CONNECT:  
             

Ήλιος: Φίλος ή εχθρός;

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Όσα πρέπει να μάθουμε και όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε για τις ακτίνες UV, αν θέλουμε να χαρούμε τον ήλιο χωρίς κινδύνους, χωρίς φόβο, χωρίς ρυτίδες.

Γράφαμε πριν λίγες μέρες ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1930 καθιερώθηκαν στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, οι καλοκαιρινές διακοπές «μετ' αποδοχών -μια πραγματική επανάσταση. Η ηλιοθεραπεία έγινε τότε σύμβολο απελευθέρωσης, μοντερνισμού. Το μπρούντζινο, ηλιοκαμένο σώμα λατρεύτηκε, αποθεώθηκε, έγινε εμμονή σε γυναίκες και άντρες, για πολλά χρόνια. Χρειάστηκαν όμως δύο μόλις δεκαετίες για να αποκηρυχθεί, να ξεθωριάσει, να θεωρηθεί ντεμοντέ. Τι μεσολάβησε; Η παρέμβαση των επιστημόνων, που ύστερα από πολύχρονες έρευνες παρουσίασαν ατράνταχτα στοιχεία, τα οποία δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο για αντιρρήσεις: ο ήλιος ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση, ο ήλιος ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος... Μοιραία, την απόλαυση διαδέχτηκε ο φόβος και, σε πολλές περιπτώσεις, η υπερβολή. Σήμερα, η σχέση μας με τον ήλιο μοιάζει να ξαναβρίσκει την ισορροπία της. Συνειδητοποιούμε πως ο ήλιος δεν είναι ούτε φίλος ούτε εχθρός, αλλά ένας δύσκολος παίκτης που μας επιτρέπει να τον πλησιάσουμε και να τον χαρούμε υπό όρους. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να τους σεβαστούμε. Πόσα γνωρίζουμε όμως γι’ αυτόν;

Αδιαφορία ή άγνοια;

Πριν από μερικά χρόνια μια τηλεφωνική έρευνα από μεγάλη εταιρεία καλλυντικών σε 250 γυναίκες 30-60 ετών γύρω από τη συμπεριφορά τους κάτω από τον ήλιο έδειξε πως:

  • 8 στις 10 Ελληνίδες συνδέουν το μελάνωμα με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  • 1 στις 10 Ελληνίδες δεν χρησιμοποιεί αντηλιακό.
  • 3 στις 5 Ελληνίδες έχουν καεί τουλάχιστον μία φορά από τον ήλιο.
  • 9 στις 10 Ελληνίδες έχουν πάθει σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, τουλάχιστον μία φορά.
  • 2 στις 3 Ελληνίδες φορούν αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι.
  • 4 στις 5 Ελληνίδες έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους στον ήλιο τα τελευταία 10 χρόνια.
  • 1 στις 5 Ελληνίδες πηγαίνει ακόμη για μπάνιο τις επικίνδυνες ώρες 12.00-16.00.
  • 1 στις 3 Ελληνίδες δεν γνωρίζει ότι η ηλιακή ακτινοβολία έχει σωρευτικές επιδράσεις.

Είναι φανερό πως μολονότι η προσπάθεια των επιστημόνων να επιστήσουν την προσοχή μας για τους κινδύνους που διατρέχουμε από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεγάλη, η συμπεριφορά αρκετών από εμάς δεν έχει ακόμη αλλάξει. Αδιαφορία, υπερβολική σιγουριά ή άγνοια; Αν ισχύει το τελευταίο, εμείς θα επιχειρήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο απαντώντας στις πιο συχνές απορίες σας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB; Είναι εξίσου επικίνδυνες;

Στην αγγλική γλώσσα «Ageing» σημαίνει γήρανση και «Burning» σημαίνει έγκαυμα. Οι δερματολόγοι, λοιπόν, παίζοντας με τις λέξεις συχνά μιλούν για «UVAgeing» και «UVBurning», για να θυμόμαστε εύκολα τις κυριότερες επιπτώσεις που έχουν στο δέρμα οι δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας. Αντίθετα, για τις περιπτώσεις αλλοίωσης των κυττάρων και βλάβης του DNA, δηλαδή για τον καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), ευθύνονται τόσο οι ακτίνες UVA όσο και οι UVB. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως την κύρια ευθύνη φέρουμε εμείς, με την επαναλαμβανόμενη και χωρίς προστασία έκθεση της επιδερμίδας μας στον ήλιο.

