CONNECT:  
             

Μήπως ο μεταβολισμός της επιδερμίδας σας… κοιμάται;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

Youth lab Ελέγχει πόσο γρήγορα ανανεώνονται τα κύτταρά της, αν παράγει όσο κολλαγόνο χρειάζεται, αν επιδιορθώνονται έγκαιρα οι φθορές της. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αλλά και με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται η επιδερμίδα, ο μεταβολισμός της χάνει τον βηματισμό του, γίνεται αργοκίνητος και μοιραία, ανοίγει το δρόμο για την... επέλαση της γήρανσης. Μπορούμε άραγε να τον «ξυπνήσουμε»; Και πώς;

Στο άκουσμα της λέξης μεταβολισμός, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στις θερμίδες που καίμε και στα λίγα ή πολλά κιλά που κουβαλάμε. Όμως και το δέρμα έχει τον δικό του μεταβολισμό. Για την ακρίβεια, η λέξη αυτή περιγράφει τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνουν διάφορες βιολογικές διαδικασίες ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας και του κυρίως δέρματος.

Με απλά λόγια, ο ρυθμός αυτός «μετράει» πόσο γρήγορα επικοινωνούν τα κύτταρα μεταξύ τους και αναλαμβάνουν δράση είτε για να ανανεώσουν την επιδερμίδα φέρνοντας στην επιφάνειά της της νέα, υγιή κύτταρα, είτε για να συνθέσουν αρκετό και καλής ποιότητας κολλαγόνο, ή για να επιδιορθώσουν τις φθορές που προκαλούν η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση ή το lifestyle μας.

Ο δερματικός μεταβολισμός, όπως κάθε τι στο ανθρώπινο σώμα, συνδέεται με το DNA και την έκφραση των γονιδίων μας. Ωστόσο, «κλειδί» για τις λειτουργίες που συμβαίνουν στο δέρμα είναι η δραστηριότητα των μεταβολικών ενζύμων που περιέχει. Η ικανότητά τους να μετασχηματίζουν τις χημικές ουσίες που παράγουν τα κύτταρά του, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια ή οι υδατάνθρακες αλλά και ουσίες που έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα-όπως τα συστατικά των καλλυντικών- είναι αυτή που διατηρεί το δέρμα μας υγιές και νεανικό.

Γιατί πέφτουν οι ρυθμοί;

Στη νεανική επιδερμίδα, ο ρυθμός των μεταβολικών λειτουργιών είναι ταχύτατος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το…“baby skin”, που όλες θα θέλαμε να έχουμε . Αυτή η ροδαλή και βελούδινη όψη που ζηλεύουμε στα βρέφη και τα παιδιά, οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα της επιδερμίδας τους ανανεώνονται κάθε 2 εβδομάδες, απόδειξη ότι ο μεταβολισμός της δουλεύει…ρολόι! Μεγαλώνοντας όμως, το ρολόι αρχίζει να πηγαίνει πίσω. Ήδη, από τη δεκαετία των 20 ο κύκλος ανανέωσης χρειάζεται 22-28 ημέρες για να ολοκληρωθεί ενώ από τα 40 και μετά, τα νέα κύτταρα αργούν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τα παλιά, αφού η πορεία τους προς την επιφάνεια φτάνει να διαρκεί ακόμα και 50 ημέρες!

Από τη στιγμή που ο μεταβολισμός μας αρχίζει να τεμπελιάζει, τα κύτταρα δεν τροφοδοτούνται έγκαιρα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες βιολογικές λειτουργίες επιβραδύνονται. Κι αν στο σώμα η αλλαγή αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτή- καίμε λιγότερες θερμίδες, άρα αδυνατίζουμε πιο δύσκολα- στο δέρμα, τα σημάδιαεμφανίζονται σιγά-σιγά ορατά- αδιόρατες αλλοιώσεις στην αρχή και στη συνέχεια, βαθιές ρυτίδες και χαλάρωση.

