CONNECT:  
             

​Let it peel!

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

at home peel Λειαίνουν τις ρυτίδες, καταπολεμούν τις ατέλειες, σβήνουν τη θαμπάδα από την επιδερμίδα. Τα at- home peels, τα «σπιτικά» προϊόντα χημικής απολέπισης, είναι trend και μπορούν να κάνουν θαύματα. Αρκεί να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Όχι, δεν γεννήθηκε στην καραντίνα -παρόλο που δεν μετρά πολλά χρόνια ζωής-ούτε θα εξαφανιστεί με την άρση του lockdown. Το χημικό peeling στο σπίτι, και όχι στον δερματολόγο, διεκδικεί με αξιώσεις, μια από τις πρώτες θέσεις στα beauty trends του 2021. Δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότερα brands προσθέτουν στην γκάμα τους-και στη δική μας καθημερινή ρουτίνα- λοσιόν, ορούς ή μάσκες απολέπισης με κύριο συστατικό τους τα οξέα φρούτων ή/και τα ένζυμα, που στοχεύουν τόσο στην ανανέωση της επιδερμίδας όσο και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων όπως είναι τα σημάδια της ακμής, οι δυσχρωμίες και οι ρυτίδες. Ο λόγος είναι απλός. Έστω και αν η δύναμή τους είναι μικρή-τα οξέα που περιέχουν συνήθως δεν ξεπερνούν το 10%– και δεν συγκρίνεται με τα επαγγελματικά peelings που η περιεκτικότητά τους μπορεί να αγγίξει και το 70%, τα οφέλη από την τακτική χρήση τους είναι μεγάλα. Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι το ιδιαίτερο αυτό είδος φροντίδας απαιτεί προσοχή τόσο στην επιλογή του σωστού προϊόντος όσο και στη χρήση του.

Τι ακριβώς κάνουν τα οξέα; Τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας, ενώνονται μεταξύ τους με ένα είδος «κόλλας». Κατά τη φυσιολογική διαδικασία απολέπισης, οι δεσμοί χαλαρώνουν, τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και τη θέση τους παίρνουν νέα, υγιή κύτταρα. Τα οξέα με την κερατολυτική τους δράση, κάνουν το ίδιο αλλά πιο γρήγορα. Διαλύουν τις πρωτεΐνες (την «κόλλα που λέγαμε) και μαζί, παρασύρουν χιλιάδες νεκρά κύτταρα, αποκαλύπτοντας μια φωτεινότερη και πιο νεανική επιδερμίδα.

ΑΗΑ και ΒΗΑ δρουν το ίδιο; Όχι ακριβώς. Τα α-υδροξυοξέα (Alpha Hydroxy Acids ή ΑΗΑ) όπως είναι το γλυκολικό, το κιτρικό, το μανδελικό ή το γαλακτικό οξύ είναι υδατοδιαλυτά και επιδρούν κυρίως στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Τα λιποδιαλυτά β-υδροξυοξέα (Beta Hydroxy Acids ή ΒΗΑ) με γνωστότερο εκπρόσωπό τους το σαλικυλικό οξύ, ξεχωρίζουν γιατί δεν απομακρύνουν μόνο τα νεκρά κύτταρα αλλά διεισδύοντας στους φραγμένους πόρους συμπαρασύρουν και το συσσωρευμένο σμήγμα. Το σαλικυλικό οξύ μάλιστα έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που του επιτρέπουν να δρα χωρίς να προκαλεί ερεθισμό.

Και τα ένζυμα; Το ίδιο αποτέλεσμα προσφέρουν αλλά με άλλο τρόπο. Τα πρωτεολυτικά ένζυμα που περιέχουν ορισμένα φρούτα-π.χ. η παπαΐνη από την παπάγια η βρομελίνη από τον ανανά κ.α.- «τρώνε» τις πρωτεΐνες που συγκρατούν τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται ευκολότερα.