Πώς μαυρίζουμε; Γιατί, όταν μεγαλώνουμε, δεν κατορθώνουμε να αποκτήσουμε το ηλιοκαμένο χρώμα που παίρναμε όταν ήμασταν παιδιά;

Η διαδικασία του μαυρίσματος έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες των κυττάρων. Οι ακτίνες UV «αναγκάζουν» τα κερατινοκύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας να απελευθερώσουν ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα μελανινοκύτταρα που βρίσκονται στις βαθύτερες στιβάδες της και αυτά αρχίζουν να παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη φτάνει στα κερατινοκύτταρα και τα καλύπτει σαν ομπρέλα από την πλευρά που τα «βλέπει» ο ήλιος, προστατεύοντας έτσι τον πυρήνα τους, εκεί που βρίσκεται το DNA του κυττάρου. Στην παιδική και νεανική ηλικία, η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας λειτουργεί άψογα, γι’ αυτό και το μήνυμα για την προστασία τους φτάνει γρήγορα στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή στα μελανινοκύτταρα. Με το πέρασμα όμως του χρόνου ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων, επομένως και η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται, το μήνυμα "παραδίδεται" καθυστερημένα και ο μειωμένος, πλέον, αριθμός των μελανινοκυττάρων δεν παράγει την αναγκαία ποσότητα μελανίνης. Έτσι, το επιθυμητό μπρούντζινο χρώμα αργεί να εμφανιστεί ενώ το μαύρισμα είναι λιγότερο έντονο και συχνά ανομοιόμορφο. Αυτό όμως σημαίνει πως και η φυσική ομπρέλα προστασίας της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πλέον ανεπαρκής.

Ο κίνδυνος από τις ακτίνες UV μειώνεται, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι σχετικά χαμηλότερη ή έχει συννεφιά;

Όχι. Όταν «δεν κάνει ζέστη», δεχόμαστε λιγότερη υπέρυθρη ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι και πάλι παρούσα. Το ίδιο ισχύει και με τη συννεφιά. Οι ακτίνες UV τη διαπερνούν.

Αντηλιακά με χημικά ή φυσικά φίλτρα; Σε τι διαφέρουν; Ποια είναι καλύτερα;

Τα χημικά φίλτρα είναι συνθετικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ τα φυσικά ή ορυκτά φίλτρα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που αντανακλούν σαν καθρέφτες τις ακτίνες UV. Τα χημικά φίλτρα έχουν κατηγορηθεί ότι συχνά προκαλούν ερεθισμούς σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Σήμερα όμως κυκλοφορούν αντηλιακές συνθέσεις νέας τεχνολογίας με χημικά αλλά και φυσικά φίλτρα ειδικά για ευαίσθητες ή και δυσανεκτικές στον ήλιο επιδερμίδες. Τα φυσικά φίλτρα θεωρούνται μεν πιο ασφαλή, έχουν κατηγορηθεί όμως ότι δεν έχουν καλλυντική υφή -αφήνουν «ασπρίλες». Το μειονέκτημα αυτό έχει σχεδόν εκλείψει, δεδομένου ότι οι νέες φόρμουλες απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Οι περισσότερες πάντως εταιρείες καλλυντικών προτείνουν, για μεγίστη αντηλιακή προστασία, συνθέσεις με συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων.

