CONNECT:  
             

Καλλυντικά, “microbiome-friendly”: το beauty trend που ήρθε για να μείνει…

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

microbiome Στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας ζει ένας στρατός μικροοργανισμών. Δεν τον βλέπουμε αλλά είναι εκεί. Είναι το μικροβίωμά της και έχει μια σημαντική αποστολή, να μας προστατεύει. Κι όταν η ισορροπία του διαταράσσεται,  καινοτόμα, trendy καλλυντικά έρχονται να βάλουν μύκητες και μικρόβια… σε τάξη.

Πριν γίνει… beauty trend, το μικροβίωμα ήταν απλά ένας επιστημονικός όρος που επινόησε το 2001 ο βραβευμένος με Nobel, μοριακός βιολόγος, dr. Joshua Lederberg, για να περιγράψει το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν μέσα ή πάνω στο σώμα μας. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές μελέτησαν σε βάθος αυτόν τον αόρατο κόσμο μικροβίων. Η τεράστια σημασία τους για την ζωή και την υγεία μας έγινε ευρύτερα γνωστή το 2012, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ανθρώπινου Μικροβιώματος από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ ενώ το 2016 εγκαινιάστηκε ένα νέο φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα , η Εθνική Πρωτοβουλία Μικροβιώματος (National Microbiome Initiative), με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων και με γενναία χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης- που έχει στόχο μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά των μικροβίων και να τα χαρτογραφήσει, όπως έγινε και με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι μικροοργανισμοί…μέσα μας, κίνησαν άμεσα, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον της βιομηχανίας φαρμάκων και τροφίμων και όπως υπολογίζεται, η αξία του μικροβιώματος στην παγκόσμια αγορά θα φτάσει τα 1,3 δις ευρώ μέχρι το 2025! Η βιομηχανία της ομορφιάς πάλι, ανακάλυψε το δικό της …Ελντοράντο στους μικροοργανισμούς που συνθέτουν μικροβίωμα της επιδερμίδας. Το μελέτησε σε βάθος-και συνεχίζει να το μελετά γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε - ανέπτυξε καινοτόμες φόρμουλες και τεχνολογίες που το προστατεύουν ή το «βελτιώνουν» και δημιούργησε την πρώτη γενιά “microbiome-friendly” καλλυντικών καταφέρνοντας κάτι μοναδικό, να κάνει τους μύκητες , τους ιούς και τα βακτήρια… trendy!

Τι είναι λοιπόν το μικροβίωμα της επιδερμίδας;

Το δέρμα μας, από την επιδερμίδα ως το υποδόριο λίπος, είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα. Κάθε τετραγωνικό εκατοστό του φιλοξενεί ένα δισεκατομμύριο μικροοργανισμούς, κυρίως βακτήρια, αλλά και μύκητες, ιούς, ακόμα και ακάρεα. Όλοι αυτοί οι διάφοροι…τύποι που συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους, είναι το μικροβίωμα. Τι μας προσφέρει όμως; Βασικά καθήκοντά του, είναι να προστατεύει το δέρμα από ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες, να ρυθμίζει τα επίπεδα του pH του αλλά και να επιτίθεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν να εισβάλλουν στην… αποικία. Στην ουσία, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας αφού με το προστατευτικό τείχος που δημιουργεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας, γίνεται πολύτιμος «βοηθός» του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το μικροβίωμα το οποίο είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς και το δακτυλικό μας αποτύπωμα, αρχίζει να αποικίζεται από τη στιγμή που γεννιόμαστε και διαφοροποιείται διαρκώς στη διάρκεια της ζωής μας, κυρίως λόγω ηλικίας και ορμονικών μεταβολών. Επηρεάζεται όμως σημαντικά κι από άλλους παράγοντες όπως είναι η διατροφή μας, το περιβάλλον που ζούμε, το lifestyle που υιοθετούμε ή τα «σκληρά» καλλυντικά που συχνά χρησιμοποιούμε. Οι παράγοντες αυτοί είναι μερικές φορές ικανοί να αλλάξουν την ποιότητα και την ποσότητα των μικροοργανισμών που συνθέτουν το μικροβίωμα και να προκαλέσουν «δυσβίωση», δηλαδή ανατροπή της ισορροπίας του, με συνέπεια η επιδερμίδα να γίνεται πιο ευαίσθητη και ξηρή, να ταλαιπωρείται από ακμή και φλεγμονές ή να επιδεινώνονται σοβαρά δερματικά προβλήματα, όπως είναι η ψωρίαση η ροδόχρους νόσος ή η ατοπία.

