CONNECT:  
             

Τι προδίδουν τα μάτια μας;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020
Λένα Ιωαννίδου

 

all about eyes2 Είτε μας αρέσει είχε όχι, είναι νόμος της φύσης. Ο χρόνος διαλέγει την περιοχή γύρω από τα μάτια για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Μπορεί το μακιγιάζ να κρύβει τα σημάδια της κούρασης και της ηλικίας στα μάτια μας, δεν μπορεί όμως να τα διορθώσει. Ευτυχώς γι αυτό φροντίζει η κοσμητολογία.

Φτάνει μόνο να αγγίξουμε την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια για να αντιληφθούμε πόσο λεπτή είναι, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Οι σμηγματογόνοι αδένες -το φυσικό λιπαντικό του δέρματος- είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην περιοχή, ενώ αντίθετα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο επιφανειακών -άρα εύθραυστων- τριχοειδών αγγείων. Η επιδερμίδα, επίσης, καταπονείται καθημερινά από τις εκούσιες ή ακούσιες γκριμάτσες μας, από τη διαρκή κίνηση των βλεφάρων και βέβαια από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί στα κύτταρά της το εχθρικό περιβάλλον. Οι ιδιαιτερότητες αυτές οδηγούν στους μαύρους κύκλους, στα πρηξίματα, στις σακούλες και, φυσικά, στις λεπτές ακτινωτές ρυτίδες που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, το γνωστό «πόδι της χήνας». Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Dior σε 2.000 γυναίκες πάνω από 45 ετών, από όλον τον κόσμο, σχετικά με το ποια σημάδια της ηλικίας τις ενοχλούν περισσότερο, στην ιεράρχησή τους, αμέσως μετά την χαλάρωση της επιδερμίδας (38%) κατατάσσονταν οι σακούλες κάτω από τα μάτια (31%) , το πόδι της χήνας (26%) και οι μαύροι κύκλοι ( 19%).

Οι μαύροι κύκλοι

Είναι ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας ή φύλου. Δεν οφείλεται όμως πάντα στις ίδιες αιτίες.

 • Η κούραση, η έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνονται για την εμφάνιση κύκλων κάτω από τα μάτια ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Η περίπτωση αυτή είναι ίσως και η πιο απλή αφού με ύπνο και ξεκούραση ή περιορίζοντας τις κακές συνήθειες μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε από αυτούς. Φυσικά, αν οι παρεκτροπές είναι διαρκείς, σταδιακά οι κύκλοι δεν θα φεύγουν με μια απλή κούρα ύπνου αλλά θα εγκατασταθούν μόνιμα, δίνοντας κουρασμένη όψη στο βλέμμα.
 • Η κληρονομική προδιάθεση είναι μια ακόμα αιτία εμφάνισης μαύρων κύκλων. Λόγω κατασκευής των οστών, κυρίως όμως λόγω ιδιοσυστασίας του μεσογειακού τύπου δέρματος, παρατηρείται συσσώρευση μελανίνης και κατά συνέπεια υπέρχρωση της περιοχής κάτω από τα μάτια. Στις περιπτώσεις αυτές οι κύκλοι δείχνουν βαθύτεροι και έχουν σκουρότερη απόχρωση -κιτρινωπή ή καφέ-, με αποτέλεσμα το βλέμμα να δείχνει βαρύ και κουρασμένο ακόμα και σε νεαρές γυναίκες.
 • Η κακή μικροκυκλοφορία ευθύνεται, τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, για την εμφάνιση μαύρων κύκλων. Η κατακράτηση υγρών διογκώνει τα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα, η περιοχή κάτω από τα μάτια να «σκιάζεται» και να αποκτά μπλε-μοβ απόχρωση.