Γιατί δεν κυκλοφορούν πια αντηλιακά sunblock με μεγάλους δείκτες προστασίας, όπως SPF 75, 90 ή και 100;

Δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2008 θέσπισε αυστηρότερες προδιαγραφές σχετικά με τη σήμανση των αντηλιακών, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την προστασία που προσφέρουν: χαμηλή (SPF 6 ή 10), μεσαία (SPF 15,20 ή 25), υψηλή (SPF 30 έως 50) και πολύ υψηλή (SPF50+). Απαίτηση δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα προϊόντα αυτά να παρέχουν επαρκή προστασία από το σύνολο της ακτινοβολίας UV (UVA και UVB). Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή της νομοθεσίας ήταν η - παραπλανητική σήμανση πολλών αντηλιακών με υπερβολικά υψηλούς δείκτες- γεγονός που οδήγησε τελικά σε εφησυχασμό των καταναλωτών και πλημμελή χρήση των προϊόντων. Οι ειδικοί βέβαια είχαν ήδη επισημάνει ότι προστασία 100% δεν υφίσταται -επομένως ούτε και προϊόντα sunblock- και ότι μια σύνθεση με SPF 50 που μπλοκάρει το 98% της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι υπεραρκετή.

Αν χρησιμοποιήσουμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας μπορούμε να μείνουμε περισσότερο στον ήλιο;

Too good to be true! Η αλήθεια είναι πως η υψηλή ή χαμηλή προστασία που αναγράφεται στη συσκευασία των αντηλιακών έχει μετρηθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον, με εφαρμογή της σωστής ποσότητας προϊόντος επάνω στο δέρμα και με τον σωστό τρόπο. Στην πράξη όμως -δηλαδή στην παραλία- τα πράγματα αλλάζουν. Εκτός από το ότι μπαίνουμε συνεχώς στη θάλασσα, ακουμπάμε στην πετσέτα και ιδρώνουμε, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα αντηλιακού από την ενδεδειγμένη και συνήθως το απλώνουμε γρήγορα και απρόσεχτα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης προστασίας SPF 50 φτάνει να ισοδυναμεί με SPF 8! Για τον λόγο αυτόν οι ειδικοί δεν παύουν να τονίζουν πως για να είμαστε προστατευμένες θα πρέπει τουλάχιστον να μην «τσιγκουνευόμαστε» το αντηλιακό (συστήνουν 2 mg για κάθε εκατοστό επιδερμίδας, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του καφέ για το πρόσωπο και με ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ για το σώμα) και να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες ή και συχνότερα αν κολυμπάμε συχνά.

Σε τι διαφέρουν τα συνηθισμένα αντηλιακά από τα αντηλιακά anti-age ;

Με το πέρασμα του χρόνου, όταν ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων αρχίζει να επιβραδύνεται, η παραγωγή μελανίνης να μειώνεται ή να κατανέμεται ανομοιόμορφα -προκαλώντας πανάδες και κηλίδες- και οι ρυτίδες να βαθαίνουν, η υπεριώδης ακτινοβολία κάνει εντονότερα τα σημάδια της φθοράς. Αυτές οι εξειδικευμένες συνθέσεις -συνήθως για το πρόσωπο-απευθύνονται στις επιδερμίδες μετά τα 35 και είναι εμπλουτισμένες με ενυδατικά, θρεπτικά, και αντιοξειδωτικά συστατικά, φυτικά εκχυλίσματα και βιταμίνες για να προσφέρουν όχι μόνον αντηλιακή αλλά και αντιρυτιδική προστασία.

 

Σχετικά θέματα
6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά
2014-06-05
6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά
 
5 μύθοι για την αντιηλιακή προστασία
2014-06-03
5 μύθοι για την αντιηλιακή προστασία
 
Η ιστορία του μαυρίσματος και τα αντηλιακά που… έγραψαν ιστορία
2022-07-01
Η ιστορία του μαυρίσματος και τα αντηλιακά που… έγραψαν ιστορία
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;