CONNECT:  
             

​Ενυδάτωση: θέλει τη «συνταγή» της

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

Moisturizing creams Μπορεί το καλοκαίρι να ξεμακραίνει σιγά σιγά από τη σκέψη μας, όμως η επιδερμίδα …το θυμάται ακόμα και ζητά ενισχύσεις για να σβήσει τα σημάδια της αφυδάτωσης, να επανορθώσει τις φθορές της και να θωρακιστεί απέναντι στις νέες επιθέσεις που την περιμένουν. Ώρα λοιπόν να την... κεράσουμε εντατική ενυδάτωση. Γνωρίζουμε όμως τη σωστή συνταγή;

Μια πετυχημένη συνταγή θέλει σωστά υλικά και σωστή δοσολογία. Καλό είναι λοιπόν όταν επιλέγουμε την ενυδατική κρέμα μας να μην αρκούμαστε σε ένα γενικό και αόριστο, «προσφέρει πλούσια ενυδάτωση» αλλά να …το ψάχνουμε λίγο περισσότερο .

Η σωστή ενυδατική θα πρέπει…

· Να μειώνει και να προλαμβάνει τη Διαδερμική Απώλεια Νερού (TEWL-Transepidermal Water Loss), δηλαδή την εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα στην ατμόσφαιρα.

· Να αποκαθιστά τον υδρολιπιδικό φραγμό

· Να μην είναι φαγεσωρογόνος, δηλαδή, να μην δημιουργεί μαύρα στίγματα.

· Να απορροφάται άμεσα

· Να έχει καλλυντική, ευχάριστη υφή.

Για καλή μας τύχη, τα τελευταία χρόνια, κάποια ενυδατικά συστατικά, όπως για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ ή τα ceramides, κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν, να γίνουν «πρώτα ονόματα» και τώρα πια φιγουράρουν με μεγάλα γράμματα στη συσκευασία, ή ακόμα και στο όνομα του προϊόντος. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα συστατικά, εξίσου αποτελεσματικά, όχι όμως τόσο διάσημα ώστε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς λέγονται και τι κάνουν. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στη λίστα των συστατικών, στα «ψιλά γράμματα»-ευτυχώς δεν χρειάζεται να τα διαβάσουμε όλα, αλλά μόνο εκείνα που βρίσκονται στις 5 πρώτες θέσεις -αυτά άλλωστε αποτελούν το 80% της φόρμουλας . Τι θα αναζητήσουμε όμως; Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η ξηρή κυρίως, αλλά και η αφυδατωμένη επιδερμίδα ωφελείται από ενυδατικές συνθέσεις που περιέχουν ιδανικά, ένα συνδυασμό από τρεις τύπους μαλακτικών ουσιών (emollients): υγροσκοπικά συστατικά, φιλμογενή συστατικά και συστατικά αποκατάστασης επιδερμιδικού φραγμού.

  1. Υγροσκοπικά συστατικά (Humectants): Πρόκειται για ουσίες που έλκουν νερό τόσο από την ατμόσφαιρα όσο και από τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος για να ενυδατώσουν την κερατίνη-επιφανειακή-στιβάδα της επιδερμίδας. Τέτοιες ουσίες είναι η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ, η πανθενόλη, το εκχύλισμα αλόης, η ουρία, τα σάκχαρα, τα αμινοξέα, τα άλφα-υδροξυοξέα κ.α. Η ενυδάτωση όμως δεν θα διαρκέσει όσο πρέπει αν η κρέμα που φοράτε περιέχει μόνο υγροσκοπικά συστατικά. Χρειάζεται ενισχύσεις , που δεν είναι άλλες από τις άλλες δύο μαλακτικές ουσίες:
  2. Φιλμογενή συστατικά (Occlusives): Όπως λέει και το όνομά τους, τα συστατικά αυτά σχηματίζουν ένα αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας που παγιδεύει το νερό-αυτό που έχουν «συλλέξει» οι υγροσκοπικές ουσίες- εμποδίζοντας απώλεια υγρασίας, χωρίς ωστόσο να έχουν ενυδατικές ιδιότητες. Τέτοια συστατικά είναι το βούτυρο Καριτέ, το έλαιο jojoba, το σκουαλένιο, η κετυλική αλκοόλη, η λανολίνη, το έλαιο καρύδας, το έλαιο αργκάν κ.α. Αρκετά από τα συστατικά αυτά λειτουργούν και επανορθωτικά -συμβάλλουν στην αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας- μια ιδιότητα ωστόσο που κατεξοχήν διαθέτουν τα μαλακτικά συστατικά της επόμενης κατηγορίας.
  3. Συστατικά αποκατάστασης επιδερμιδικού φραγμού (Barrier-Repairing Ingredients): Τα συστατικά αυτά λειτουργούν επανορθωτικά, αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία της ξηρότητας, τη μειωμένη παρουσία φυσικών λιπιδίων στην κερατίνη στιβάδα- το «τσιμέντο» που γεμίζει τα κενά ανάμεσα στα κύτταρα εμποδίζοντας την απώλεια της φυσικής τους υγρασίας. Συγκεκριμένα, μιμούνται και αναπαράγουν τη φυσική ισορροπία των λιπιδίων του υδρολιπιδικού φιλμ μιας υγιούς επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτό γεμίζουν τις «ρωγμές» που δημιουργούνται ανάμεσα στα κύτταρα. Τέτοια συστατικά είναι τα ceramides, τα λιπαρά οξέα, η χοληστερόλη, το παλμιτικό οξύ, οι φυτοστερόλες κ.α.