Άλλη επιδερμίδα, άλλες ανάγκες, άλλα οξέα. Αν ρίξουμε μια ματιά στην αγορά θα ανακαλύψουμε φόρμουλες με ένα οξύ, ή συνθέσεις με συνδυασμούς οξέων και ενζύμων. Μπορεί οι κερατολυτικές ιδιότητες να είναι το κοινό τους σημείο, δεν έχουν όμως όλα την ίδια δράση, δεν ταιριάζουν σε όλους τους τύπους επιδερμίδας και δεν χρησιμοποιούνται στην ίδια συγκέντρωση, ή με την ίδια συχνότητα.

Για παράδειγμα:

· Το γλυκολικό οξύ δικαίως θεωρείται το συστατικό σταρ των at-home-peels γιατί έχοντας το μικρότερο μοριακό βάρος από όλα τα οξέα, μπορεί να διεισδύει σε βάθος και να προσφέρει εκτός από την ισχυρή απολεπιστική του δράση και αντιγηραντικά οφέλη- λειαίνει το ανάγλυφο της επιδερμίδας, βελτιώνει τον χρωματικό της τόνο και ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου. Απαιτεί ωστόσο προσοχή γιατί δεν είναι πάντα ανεκτό από τις ευαίσθητες επιδερμίδες και ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό.

· Το γαλακτικό οξύ πάλι, με λίγο μεγαλύτερο μοριακό βάρος, προσφέρει παρόμοια οφέλη με το γλυκολικό οξύ, είναι όμως ηπιότερο, γι’ αυτό ταιριάζει περισσότερο στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Έχει δε ένα ακόμα πλεονέκτημα: λειτουργεί και σαν ενυδατικός/μαλακτικός παράγοντας αποκαθιστώντας την απαλότητα στην ξηρή, τραχιά επιδερμίδα.

· Το γλυκολικό οξύ βελτιώνει τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Για να αντιμετωπιστούν όμως οι λεπτές γραμμές της φωτογήρανσης ή οι βαθύτερες ρυτίδες και οι κηλίδες της ώριμης επιδερμίδας, οι συγκεντρώσεις του θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερες.

· Το σαλικυλικό οξύ απολεπίζει, εξυγιαίνει τους πόρους, καταπολεμά τα μαύρα στίγματα και ελέγχει την έκκριση σμήγματος στη λιπαρή με τάση ακμής επιδερμίδα, σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 0,5 έως 2%. Το γλυκολικό οξύ μπορεί να προσφέρει ανάλογα αποτελέσματα αλλά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις που φτάνουν το 10%. Δρα όμως ταχύτερα.

· Τα ένζυμα φρούτων επειδή έχουν μεγάλο μοριακό βάρος και δεν διεισδύουν σε βάθος, η απολέπιση που προσφέρουν είναι πιο αργή αλλά και πιο ήπια. Γι’ αυτό θεωρούνται μια καλή εναλλακτική για ευαίσθητες επιδερμίδες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, που θέλουν απλά να ανακτήσουν τη λάμψη τους.

At-Home-Peels: Τι πρέπει να προσέχετε.

· Τα δραστικά προϊόντα με οξέα που θεωρούνται κατάλληλα για At-Home Peels χρησιμοποιούνται, σχεδόν αποκλειστικά, το βράδυ. Το πρωί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση, προϊόντα καθαρισμού και λοσιόν με ΑΗΑ σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Tip: Μην περιμένετε από τα δεύτερα θεαματικά αποτελέσματα γιατί ο χρόνος που παραμένουν στην επιδερμίδα είναι πολύ μικρός για να προλάβουν να δράσουν. Εξαίρεση αποτελούν τα καθαριστικά που έχουν σχεδιαστεί για τη λιπαρή με τάση ακμής επιδερμίδα: το σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ) που περιέχουν δρα ακόμα και μέσα σε ένα λεπτό.

