CONNECT:  
             

Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

gluten free cosmetics Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του “clean beauty”, ανέπτυξε  προϊόντα απαλλαγμένα από αμφιλεγόμενα συστατικά όπως είναι τα parabens, οι φθαλικές και θειικές ενώσεις, τα συνθετικά αρώματα. Τελευταία, ορισμένα brands, βαδίζοντας στα χνάρια της βιομηχανίας τροφίμων, πρόσθεσαν στη λίστα των… «χωρίς» και τη γλουτένη. Υπάρχει όμως πράγματι ανάγκη για gluten-free προϊόντα;

Όταν πριν από μια πενταετία μιλούσαμε για τη… «δίαιτα της γλουτένης» , γνωρίζαμε ότι στην Αμερική κυκλοφορούσαν ήδη κάποια βιολογικά καλλυντικά χωρίς γλουτένη, δεν είχαμε όμως φανταστεί ότι η ένδειξη gluten-free θα φιγουράριζε σύντομα ακόμα και σε mainstream beauty brands. Να όμως που έγινε. Προϊόντα ομορφιάς ειδικά σχεδιασμένα για εκείνες που έχοντας αποκλείσει -δικαιολογημένα ή όχι- τη γλουτένη από το διαιτολόγιό τους, απαιτούν να κάνουν το ίδιο και με τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους. Έχει όμως επιστημονική βάση αυτή η απαίτηση; Υπάρχουν αποδείξεις ότι η γλουτένη που αγγίζει την επιδερμίδα ή τα μαλλιά μας μπορεί να κάνει κακό σε άτομα με δυσανεξία; Ας το ψάξουμε λίγο παραπάνω…

Τι είναι η γλουτένη; είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά-κυρίως στο σιτάρι, το τριτικάλε τη βρώμη, το κριθάρι και την σίκαλη- επομένως και στα τρόφιμα που παράγονται με τα άλευρά τους, όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκίσματα (κέικ, μπισκότα κλπ.) .

Γιατί μας απασχολεί; Αμέτρητες γυναίκες-οι άνδρες είναι μειοψηφία- αποφεύγουν να καταναλώσουν οτιδήποτε περιέχει γλουτένη είτε γιατί, κατά δήλωσή τους, έχουν δυσανεξία, είτε γιατί θέλουν να χάσουν βάρος , ή απλά επειδή ταιριάζει στο… lifestyle τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι πραγματική δυσανεξία στη γλουτένη έχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από τη νόσο κοιλιοκάκη- ο οργανισμός δεν διασπά τη γλουτένη, με αποτέλεσμα, ακόμα και ελάχιστη ποσότητα της πρωτεΐνης αυτής, να προκαλεί φουσκώματα, επώδυνες κοιλιακές κράμπες και έντονες διάρροιες. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν πειστεί ότι τα φουσκώματα, οι καούρες, οι πονοκέφαλοι και οι αϋπνίες που τους ταλαιπωρούν, είναι συμπτώματα «ευαισθησίας στη γλουτένη». Την άποψη αυτή ασπάζονται αρκετοί διατροφολόγοι -όπως και lifestyle celebrities σαν την Γκουίνεθ Πάλτροου, την Κέιτι Πέρι ή την Κιμ Καρντάσιαν- και αποδίδουν την έξαρση των τελευταίων χρόνων στην αυξημένη πρόσληψή της μέσω του ραφιναρισμένου αλευριού και των επεξεργασμένων τροφών, χωρίς ωστόσο η θεωρία τους να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί απόλυτα. Κάπως έτσι πάντως, η βιομηχανία gluten-free τροφίμων μετρά…δισεκατομμύρια.