Ενυδατώνουν αλλά τα …βαραίνουν κατηγορίες
Στις παραπάνω ομάδες εντάσσονται και κάποια συστατικά τα οποία παρόλο που διαθέτουν ισχυρό...ταλέντο ενυδάτωσης, τα τελευταία χρόνια έχουν αποκλειστεί από τις φόρμουλες των προϊόντων-ιδίως από τα brands φυσικών καλλυντικών- ή χρησιμοποιούνται με μέτρο, καθώς έχουν κατηγορηθεί -σε ορισμένες περιπτώσεις άδικα- ότι δεν είναι και τόσο φιλικά με την επιδερμίδα...
Σιλικόνες (Silicones): Οι συνθετικές αυτές ενώσεις παράγονται από την ένωση του πυριτίου, ενός φυσικού συστατικού με το οξυγόνο. Κυκλοφορούν με πολλές και διαφορετικές μορφές (στη λίστα των συστατικών αναγνωρίζονται από την κατάληξή τους που είναι συνήθως –cone ή -siloxane ) και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία καλλυντικών γιατί προσδίδουν στα προϊόντα εξαιρετική υφή, επιπλέον δε σχηματίζουν ένα αόρατο προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας (ανήκουν στα φιλμογενή συστατικά) που τη λειαίνει και τη βοηθά να διατηρήσει τη φυσική της υγρασία. Αν και θεωρούνται αβλαβείς ουσίες για την επιδερμίδα, κατά καιρούς οι σιλικόνες έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν ακμή, ότι εμποδίζουν την ομαλή ανανέωση των κυττάρων της ακόμη και ότι είναι καρκινογόνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές αποδείξεις. Το πρόβλημα με τις περισσότερες σιλικόνες είναι ότι δεν βιοδιασπώνται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αρκετές εταιρείες φυσικών καλλυντικών τις έχουν αποκλείσει από τις φόρμουλές τους και τις έχουν αντικαταστήσει με άλλα, φιλικότερα προς το περιβάλλον συστατικά.
Προπυλενογλυκόλη (Propylene Glycol) : Πρόκειται για μια οργανική αλκοόλη με υγροσκοπικές ιδιότητες. Ενυδατώνει την ξηρή επιδερμίδα και συγχρόνως βοηθά να σταθεροποιηθεί η φόρμουλα της κρέμας και να απορροφηθούν ευκολότερα τα ενεργά συστατικά της. Μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό ή και αλλεργικές αντιδράσεις στην επιδερμίδα γι’ αυτό πολλές εταιρείες έχουν πάψει να την χρησιμοποιούν.
Ορυκτά έλαια (Mineral Oils): Πρόκειται για εξευγενισμένα παράγωγα πετρελαίου σε μορφή γέλης ή ελαίου με πιο διαδεδομένο τη γέλη πετρελαίου (petrolatum), τη γνωστή μας βαζελίνη. Χάρη στις ενυδατικές και προστατευτικές τους ιδιότητες και τη συμβατότητά τους με την επιδερμίδα, τα ορυκτά έλαια χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά προϊόντα. Το προστατευτικό φιλμ που σχηματίζουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας (κατατάσσονται και αυτά στα φιλμογενή συστατικά) μειώνει τη διαδερμική απώλεια νερού κατά 40% περίπου. Έχουν κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι φράζουν τους πόρους και δημιουργούν μαύρα στίγματα , ότι προκαλούν πρόωρη γήρανση και ότι είναι καρκινογόνα. Αν και αρκετές από τις κατηγορίες αυτές δεν ευσταθούν, πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν πάψει να χρησιμοποιούν mineral oils στα προϊόντα τους.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                             

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;