· Αν δεν έχετε κάνει ποτέ peeling στο σπίτι ξεκινήστε συντηρητικά. Επιλέξτε ένα προϊόν με βάση τα οξέα, χρησιμοποιήστε το αρχικά 1-2 φορές την εβδομάδα και παρατηρήστε την αντίδραση της επιδερμίδας σας. Αν δεν την ενοχλήσει, αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα.

· Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια φόρμουλα με οξέα σε υψηλή συγκέντρωση -ιδίως αν είναι γλυκολικό οξύ- κάντε πρώτα το τεστ του χεριού: δοκιμάστε το προϊόν στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και περιμένετε 24 έως 48 ώρες. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, όπως για παράδειγμα τσούξιμο ή έντονο αίσθημα καύσου -το ελαφρύ «τσίμπημα» των πρώτων λεπτών είναι φυσιολογικό- μπορείτε να την εφαρμόσετε άφοβα και στο πρόσωπο. Διαφορετικά, προτιμήστε μια ηπιότερη σύνθεση.

· Τα οξέα εφαρμόζονται σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα. Απλώνετε μια λεπτή στρώση με μια ροδέλα σε πρόσωπο και λαιμό-και, γιατί όχι, στη ράχη των χεριών σας-, περιμένετε περίπου ένα 10λεπτο ή όσο συστήνεται στις οδηγίες χρήσης και στη συνέχεια το αφαιρείτε πρώτα με βρεγμένο βαμβάκι και μετά ξεπλένετε με άφθονο νερό. Ολοκληρώνετε τη φροντίδα με μια απαλή ενυδατική σύνθεση που θα καταπραΰνει την επιδερμίδα.

· Μη δοκιμάσετε να συνδυάσετε scrub και peeling, θεωρώντας ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ευαισθητοποιήσετε ή και να τραυματίσετε την επιδερμίδα σας.

· Αποφύγετε τα προϊόντα με βάση τη βιταμίνη C ή τη ρετινόλη -στην ουσία είναι και αυτά οξέα-για 1-2 μέρες πριν από το χημικό peeling με ΑΗΑ για να μην προκαλέσετε άσκοπο ερεθισμό στην επιδερμίδα.

· Η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη όχι μόνο όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα απολέπισης με οξέα το πρωί αλλά και αν προτιμάτε τα overnight peels, τα προϊόντα που εντάσσονται αποκλειστικά στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

· Μην το παρακάνετε. Με εξαίρεση τα προϊόντα με οξέα που συστήνονται για καθημερινή ή τακτική χρήση τα ισχυρά at-home-peels δεν χρειάζεται να γίνονται συχνότερα από 1-2 φορές την εβδομάδα. Διαφορετικά το μικροβίωμα της επιδερμίδας σας κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία του.

Skingurus favourites

Για κάθε μέρα

Aveda, botanical kinetics™ exfoliant, ήπιο απολεπιστικό υγρό με σαλικυλικό οξύ και ΑΗΑ (κιτρικό οξύ). Χρησιμοποιείται καθημερινά, αντί της τονωτικής λοσιόν. Δεν ξεπλένεται. (www.atticabeauty.gr)

Για το βράδυ

Isdin, Night Peel. Ορός απολέπισης σε αμπούλες που συνδυάζει γλυκολικό, μηλικό και τρυγικό οξύ- όλα από την ομάδα των α-υδροξυοξέων- για φωτεινότητα και λείανση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. (www.isdin.com)

Youth to the People, Kombucha + 11% AHA Exfoliation Power Toner. Λοσιόν απολέπισης με μαύρο τσάι kombucha, 8% γαλακτικό και 3% γλυκολικό οξύ για ανανέωση και λείανση της επιδερμίδας και ενδυνάμωση του μικροβιώματός της. Χρησιμοποιείται αρχικά 3-5 φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε βράδυ. (www.sephora.gr).