Τι δουλειά έχει η γλουτένη στα καλλυντικά, και πού κρύβεται; Προφανώς δεν θα τη βρούμε αυτούσια. Ωστόσο, πολλά προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο και το σώμα, περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες, ενυδατικά, καταπραϋντικά και αντιγηραντικά συστατικά που προέρχονται από εκχυλίσματα δημητριακών- επομένως περιέχουν και γλουτένη. Χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα μακιγιάζ ως «συγκολλητική ύλη» των συστατικών αλλά και σε σαμπουάν και κοντίσιονερ μαλλιών για ενδυνάμωση ή όγκο στην τρίχα. Για παράδειγμα, το σιτέλαιο είναι μια φυσική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Η πλούσια σε λιπαρά οξέα υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού δεσμεύει την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας και προστατεύει τα μαλλιά από τη θερμότητα του σεσουάρ. Το εκχύλισμα βλαστών βρώμης χάρη στις μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, εμπλουτίζει συνθέσεις για ξηρές και εύθραυστες επιδερμίδες, ενώ ο φλοιός των σπόρων της είναι πλούσιος σε β-γλυκάνες, ένα ισχυρό αντιρυτιδικό και συσφιγκτικό συστατικό που εμπλουτίζει πολλές αντιγηραντικές φόρμουλες.

Τι λένε οι ειδικοί. Οι μελέτες που έχουν γίνει δεν είναι πολλές για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Οι επιστήμονες πάντως (γαστρεντερολόγοι και δερματολόγοι) τονίζουν ότι η γλουτένη λόγω του μεγάλου μοριακού της βάρους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα, επομένως, η τοπική εφαρμογή καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν την πρωτεΐνη αυτή είναι εξαιρετικά απίθανο, αν όχι αδύνατο, να πυροδοτήσει σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, τα αντισώματα εκείνα που προκαλούν αντιδράσεις και ενόχληση -με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό νοσούντων, περίπου 15-20%, με ακραία ευαισθησία στη γλουτένη, που ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα ερπητοειδούς δερματίτιδας με έντονο ερεθισμό και εξανθήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο μόνος κίνδυνος που θεωρητικά διατρέχουν είναι, φορώντας ένα lip balm ή αγγίζοντας την κρέμα με τα δάχτυλα και στη συνέχεια ακουμπώντας τα ασυναίσθητα τα χείλη, να μεταφέρουν ίχνη γλουτένης στο στομάχι. Το 2012 ωστόσο, η Tricia Thompson – διατροφολόγος, ειδική στη γλουτένη- δημοσίευσε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτητικής, μια μελέτη της πάνω στα ποσοστά γλουτένης που ανιχνεύονται σε καλλυντικές λοσιόν και κραγιόν. Αν και το δείγμα προϊόντων που εξετάστηκαν ήταν μικρό, από την έρευνά της φάνηκε ότι η ποσότητα γλουτένης που βρέθηκε δεν ήταν μετρήσιμη, επομένως δεν θα μπορούσε να βλάψει ακόμα και αν καταπινόταν.

Skingurus say: Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, τα gluten-free καλλυντικά είναι οπωσδήποτε μια ασφαλής λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε κοινά προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ. Προληπτικά, αποφύγετε τα κραγιόν -επειδή έρχονται σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα- και πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την εφαρμογή της κρέμας, ιδίως αν μετά πρόκειται να καθίσετε για φαγητό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν έχετε κανένα λόγο να αποκηρύξετε καλλυντικά που αγαπάτε ή να μην αγοράσετε ένα νέο προϊόν μακιγιάζ επειδή δεν βρίσκετε στη συσκευασία του τη μαγική φράση gluten-free. Σε αντίθεση με άλλα …«χωρίς», η γλουτένη ευτυχώς δεν απειλεί ούτε τον οργανισμό, ούτε και την επιδερμίδα σας.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  

clean beauty

 

2021-10-13
Clean beauty: πιο «καθαρή» ναι, πιο ασφαλής;

Είναι το trend που έφερε την επανάσταση στα καλλυντικά. Σήμερα, νέα και παλιότερα beauty brands μας...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;