CONNECT:  
             

Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

microbeads Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν στο μέλλον το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι περιβαλλοντολόγοι χτύπησαν έγκαιρα το καμπανάκι κινδύνου και ευτυχώς εισακούστηκαν. Η βιομηχανία καλλυντικών πήρε πρώτη το μήνυμα και τώρα οι κυβερνήσεις των χωρών, η μια μετά την άλλη, δηλώνουν έτοιμες να τους "κλείνουν την πόρτα"!

Είναι τόσο μικρά που μόλις και μετά βίας καλύπτουν το μάτι του Αβραάμ Λίνκολν στο σεντ ενός δολαρίου! Ο λόγος για τα μικροσφαιρίδια (microbeads) , τους μικρόκοκκους από πλαστική ύλη οι οποίοι, εδώ και μια περίπου δεκαετία, αντικατέστησαν τα «επιθετικά» για την επιδερμίδα φυσικά συστατικά (τριμμένα κελύφη καρπών ή οστράκων) στις φόρμουλες πολλών προϊόντων καθαρισμού και απολέπισης αλλά και σε αρκετές οδοντόκρεμες. Σύμφωνα όμως με επιστήμονες ερευνητές, το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό που τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων στις μεγάλες πόλεις δεν κατορθώνουν να τα φιλτράρουν με αποτέλεσμα να καταλήγουν ως έχουν-δεν είναι βιοδιασπώμενα-, από το σιφόνι του νιπτήρα μας στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια. Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά προκαλείται, εκτός από τα μικροσφαιρίδια των καλλυντικών, από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων κομματιών πλαστικών αποβλήτων και από τις μικρές συνθετικές ίνες υφασμάτων. Έχει υπολογιστεί ότι αρκεί ένα μόνο ντους για να φτάσουν στη θάλασσα 50-95.000 πλαστικά μικροσωματίδια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός περιβάλλοντος της Μεγάλης Βρετανίας τον Ιούνιο, 84 τόνοι μικροπλαστικών ρυπαίνουν κάθε χρόνο το περιβάλλον, μόνο από τα απολεπιστικά προϊόντα προσώπου που χρησιμοποιούνται στη χώρα!

Οι συνέπειες παρουσίας τους στο υδάτινο οικοσύστημα ακόμα ερευνώνται. Οι υδροβιολόγοι όμως που ασχολούνται με την μελέτη των μικροπλαστικών επισημαίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια λειτουργούν σαν σφουγγάρια που απορροφούν τοξίνες –πχ. παρασιτοκτόνα και χημικούς επιβραδυντές φλόγας- που φτάνουν επίσης στο νερό. Υπάρχει επομένως κίνδυνος, να μολύνουν τα εκατοντάδες είδη του οικοσυστήματος, από το θαλάσσιο πλαγκτόν και τα θαλασσινά μέχρι μεγάλα ψάρια και οι τοξίνες να φτάσουν αργά ή γρήγορα, μέσω της τροφικής αλυσίδας, στο πιάτο μας. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά σκοτώνουν τα μικρά ψάρια -τα καταπίνουν νομίζοντας ότι είναι τροφή- πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία.

Τι κάνουμε;

Έθεσαν λοιπόν το ερώτημα: Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να αποδειχθεί ότι οι μικρόκοκκοι αυτοί βλάπτουν το περιβάλλον πριν τους αφαιρέσουμε από τις καλλυντικές φόρμουλες; Μάλλον όχι. Ευτυχώς , το αγωνιώδες ερώτημα των επιστημόνων δεν έμεινε αναπάντητο. Όλες σχεδόν οι πολιτείες της Αμερικής έδρασαν άμεσα καταθέτοντας νομοσχέδια που απαγορεύουν την παραγωγή προϊόντων με μικροσφαιρίδια-ο νόμος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2016. Το ίδιο έκαναν ο Καναδάς, η Αυστραλία και αρκετές χώρες της Ασίας. Η ευαισθητοποίηση ήταν μεγάλη και στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και το Βέλγιο πρωτοστατούν στη θέσπιση παρόμοιων νομοθετικών ρυθμίσεων. Η διεθνής καμπάνια κατά της χρήσης μικροσφαιριδίων στα καλλυντικά ονομάστηκε Beat the Microbead και μέσα από την ιστοσελίδα της ενημερώνει , ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί το καταναλωτικό κοινό. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Greenpeace- το ελληνικό τμήμα της συγκεντρώνει υπογραφές στο πλαίσιο της εκστρατείας "Πες όχι στα βλαβερά μικροπλαστικά". 84 ΜΚΟ από 35 χώρες στηρίζουν την προσπάθεια και 412 μάρκες καλλυντικών από 95 χώρες, έχουν επίσης δεσμευτεί ότι θα απομακρύνουν τους συνθετικούς μικρόκοκκους από τα προϊόντα τους. Πρόσφατα, περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να δεσμευτούν ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα τα απαγορεύσουν. Η Γαλλία φέτος το καλοκαίρι , ψήφισε το νομοσχέδιο περί Βιοδιαθεσιμότητας σύμφωνα με το οποίο τα καλλυντικά προϊόντα με μικροσφαιρίδια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί μέχρι το 2018. Το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει αναλάβει δυστυχώς κάποια ανάλογη πρωτοβουλία μέχρι σήμερα....

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καλλυντικών, όπως η L'Oreal, η Procter & Gamble ή η Johnson & Johnson και η καλλυντική βιομηχανία της Ευρώπης, στο σύνολό της, έχοντας δεσμευτεί εδώ και καιρό, να καταργήσουν εντελώς τη χρήση μικροσφαιριδίων, ανέπτυξαν νέες φόρμουλες, με βιοδιασπώμενα απολεπιστικά συστατικά στα προϊόντα τους.

Διαβάστε επίσης

 

Σχετικά θέματα
Συστατικά στο...εδώλιο
2016-06-25
Συστατικά στο...εδώλιο
 
Απολέπιση ναι, αλλά πώς;
2015-12-21
Απολέπιση ναι, αλλά πώς;
 
Μύθοι και αλήθειες για τα συντηρητικά και τις σιλικόνες
2018-10-01
Μύθοι και αλήθειες για τα συντηρητικά και τις σιλικόνες
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2023 beauty routine1

 

2023-01-09
Στοχευμένη, ενισχυμένη και αποτελεσματική: η ρουτίνα ομορφιάς το 2023

Με δύναμη από το πρόσφατο παρελθόν, το skinimalism, ένα από τα πιο διάσημα beauty trends, επανέρχεται...  

332300984

 

2023-02-27
Ο σπόρος που αγαπά την επιδερμίδα!

 

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

 

2018-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  

La Mer, Miracle Broth

 

2015-01-14
Στην ομορφιά επίκεινται… ζυμώσεις

Ένα νέο, ισχυρό trend, με προέλευση –και πάλι-την Ασία κατακτά τη βιομηχανία ομορφιάς στην Αμερική-και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;