Embryolisse, Gentle Night Peeling, κρέμα απολέπισης και αναζωογόνησης με AHA (caviar lemon) και θρεπτικά έλαια. Χρησιμοποιείται κάθε βράδυ, δρα όλη νύχτα και ξεπλένεται το επόμενο πρωί. (www.atticadps.gr)

Institut Esthederm, Intensive AHA Peel Concentrated Serum, συμπυκνωμένος ορός με ΑΗΑ και ΒΗΑ (γλυκολικό, γαλακτικό, κιτρικό και σαλικυλικό οξύ) που λειαίνει την επιδερμίδα, συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους και συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση. Χρησιμοποιείται μόνο βράδυ και μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Alpha-H, Liquid Gold Lotion. Λοσιόν peeling με 5% γλυκολικό οξύ που βελτιώνει την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ. Χρησιμοποιείται κάθε δεύτερο βράδυ. (www.sephora.gr)

Estée Lauder, Perfectionist Pro, Instant Resurfacing Peel: προϊόν απολέπισης για χρήση στο σπίτι με συνδυασμό 9,9% AHA/ ΒΗΑ και υαλουρονικού οξέος, που συμβάλλει στην επιτάχυνση του φυσικού κυτταρικού κύκλου, κάνει τους πόρους λιγότερο ορατούς και βελτιώνει την υφή και τη λάμψη της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται βράδυ, 2 φορές την εβδομάδα. (www.esteelauder.gr)

Sephora Collection, Clarifying Lotion, λοσιόν απολέπισης με φυσικό σαλικυλικό οξύ και ΑΗΑ από λεμόνια και πορτοκάλια, που μειώνει τις ατέλειες και ξηραίνει τα σπυράκια. Χρησιμοποιείται κάθε βράδυ τοπικά, πάνω στις ατέλειες, δρα όλη νύχτα και ξεπλένεται το επόμενο πρωί. (www.sephora.gr)

Frezyderm, Volpaderm AHA Cream, κρέμα απολέπισης και ενυδάτωσης με 10% ΑΗΑ/ ΒΗΑ και συνδυασμό ενυδατικών και μαλακτικών παραγόντων. Ενισχύει τη φυσική ανανέωση της επιδερμίδας, μειώνει τις λεπτές γραμμές και ενεργοποιεί τη σύνθεση κολλαγόνου. Χρησιμοποιείται κάθε βράδυ.

Darphin, LInstitut Youth Resurfacing Peel προϊόν απολέπισης με γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ για επαγγελματική περιποίηση στο σπίτι, ελαχιστοποιεί τα ορατά σημάδια γήρανσης και την εμφάνιση πόρων και απαλύνει λεπτές γραμμές και δυσχρωμίες χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Χρησιμοποιείται βράδυ 1 φορά την εβδομάδα και είναι κατάλληλο για όλες τις επιδερμίδες εκτός από τις ευαίσθητες . (www.hondoscenter.com)

Peel με μάσκα

Korres, Bilberry, AHA Exfoliating Mask, δραστική μάσκα με 10% AHA (οξέα φρούτων από bilberry, γλυκολικό και γαλακτικό οξύ) και ενυδατικά συστατικά για εντατική απολέπιση και λάμψη στις θαμπές και κουρασμένες επιδερμίδες. Χρησιμοποιείται 2-3 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση βράδυ.

Ren, Glycol Lactic Radiance Renewal Mask, βιοενεργή μάσκα peeling με κοκτέιλ 4 οξέων (γλυκολικό, γαλακτικό, κιτρικό και ταρταρικό οξύ), που μειώνει τις ρυτίδες και τις γραμμές, βελτιώνει τον χρωματικό τόνο και επαναφέρει τη λάμψη της επιδερμίδας Χρησιμοποιείται 1 φορά την εβδομάδα και είναι κατάλληλη για όλες τις επιδερμίδες εκτός από τις ευαίσθητες. (www.sephora.gr).

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;