CONNECT:  
             

Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
Αντωνία Θωμοπούλου

 

how to use retinol Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου, την αποτελεσματικότητά του από παραλείψεις, λάθη ή παρανοήσεις στην εφαρμογή του που φέρνουν σε …δύσκολη θέση την επιδερμίδα. Τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε;

1. Αρχίζετε νωρίς. Από τα μέσα, ήδη, της δεκαετίας των 30 η αφυδάτωση, η απώλεια λάμψης και οι πρώτες, λεπτές γραμμές που εμφανίζονται αποτυπώνουν τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες που υφίσταται το δέρμα εξαιτίας της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο και στην αστική ρύπανση. Το καλό νέο είναι ότι τα σημάδια φθοράς σε αυτήν την ηλικία είναι αναστρέψιμα. Και η ρετινόλη έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτήν τη …μάχη. Ο λόγος για την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α που όταν εφαρμόζεται στην επιδερμίδα μετατρέπεται, στις βαθύτερες στιβάδες της, σε ρετινοϊκό οξύ το οποίο, τονώνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη μικροκυκλοφορία όπως και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενισχύει τους φυσικούς, επανορθωτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα την αποκατάσταση και ενδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού και την άμεση βελτίωση της όψης και υφής του δέρματος.

2. Σπεύδετε…βραδέως. Φανταστείτε, λένε οι ειδικοί, ότι ξεκινάτε τρέξιμο. Βασικός κανόνας για να γίνετε δυνατός δρομέας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς είναι η ήπια προσαρμογή. Αρχίζετε με έντονο περπάτημα που συνδυάζετε με ολιγόλεπτο τρέξιμο, το οποίο σταδιακά αυξάνεται. Έτσι ακριβώς μπαίνει και η ρετινόλη στη ρουτίνα της καθημερινής περιποίησης. Αρχικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις - 0,2 έως 0,3%- μία φορά την πρώτη εβδομάδα , δύο – τρεις φορές τις επόμενες και στη συνέχεια σε καθημερινή βάση με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι είναι ανεκτή από την επιδερμίδα. Θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 8 μήνες χωρίς κανέναν ερεθισμό για να χρησιμοποιήσετε τις πιο συμπυκνωμένες φόρμουλες με υψηλότερες - 0,5 ή 1%-συγκεντρώσεις.

3. Εφαρμόζετε, κατά προτίμηση, το βράδυ. Έστω κι αν οι φόρμουλες νέας γενιάς παρέχουν απόλυτη ασφάλεια, η ρετινόλη συστήνεται ιδανικά για βραδινή χρήση. Καταρχάς γιατί είναι ένα ασταθές συστατικό. Όταν έρθει σε επαφή με το φως και τον αέρα οξειδώνεται. Επιπλέον, ξέρουμε καλά πως στη διάρκεια της νύχτας οι φυσικοί επανορθωτικοί μηχανισμοί λειτουργούν στο μάξιμουμ, ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων είναι ταχύτερος και οι πόροι πιο ανοικτοί άρα πιο δεκτικοί στα ενεργά συστατικά των προϊόντων φροντίδας. Με τη συστηματική της χρήση και την αθροιστική της δράση οι φθορές επανορθώνονται, όψη και υφή βελτιώνονται και το δέρμα διατηρεί τη φρεσκάδα και ζωτικότητά του σε βάθος χρόνου.

4. Αφήνετε …μόνη τη ρετινόλη. Ισχύει για όλα τα ισχυρά, ενεργά συστατικά. Σούπερ αποτελεσματικά κατά μόνας, χάνουν την ισχύ τους και πιθανόν να είναι η αφορμή για ανεπιθύμητους ερεθισμούς όταν συνδυάζονται με άλλα εξίσου δραστικά μόρια. Η ρετινόλη, για παράδειγμα, χάρη στη τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού προσφέρει ήπια απολέπιση. Όπως και τα οξέα φρούτων, τα άλφα (γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ) και βήτα-υδροξυοξέα ( σαλικυλικό οξύ) μέσω της εξαιρετικής κερατολυτικής τους δράσης. Η συνέργεια όμως των δραστικών αυτών συστατικών ενδέχεται να γίνει η αιτία για την έντονη ευαισθητοποίηση και ξαφνική ξηρότητα της επιδερμίδας.

5. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό το επόμενο πρωί . Είναι γνωστό ότι η ρετινόλη ανήκει στα συστατικά που η δράση τους μειώνεται με τον ήλιο και τον αέρα, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στις ευαίσθητες επιδερμίδες κάτω από την επίδραση της UV ακτινοβολίας. Η καθημερινή αντηλιακή προστασία με φίλτρα ευρέος φάσματος είναι η κίνηση που αυξάνει την αντοχή του δέρματος και διασφαλίζει τη δράση της ρετινόλης χωρίς παρενέργειες.

6. Ενισχύετε τα επίπεδα ενυδάτωσης. Οι σύγχρονες φόρμουλες με ρετινόλη περιέχουν τις ενδεικνυόμενες συγκεντρώσεις για να είναι ανεκτές από κάθε τύπο δέρματος. Υπάρχει, βέβαια, πάντα η πιθανότητα, στα πολύ ευαίσθητα δέρματα, να προκαλέσει ξηρότητα, κνησμό, έντονη απολέπιση ή αίσθηση καύσου. Σε αυτήν την περίπτωση η ενυδάτωση πριν ή μετά την εφαρμογή της ρετινόλης με υγραντικούς ή μαλακτικούς παράγοντες ενδυναμώνει, καταπραΰνει και αποκαθιστά την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στη μέγιστη απόδοση της ρετινόλης.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

inflammaging

 

2021-11-15
​Inflammaging: ένα «λάθος», που μας γερνά πρόωρα.

 Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τη λέξη, όμως τις συνέπειές της μπορεί να τις βλέπετε ήδη στον καθρέφτη...  

woman with eye cream

 

2021-11-17
5+1 συχνές ερωτήσεις για τις κρέμες ματιών

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μας ενασχόλησης με την ομορφιά τις έχουμε διατυπώσει και εμείς στους...  

skin types

 

2022-01-12
​Όταν η επιδερμίδα συμπεριφέρεται…αλλιώς

Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;