CONNECT:  
             

3 συστατικά για χρήση με ...μέτρο

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skin Συμβαίνει συχνά. Όταν η δράση ενός ενεργού συστατικού γίνεται ορατή ακόμη και με γυμνό μάτι σπεύδουμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό αψηφώντας τις αντοχές της επιδερμίδας που αντιδρά και το δείχνει…

Η συστηματική ενημέρωση και οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια για τα καλλυντικά προϊόντα και κυρίως για τις ιδιότητες των συστατικών που τα εμπλουτίζουν αποτελεί την ειδοποιό διαφορά της εποχής μας. Ποτέ άλλοτε, όσο, τουλάχιστον, θυμόμαστε οι …παλαιότερες στο beauty business, δεν προβάλλονταν τόσο πολύ τα ενεργά μόρια τα οποία περιέχονται σε μία σύνθεση. Κάποια μάλιστα -ένα ή περισσότερα- από τα βασικά συστατικά αναγράφονται και στη συσκευασία. Όπως είναι φυσικό όσα έχουν άμεσα ορατή δράση, και είναι κυρίως αυτά που προσφέρουν βαθύ καθαρισμό και αναζωογόνηση του δέρματος, κερδίζουν τις εντυπώσεις. Παρόλα αυτά το μέτρον άριστον είναι ο χρυσός κανόνας ακόμη και για τα… star ingredients. Η υπερβολική χρήση τους ίσως φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με πρώτη και καλύτερη την ξαφνική ευαισθητοποίηση του δέρματος. Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να συμβεί όταν το παρακάνουμε με τρία από τα συστατικά που τελευταία πρωταγωνιστούν στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης.

Άλφα-υδροξυοξέα ή ΑΗΑ

Όλα ξεκινούν όταν οι ρυθμοί της φυσικής διαδικασίας ανανέωσης του δέρματος αρχίζουν να αποσυντονίζονται, τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια, η επιδερμίδα δείχνει θαμπή, τραχιά και ξηρή, οι πόροι φράζουν -με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύρα στίγματα και σπυράκια- και τα σημάδια γήρανσης γίνονται πιο εμφανή. Τα άλφα υδροξυοξέα, τα γνωστά σε όλους μας ΑΗΑ- γλυκολικό, γαλακτικό, αζελαϊκό, μανδελικό ή κιτρικό οξύ-, χάρη στην ενισχυμένη κερατολυτική τους δράση διευκολύνουν την απόπτωση των νεκρών κυττάρων και επιταχύνουν το ρυθμό ανόδου των νέων και υγιών με απώτερο στόχο να διασφαλίζουν τη φωτεινή, ομοιόμορφη, λεία και απαλή υφή και όψη της επιδερμίδας.

Τι συμβαίνει όταν το …παρακάνουμε.

Όταν εφαρμόζονται πάνω από 2 φορές την εβδομάδα σε υψηλές, σχετικά, συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα φωτοευαισθησίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και τα ήπια απολεπιστικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Σε περιπτώσεις …κατάχρησης ενδέχεται να οδηγήσουμε στη λέπτυνση της επιδερμίδας και σταδιακά στην έντονη ευαισθητοποίησή της, να απογυμνώσουμε την ώριμη, ξηρή από τα φυσικά της έλαια και να επιταχύνουμε τη διαδικασία γήρανσης.

Άργιλος

Φυσικό συστατικό που η χρήση του χάνεται στα βάθη της ιστορίας για τις πλούσιες καλλυντικές αλλά και θεραπευτικές του ιδιότητες το οποίο έχει επανέλθει,τα τελευταία χρόνια, στο προσκήνιο. Η άργιλος, που συνήθως βρίσκουμε σε μάσκες εντατικής φροντίδας, είναι ένα πολλαπλά ωφέλιμο συστατικό. Καθαρίζει σε βάθος, απομακρύνει παραπανίσιο σμήγμα, ρύπους, βακτήρια, τοξικές ουσίες και εξυγιαίνει το δέρμα.

Τι συμβαίνει όταν το παρακάνουμε

Αν εφαρμόζουμε τη μάσκα αργίλου πάνω από μία φορά την εβδομάδα ή την αφήνουμε περισσότερη ώρα από το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος υπάρχει κίνδυνος να δούμε την επιδερμίδα- ακόμη και τη λιπαρή- να εμφανίζει σημάδια έντονης αφυδάτωσης. Είναι η πρώτη ένδειξη ότι έστω και προσωρινά διαταράσσεται η ισορροπία του προστατευτικού φραγμού.

Ενεργός άνθρακας

Ένα ακόμη γνωστό από την αρχαιότητα συστατικό που, την τελευταία πενταετία, έγινε παγκόσμιο beauty trend. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν, μια άοσμη, άγευστη και μη τοξική σκόνη που προέρχεται από bamboo, ξύλο ή φλοιό καρύδας και μετά από ειδική επεξεργασία αποκτά πορώδη επιφάνεια με εξαιρετικές προσροφητικές ιδιότητες- λειτουργεί δηλαδή σαν μαγνήτης. Έλκει και παγιδεύει το σμήγμα μαζί με ρύπους, τοξίνες και μικροσωματίδια προσφέροντας βαθύ καθαρισμό και ήπια απολεπιστική και αποτοξινωτική δράση.

Τι συμβαίνει όταν το παρακάνουμε

Όπως ακριβώς και με την άργιλο όταν επιλέγουμε τον ενεργό άνθρακαγια βαθύ καθαρισμό σε μορφή μάσκας τηρούμε αυστηρά το χρόνο που συστήνεται στη συσκευασία και αποφεύγουμε τη χρήση πάνω από μία φορά την εβδομάδα για να αποτρέψουμε την περίπτωση ξαφνικής αφυδάτωσης της επιδερμίδας. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις έντονης λιπαρότητας φροντίζουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας τις ενισχυμένες εξυγιαντικές και απορρυπαντικές ιδιότητές του επιλέγοντας τα εξειδικευμένα προϊόντα για τον καθημερινό καθαρισμό.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;