CONNECT:  
             

Πεπτίδια: το μήνυμα ελήφθη

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

peptides skin benefits Θεωρούνται - και δίκαια- ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία αντιγηραντικών συστατικών της βιομηχανίας των καλλυντικών. Τα πεπτίδια χάρη στα μηνύματα ανανέωσης και επανόρθωσης που στέλνουν στα κύτταρα της επιδερμίδας, την βοηθούν να παραμένει σφριγηλή, φωτεινή και νεανική για περισσότερο χρόνο. Αξίζει λοιπόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, με ποιον τρόπο λειτουργούν και τι μπορούμε να περιμένουμε από τα καλλυντικά που τα περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους.

Τι είναι: Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων. Πρόκειται για οργανικές ενώσεις που αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών οι οποίες μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και λειτουργούν ως αγγελιοφόροι στα κύτταρα της επιδερμίδας. Οι πρωτεΐνες, για να καταλάβουμε, είναι το βασικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα ανθρώπινα όργανα και φυσικά η επιδερμίδα. Μια από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του δέρματος - σε ποσοστό 75%- είναι το κολλαγόνο που συνθέτει το δίκτυο ινών το οποίο απλώνεται κάτω από την επιφάνεια και διασφαλίζει την τονικότητα και σφριγηλότητά του. Όταν λοιπόν οι παραπάνω ενώσεις συνδυάζονται σε συγκεκριμένους σχηματισμούς, δημιουργούν αλυσίδες που ονομάζονται πεπτίδια, τα οποία συναντάμε ολοένα και πιο συχνά να συμπεριλαμβάνονται στις αντιγηραντικές φόρμουλες νέας γενιάς.

Οι πρώτες αναφορές. Στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ’70, καταγράφονται τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για το ρόλο των πεπτιδίων. Χρειάστηκε όμως να περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσουμε στη χαρτογράφηση συνθετικών πεπτιδίων κατάλληλων για τοπική, καλλυντική χρήση και την αναγνώρισή τους ως ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της αντιγήρανσης.

Ποια η δράση τους. Ο βασικός ρόλος των πεπτιδίων είναι τα μηνύματα επανόρθωσης που στέλνουν στα κύτταρα. Στη νεανική επιδερμίδα, όπως ξέρουμε, ο μεταβολισμός , οι βιολογικές, δηλαδή, διεργασίες ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας και του κυρίως δέρματος, λειτουργεί ρολόι. Όμως, το πέρασμα του χρόνου και η καθημερινή έκθεση σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες αποδιοργανώνουν τους μεταβολικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η φυσική διαδικασία ανανέωσης σταδιακά να υπολειτουργεί είτε γιατί το «σήμα» δεν είναι τόσο …ισχυρό είτε γιατί ο αποδέκτης, στην προκειμένη περίπτωση τα δερματικά κύτταρα , δεν παίρνει ποτέ το μήνυμα. Η φθορά είναι αναπόφευκτη και η διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας επιταχύνεται. Το κενό στην επικοινωνία έρχονται να καλύψουν τα πεπτίδια που συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού και «παρακινούν» την επιδερμίδα να λειτουργήσει πιο σωστά.

Τι προσφέρουν σε μια καλλυντική φόρμουλα. Τα συνθετικά πεπτίδια που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές συνθέσεις χάρη στη βιομιμητική τους δράση - μιμούνται, δηλαδή, τη δράση των φυσικών πεπτιδίων- ενισχύουν τις κυτταρικές λειτουργίες που βρίσκονται, για τους γνωστούς λόγους, σε αδράνεια. Ανάλογα με τον αριθμό των αμινοξέων που περιέχουν- διακρίνονται σε ολιγοπεπτίδια (δι-τρι-πενταπεπτίδια κ.λ.π) ή πολυπεπτίδια- και το μοριακό τους βάρος μπορούν να προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα. Αποκαθιστούν και επανορθώνουν τον προστατευτικό φραγμό, δεσμεύουν την υγρασία στις βαθύτερες στιβάδες, καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Όσο μικρότερη είναι, μάλιστα, η αλυσίδα αμινοξέων τόσο πιο αποτελεσματικά λέγεται ότι είναι.

Πού τα «εντοπίσαμε» πρόσφατα. Η μάσκα Peptides Spring Hydra-Gel Patches στη μορφή των γνωστών μας eye pads, της ελληνικής εταιρείας δερμοκαλλυντικών YOUTH LAB., αξιοποιεί την τεχνολογία των πεπτιδίων και τις πολύτιμες ρυθμιστικές και τονωτικές τους ιδιότητες για να αντιμετωπίσει ολιστικά τα σημάδια του χρόνου που αποτυπώνονται στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Όπως, άλλωστε, υπονοεί και το όνομά της, αποτελεί μια πλούσια «πηγή» πεπτιδίων (ένα εξαιρετικό κοκτέιλ εξαπεπτιδίων, ολιγοπεπτιδίων και πεπτιδίων χαλκού) που, σε συνδυασμό με την αλλαντοΐνη, γνωστή για τις πλούσιες μαλακτικές, ενυδατικές και επουλωτικές της ιδιότητες, συνηγορεί :

- σε άμεση σύσφιξη της επιδερμίδας.

- ορατή λείανση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.

- εντατική ενυδάτωση της περιοχής και αποκατάσταση των αποθεμάτων νερού της επιδερμίδας.

- ενισχυμένη καταπραϋντική δράση για ανακούφιση από τους ερεθισμούς.

Powered by YOUTH LAB

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;