Τι μπορεί να κάνει ένα καλλυντικό για το μικροβίωμά μας;

Τα ερευνητικά εργαστήρια πολλών brands καλλυντικών και δερμοκαλλυντικών τα τελευταία χρόνια επιχειρούν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις να «επέμβουν» στο μικροβίωμα προσθέτοντας «καλά» βακτήρια και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των «κακών» για να διορθώσουν αυτή τη δυσβίωση και να επαναφέρουν την ισορροπία στην αποικία, έτσι ώστε η επιδερμίδα να είναι και να δείχνει υγιής. Όπως βέβαια έχουμε ξαναπεί, είναι ακόμα αρκετά δύσκολο για μια κρέμα να τροφοδοτήσει το μικροβίωμα της επιδερμίδας με ζωντανά, «καλά» βακτήρια-φυσικά το μέλλον μπορεί να μας εκπλήξει… Έτσι, σήμερα, τα βασικά όπλα είναι δύο, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, τα οποία όταν συνυπάρχουν σε μια καλλυντική σύνθεση, κάτι που συμβαίνει συχνά, ονομάζονται συμβιωτικά…Πρόσφατα πάντως έκανε την εμφάνισή του και ένα όπλο νέας γενιάς, τα μεταβιοτικά (postbiotics)

Τα Προβιοτικά: Πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς-«καλά» βακτήρια- οι οποίοι ενσωματώνονται στη φόρμουλα της σύνθεσης σε ημι-ενεργή, ανενεργή μορφή ή σε μορφή λυμάτων (lysates). Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν δεν είναι «ζωντανά», διατηρούν μεγάλο μέρος από τις ιδιότητες των ζωντανών βακτηρίων και συμβάλλουν στην αύξηση των ευεργετικών για το δέρμα βακτηρίων. Η πρόκληση βέβαια για τους ερευνητές είναι να προσθέσουν βακτήρια πραγματικά ζωντανά αφού αυτά , σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές που έχουν γίνει έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος της επιδερμίδας. Στην πράξη όμως τα προβλήματα είναι πολλά καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα συντηρητικά που να μπορούν να τα διατηρούν σταθερά και …φρέσκα εκτός ψυγείου…

Τα Πρεβιοτικά: Πρόκειται για ουσίες που τρέφουν τα «καλά» μικρόβια και τα βοηθούν να αναπτυχθούν. Δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί αλλά θρεπτικά συστατικά-ολιγο και πολυ-σακχαρίτες, λιπαρά οξέα κλπ.

Μάθετε περισσότερα...

…και τα Μεταβιοτικά: Πρόκειται βασικά για χημικές ουσίες και όχι για ζωντανούς μικροοργανισμούς που απελευθερώνονται από τους «αποίκους» του μικροβιώματος, όταν αυτοί πεθαίνουν. Οι ουσίες αυτές δεν πάνε χαμένες αλλά μετατρέπονται σε ωφέλιμες πρωτεΐνες και σάκχαρα , γίνονται δηλαδή τροφή για τα κύτταρα της επιδερμίδας. Τα μεταβιοτικά που χρησιμοποιούνται στις καλλυντικές φόρμουλες είναι βιοδραστικά συστατικά, τα οποία προέρχονται από τα τελικά παράγωγα προβιοτικών που έχουν υποστεί ζύμωση. Σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να μιμηθούν τις δράσεις των προβιοτικών, να ενεργοποιήσουν τη σύνθεση καλών βακτηρίων στην επιδερμίδα ή να εξισορροπήσουν το pH της. Το ενδιαφέρον των ειδικών για τα μεταβιοτικά είναι μεγάλο, η έρευνα όμως βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Μένει να δούμε τη συνέχεια…

