CONNECT:  
             

Ορός με βιταμίνη C - η βάση της σωστής περιποίησης

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

vitamin c skin benefits Ξέρετε πολλά συστατικά που «παρεμβαίνουν» πολλαπλώς στις κυτταρικές λειτουργίες, ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ανεκτικότητα, είναι εξίσου δραστικά και στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις με ορατή, μάλιστα, αποτελεσματικότητα σε κάθε τύπο και ηλικία επιδερμίδας; Η βιταμίνη C είναι ίσως το μοναδικό ενεργό μόριο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό και οι οροί που βασίζονται στην ευεργετική της δράση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Από τη μακρά λίστα των ενεργών συστατικών που απαριθμεί η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς υπάρχουν κάποια τα οποία, σε πείσμα των σπουδαίων, ομολογουμένως, τεχνολογικών ανακαλύψεων, παραμένουν πολύτιμη… παρακαταθήκη. Ανάμεσά τους - στις πρώτες, μάλιστα, θέσεις της λίστας- η βιταμίνη C, η πιο ισχυρή υδατοδιαλυτή βιταμίνη του ανθρώπινου οργανισμού, ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, με υψηλή ανεκτικότητα που προστατεύει αλλά και επανορθώνει τις βλάβες στην επιδερμίδα. Τι είναι λοιπόν αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή και, κατά συνέπεια, τους εξειδικευμένους ορούς, τις συνθέσεις με την υψηλότερη περιεκτικότητα από κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων, κάτι παραπάνω από απαραίτητους στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας;

1. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από τις καθημερινές επιθέσεις- εξωτερικές και εσωτερικές- που αποδυναμώνουν το φυσικό οπλοστάσιο του δέρματος. Είναι τα μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στιβάδα. Αναζητώντας το…έτερον τους ήμισυ επιτίθενται στα υγιή κύτταρα, τα οξειδώνουν, αλλοιώνοντας τη δομή τους, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν πλέον σωστά, όπως τα νεανικά. Η παραγωγή πολλών ελεύθερων ριζών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί οξειδωτικό στρες στην επιδερμίδα και είναι η αιτία για την πρόωρη φθορά της ή αλλιώς γήρανση.

2. Είναι από τα λίγα συστατικά που απαλύνουν ορατά τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Γνωρίζουμε ότι ενδογενείς- βιολογική γήρανση- και εξωγενείς παράγοντες- ήλιος, αστική ρύπανση, κάπνισμα- ευθύνονται για τη φθορά κολλαγόνου που οδηγεί στο σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ευτυχώς για εμάς πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C διεγείρει την παραγωγή των δομικών ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, του δικτύου στήριξης της επιδερμίδας συμβάλλοντας έτσι στην ορατή τους λείανση.

3. Προστατεύει από τη φωτογήρανση.

Σε αντίθεση με τους λευκαντικούς και απολεπιστικούς παράγοντες που βελτιώνουν το χρωματικό τόνο της επιδερμίδας απαλύνοντας σταδιακά την συσσωρευμένη μελανίνη η βιταμίνη C δρα προληπτικά. Αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του βασικού ενζύμου στην παραγωγή της μελανίνης και έτσι εμποδίζει τη δημιουργία πανάδων και κηλίδων ενώ, ταυτόχρονα, μειώνει την ένταση όσων έχουν ήδη σχηματιστεί επαναφέροντας τη φωτεινότητα και χρωματική ομοιογένεια στην όψη της επιδερμίδας.

4. Διατηρεί τα φυσικά αποθέματα υγρασίας.

Μελέτες έχουν δείξει πως η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C και πιο ειδικά το magnesium ascorbyl phosphate, ένα από τα πιο γνωστά παράγωγά της, αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού από τις βαθύτερες στιβάδες.

5. Ενδυναμώνει την προστασία από την UV ακτινοβολία.

Η βιταμίνη C, όταν εφαρμόζεται τοπικά, προστατεύει τα δερματικά κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ακτίνες UV. Συνθέσεις με περιεκτικότητα 10% έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν κατά 52%το ερύθημα που προκαλεί η UVB ακτινοβολία και κατά 40-60% το έγκαυμα δίχως φυσικά να αντικαθιστούν τη χρήση του εξειδικευμένου αντηλιακού.

6. Είναι ασφαλής για κάθε τύπο επιδερμίδας.

Η βιταμίνη C είναι ανεκτή από κάθε τύπο επιδερμίδας, σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να εφαρμόζεται όλο το χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπερευαισθησίας και υψηλής συγκέντρωσης στη φόρμουλα του προϊόντος ενδέχεται να προκαλέσει παροδικό ερύθημα ή ένα ελαφρύ «τσίμπημα». Αρκεί τότε μία ενυδατική κρέμα με μαλακτικούς παράγοντες για να το καταπραΰνουμε άμεσα.

Δεν ξεχνάμε ότι:

-«κυκλοφορεί» σε πολλές μορφές.

L- Ascorbic acid : η βιταμίνη C στην πιο καθαρή της μορφή, με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες να αναδεικνύουν την ενισχυμένη της δράση.

Magnesium Ascorbyl Phosphate ( MAP): υδατοδιαλυτό, σταθερό παράγωγο της βιταμίνης C που διατηρεί τα φυσικά αποθέματα νερού, εξαιρετική επιλογή για τις ευαίσθητες επιδερμίδες .

Tetraxexyldecyl Ascorbate (THDA): σταθερή, λιποδιαλυτή μορφή της βιταμίνης C, διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος με εξαιρετικές επιδόσεις ακόμη και σε πιο χαμηλές συγκεντρώσεις.

Αscorbyl Palmitate: ο συνδυασμός του ασκορβικού οξέος ( L-ascorbic acid) ,της καθαρής μορφής της βιταμίνης C, με παλμιτικό οξύ, ένα από τα πιο διαδεδομένα λιπαρά οξέα. Ισχυρό αντιοξειδωτικό που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε ενισχύει την προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Sodium Ascorbyl Palmitate (SAP): υδατοδιαλυτό σύνθετο παράγωγο από ασκορβικό οξύ + παλμιτικό οξύ + νάτριο ξεχωρίζει κυρίως για την αντιοξειδωτική του δράση.

-είναι ασταθές μόριο. Ίσως, μάλιστα, η πιο ασταθής από το σύνολο των βιταμινών. Είναι ευαίσθητη στο φως, στη ζέστη, στον αέρα και στην υγρασία, αποσταθεροποιείται και οξειδώνεται με αποτέλεσμα να μην αφομοιώνεται επαρκώς από την επιδερμίδα. Γι’ αυτό και συνήθως τη βρίσκουμε σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;