλώνονται και να απορροφώνται εξίσου εύκολα από την επιδερμίδα. Ενδέχεται όμως στις πολύ ευαίσθητες ή δυσανεκτικές επιδερμίδες να προκαλέσουν ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Τα φυσικά, από την άλλη, είναι ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης, όπως υποδηλώνει και η ονομασία ορυκτά φίλτρα. Είναι δύο στον αριθμό- το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου-, προσφέρουν και αυτά ευρέος φάσματος προστασία, με διαφορετικό όμως τρόπο. Τα φυσικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια του δέρματος από όπου αντανακλούν τις ακτίνες UV, εμποδίζοντάς τις να εισχωρήσουν σε βάθος. Στο παρελθόν τα προϊόντα με φυσικά φίλτρα είχαν μη καλλυντική υφή, απλώνονταν πιο δύσκολα και άφηναν ένα ορατό, λευκό φιλμ στην επιφάνεια. Στις σύγχρονες όμως συνθέσεις, το παραπάνω «πρόβλημα» έχει ξεπεραστεί ενώ πολλά από τα νέας γενιάς αντηλιακά, συνδυάζουν και τα δύο είδη φίλτρων προσφέροντας έτσι τη μέγιστη προστασία με εξαιρετική καλλυντική ευχαρίστηση. Παρόλα αυτά, τα αντηλιακά με 100%% φυσικά φίλτρα παραμένουν η ιδανική επιλογή για τα παιδιά και τις πολύ ευαίσθητες ή δυσανεκτικές επιδερμίδες.

3. Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για το δείκτη SPF.

Ο Δείκτης Αντηλιακής προστασίας ( Sun Protection Factor) συμβολίζει το βαθμό προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB(urning) και ως εκ τούτου από το ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, αν χωρίς προστασία καιγόμαστε με 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, φορώντας ένα αντηλιακό με SPF30 η ηλιακή ακτινοβολία θα αρχίσει να καίει το δέρμα 30 φορές αργότερα-όταν φυσικά το χρησιμοποιούμε σωστά. Tα τελευταία όμως χρόνια οι επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει τον ρόλο και των ακτίνων UVA(ging) στη φθορά του δέρματος. Αποτελούν το 75% , περίπου, της ακτινοβολίας που φτάνει στη γη, είναι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, παρούσες όλο το χρόνο, διαπερνούν το τζάμι, τα σύννεφα και φυσικά την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να συμβάλλουν τόσο στην πρόωρη γήρανση -φωτογήρανση - όσο και στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Με βάση λοιπόν αυτά ακριβώς τα στοιχεία, τα φίλτρα των εξελιγμένων αντηλιακών οφείλουν να διασφαλίζουν την προστασία από το σύνολο ( UVA + UVB) της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για την επιλογή του κατάλληλου SPF τον πρώτο λόγο έχει ο φωτότυπος του δέρματος που καθορίζει και τον προσωπικό χρόνο αντοχής στον ήλιο. Στις ανοιχτόχρωμες και ευαίσθητες επιδερμίδες, όπως είναι κατανοητό, η προστασία πρέπει να είναι υψηλή -SPF 30 έως 50- ή/και πολύ υψηλή- SPF5O+ . Στις σκουρόχρωμες ή ανθεκτικές ο δείκτης SPF 20 ή 25 επαρκεί μόνο για το σώμα. Γιατί στο πρόσωπο οι ειδικοί συστήνουν πάντα τους υψηλούς δείκτες που διασφαλίζουν ενισχυμένη αντηλιακή και αντιγηραντική δράση για προστασία από τις πανάδες και τις πρόωρες ρυτίδες.

4. Τι επιπλέον αναζητούμε σε ένα αντηλιακό προϊόν.

-Να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες του δέρματος, πρόσωπο, σώμα, λιπαρό, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα.

-Να είναι, κατά προτίμηση, ανθεκτικό στο νερό ( water resistant) και στον ιδρώτα.

-Να είναι εμπλουτισμένο με ενυδατικούς παράγοντες όπως επίσης, με αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες για ενισχυμένη προστασία από την υπέρυθρη και ορατή ακτινοβολία UVC/IR.

- Να είναι κοσμητικά αποδεκτό.

5. Τι χρειάζεται να θυμόμαστε για τη σωστή χρήση τους.

-Είναι απαραίτητα ακόμη και στη σκιά. Η άμμος, όπως άλλωστε και το νερό, αντανακλούν το 85% της ηλιακής ακτινοβολίας.

-Ανανεώνουμε τακτικά το αντηλιακό μας για όσο διάστημα είμαστε στην παραλία. Ανά δύο ώρες, αν απλώς κάνουμε ηλιοθεραπεία, ή μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα αφού πρώτα σκουπίσουμε καλά την επιδερμίδα.

-Δεν ξεχνάμε πως τα χείλη, ο αυχένας, η περιοχή γύρω από τα μάτια, ο αυχένας, οι λοβοί των αυτιών, η ράχη των χεριών όπως και τα δάκτυλα και το πάνω μέρος των ποδιών έχουν και αυτά ανάγκη από αντηλιακή προστασία.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;