10 προϊόντα που αγαπούν το μικροβίωμά μας…

La Roche Posay, Toleriane Sensitive Soin Prébiotique, ενυδατική, καταπραϋντική κρέμα ημέρας με πρεβιοτικά για προστασία και την αποκατάσταση του μικροβιώματος της ευαίσθητης επιδερμίδας.

Clinique id Dramatically Different Hydrating Jelly, ανάλαφρο oil free ενυδατικό gel με ενεργή κάψουλα δραστικών συστατικών κατά των ερεθισμών, με προβιοτικό παράγοντα Lactobacillus.

Korres, Greek Yoghurt, Αφρώδης Κρέμα Καθαρισμού, με εκχύλισμα από αμάρανθο και ισχυρή δόση πρεβιοτικών και προβιοτικών για την ενίσχυση του μικροβιώματος του δέρματος.

Biotherm, Life Plankton™ Replumping H.A. Ampoules, εντατική φροντίδα ανάπλασης σε αμπούλες με κλάσμα προβιοτικών Life Plankton™ και Υαλουρονικό Οξύ βιολογικής ζύμωσης.

Apivita, Aqua Beelicious, δροσερό πολυχρηστικό booster με λουλούδια και μέλι για ενυδάτωση και προστασία και πρεβιοτικά για μείωση των ερεθισμών και της ερυθρότητας στη νεανική επιδερμίδα.

Bobbi Brown, Hydrating Water Fresh Cream, ενυδατική κρέμα με φασκόμηλο και κόκκινα φύκια, ενισχυμένη με προβιοτική τεχνολογία για καταπράυνση και προστασία από την αστική ρύπανση.

Murad, Prebiotic 4 in1 Multi Cleanser, πολυδραστικό τζελ καθαρισμού με πρεβιοτικά, απομακρύνει με ασφάλεια ρύπους και μακιγιάζ ακόμα και από το πιο ευαίσθητο δέρμα. (www.murad.gr)

Vichy, Slow Âge αντιγηραντική κρέμα ημέρας, με λεπτόρρευστη υφή, για άμεση ενυδάτωση και προστασία με Bifidus, ένα συστατικό προβιοτικής προέλευσης και αντιοξειδωτικά.

Diadermine, Essentiel Bio, Mousse Demaquillante Apaisant, απαλός αφρός καθαρισμού ενισχυμένος με βοτανικά πρεβιοτικά, που σέβεται και ενισχύει τη φυσική ισορροπία του δέρματος.

Embryolisse, Crème Anti-Âge Redensifiante, φροντίδα αποκατάστασης της πυκνότητας με ισχυρά αναπλαστικά και αντιοξειδωτικά συστατικά και μεταβιοτικά (ρεσβερατρόλη και μαγιά) για την πρόληψη των καφέ κηλίδων. (www.atticabeauty.gr)

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

inflammaging

 

2021-11-15
​Inflammaging: ένα «λάθος», που μας γερνά πρόωρα.

 Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τη λέξη, όμως τις συνέπειές της μπορεί να τις βλέπετε ήδη στον καθρέφτη...  

woman with eye cream

 

2021-11-17
5+1 συχνές ερωτήσεις για τις κρέμες ματιών

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μας ενασχόλησης με την ομορφιά τις έχουμε διατυπώσει και εμείς στους...  

skin types

 

2022-01-12
​Όταν η επιδερμίδα συμπεριφέρεται…αλλιώς

Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;