Δε φταίει όμως μόνο η ηλικία και η φυσιολογική -άρα αναπόφευκτη-φθορά του χρόνου για την υπολειτουργία του συστήματος. Οι μεταβολικοί ρυθμοί αποδιοργανώνονται και από την καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας, κυρίως του προσώπου – το σώμα εκτίθεται λιγότερο - στην υπεριώδη ακτινοβολία, στους ρύπους και τις τοξίνες του περιβάλλοντος ή στον καπνό του τσιγάρου. Το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι επιθέσεις των ελευθέρων ριζών επιβραδύνει την κυτταρική επικοινωνία και τα… μηνύματα φτάνουν αργά στον προορισμό τους. Τι σημαίνει αυτό; βασικές λειτουργίες όπως η ανανέωση, η σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου, ή η επανόρθωση των καθημερινών φθορών να εκτελούνται με καθυστέρηση ή και καθόλου! Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, τα κύτταρα γίνονται λιγότερο δεκτικά στα ενεργά συστατικά που τους προσφέρουμε μέσα από τα καλλυντικά μας. Με ένα σύστημα σε …αρρυθμία, δεν είναι τυχαίο που η επιδερμίδα αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια: αφυδάτωση, ευαισθητοποίηση, θαμπή όψη, φραγμένους ή διεσταλμένους πόρους, πανάδες. Αν μάλιστα ο μεταβολισμός της δεν ξαναβρεί γρήγορα τον ρυθμό του, στις επιφανειακές αλλοιώσεις θα προστεθούν σιγά-σιγά οι ρυτίδες και η χαλάρωση.

Ένα «ξυπνητήρι» για τον μεταβολισμό

Η βιομηχανία της ομορφιάς όπως είναι φυσικό, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των σημαδιών του χρόνου. Εμείς όμως σήμερα εστιάζουμε στη YOUTH LAB., την ελληνική εταιρεία δερμοκαλλυντικών που από τη γέννησή της μας επιφυλάσσει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις, για έναν απλό λόγο. Οι επιστήμονες ερευνητές της, έχοντας μελετήσει σε βάθος τη βιολογία του δέρματος, κατάλαβαν από νωρίς πως το «μυστικό» για μια νεανική επιδερμίδα κρύβεται στο ξύπνημα των μεταβολικών λειτουργιών της.

Για να το καταφέρουν με τη βοήθεια των καλλυντικών -χωρίς φυσικά να παρέμβουν στο DNA των κυττάρων – στράφηκαν στο…«κλειδί», δηλαδή στα ένζυμα που βρίσκονται σε διαφορετικές μορφές και συγκεντρώσεις στις διάφορες στιβάδες του δέρματος και τα οποία συμμετέχουν ενεργά στον μεταβολισμό. Το σκεπτικό τους ήταν απλό: Αν έβρισκαν τον τρόπο να αυξήσουν την ενζυμική δραστηριότητα, οι μηχανισμοί των κυττάρων θα μπορούσαν και πάλι να βρουν την απαραίτητη ενέργεια για να εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για την επιδερμίδα οι εξωγενείς εχθρικοί παράγοντες, πριν προλάβουν να μετατραπούν σε σημάδια γήρανσης και βέβαια να απαλύνουν όσα από αυτά έχουν ήδη εμφανιστεί.

Και ο τρόπος βρέθηκε. Βιοσυμβατά ενεργά συστατικά, αναλαμβάνουν ρόλο… «ξυπνητηριού» του μεταβολισμού της επιδερμίδας και ενθαρρύνοντας -ή και αποθαρρύνοντας αν χρειαστεί- την ενζυμική δραστηριότητα συμβάλλουν στην επανενεργοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών που έχουν…αποκοιμηθεί.

Πώς το καταφέρνουν; Η απάντηση κρύβεται στη λέξη «βιοσυμβατά». Τα βιοτεχνολογικά, φυσικά και φυτικά ενεργά συστατικά που εμπλουτίζουν τις φόρμουλες των προϊόντων YOUTH LAB., αναγνωρίζονται από το δέρμα ως …δικά του. Έτσι, κατορθώνουν να περάσουν την «αυστηρή πόρτα» της επιδερμίδας και να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες της για να αναλάβουν δράση, το καθένα στοχεύοντας σε διαφορετικές μεταβολικές λειτουργίες. Άλλα «ξυπνούν» την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, άλλα προστατεύουν τις πρωτεΐνες από την οξείδωση κι άλλα ξαναδίνουν ενέργεια στα γερασμένα κύτταρα. Κάποια άλλα πάλι, αν και μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με τον κατάλληλο «αγγελιοφόρο», στέλνουν μήνυμα στις λειτουργίες επανόρθωσης των κυττάρων που αδρανούν. Όποιος όμως κι αν είναι ο μηχανισμός δράσης τους, ο στόχος τους είναι πάντας κοινός: να «χτίσουν» μια επιδερμίδα υγιή, προστατευμένη από τις επιθέσεις και με…ανεβασμένους τους -μεταβολικούς- ρυθμούς της. Tip: υιοθετώντας μερικές καλές συνήθειες στην καθημερινότητα μας-ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό και αρκετές ώρες ύπνου- και επιλέγοντας με προσοχή καλλυντικές συνθέσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιδερμίδας μας γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως η διατήρηση της νεανικότητάς της σε βάθος χρόνου, δεν είναι όσο ακατόρθωτη νομίζαμε…

Powered by YOUTH LAB.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;