Το πρήξιμο και οι σακούλες

 • Το πρήξιμο των βλεφάρων είναι ένα πρόβλημα με διάφορες αιτίες -ακόμα και η ευσυγκινησία μας παίζει ρόλο- αλλά και αρκετούς τρόπους αντιμετώπισης. Αντίθετα, οι σακούλες κάτω από τα μάτια, που κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι από τα προβλήματα που απαιτούν δραστικότερες λύσεις.
 • Η κατακράτηση υγρών που οφείλεται συνήθως στην κακή τοπική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, σε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις, στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού και σε ορμονικές μεταβολές-προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή εμμηνόπαυση- εκδηλώνεται με οιδήματα, δηλαδή πρήξιμο των βλεφάρων. Οι παγωμένες κομπρέσες και τα εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα μπορούν σχετικά εύκολα, αν και προσωρινά, να αποσυμφορήσουν την περιοχή.
 • Το προστατευτικό λίπος που υπάρχει γύρω από τον βολβό του ματιού συγκρατείται με ένα λεπτό διάφραγμα. Με το πέρασμα του χρόνου -πολύ περισσότερο αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση- το διάφραγμα αυτό χαλαρώνει και σε συνδυασμό με τη μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας κάτω από τα βλέφαρα, το λίπος προβάλλει προς τα έξω σχηματίζοντας σακούλες. Στην περίπτωση αυτή μόνον ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δώσει λύση.

Το «πόδι της χήνας»

Το πρώτο ίχνος που αφήνει ο χρόνος στο πρόσωπο είναι οι λεπτές ακτινωτές γραμμές που ξεκινούν από την εξωτερική γωνία του ματιού. Οι δερματολόγοι λένε πως αν υπήρχε η δυνατότητα να αποφύγουμε παντελώς τον ήλιο και το κάπνισμα, το «πόδι της χήνας» δεν θα έκανε ποτέ την εμφάνισή του. Η εξήγηση είναι απλή:

 • Η έκθεση στον δυνατό ήλιο, που μας αναγκάζει να ζαρώνουμε διαρκώς τα βλέφαρα για να προστατέψουμε τα μάτια μας από το φως του, ενοχοποιείται για τις πρώτες ρυτίδες που εμφανίζονται στην περιοχή. Η ελαστικότητα της νεανικής επιδερμίδας δεν επιτρέπει στις επαναλαμβανόμενες μηχανικές κινήσεις να αφήσουν μόνιμα σημάδια. Από τα 30 όμως και μετά, η υπεριώδης ακτινοβολία αρχίζει να φθείρει την ελαστίνη, η επιδερμίδα δεν επανέρχεται ύστερα από κάθε κίνηση των μυών και οι λεπτές γραμμές -η πρώτη ένδειξη φωτογήρανσης- εγκαθίστανται μόνιμα.
 • Το κάπνισμα έρχεται με τη σειρά του να καταπονήσει ακόμη περισσότερο την εύθραυστη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια αφού «απολαμβάνοντας» τον καπνό του τσιγάρου, επαναλαμβάνουμε ασυναίσθητα την ίδια κίνηση. Μισοκλείνουμε τα μάτια ζαρώνοντας τα βλέφαρα.

Τι μπορείτε να κάνετε

• Προστατέψτε την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι και φορώντας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.

• Ενισχύστε τη μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και βοηθήστε την αποσυμφόρηση της περιοχής γύρω από τα μάτια απλώνοντας την κρέμα σας με ελαφρά χτυπηματάκια του δείκτη ή εφαρμόζοντας ειδικές κινήσεις μασάζ -θα βρείτε οδηγίες και σκίτσα σε πολλά προϊόντα.

• Αποφεύγετε το αλάτι και το αλκοόλ και πίνετε άφθονο νερό.

• Αν αισθάνεστε τα μάτια σας κουρασμένα, δοκιμάστε τα ειδικά pads, εμπλουτισμένα με ενεργά συστατικά που καταπραΰνουν, δροσίζουν την επιδερμίδα και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μικροκυκλοφορίας. Εναλλακτικά, οι παραδοσιακές «συνταγές» καταπολέμησης των οιδημάτων -παγωμένες κομπρέσες με τσάι ή χαμομήλι, ροδέλες αγγουριού ή πατάτας, παγάκια- θα σας προσφέρουν σίγουρα άμεση ανακούφιση.

• Απομακρύνετε απαραίτητα το μακιγιάζ κάθε βράδυ χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συνθέσεις ντεμακιγιάζ ματιών. Μουσκέψτε καλά με το προϊόν μια ροδέλα από βαμβάκι, πιέστε την ελαφρά πάνω στο βλέφαρο για ένα λεπτό και στη συνέχεια απομακρύνετε το μακιγιάζ με απαλές καθοδικές κινήσεις, χωρίς τρίψιμο. Ολοκληρώστε αφαιρώντας τα κατάλοιπα του μακιγιάζ στα κάτω βλέφαρα.

• Για να αποφύγετε τη δημιουργία μαύρων κύκλων, φροντίστε να κοιμάστε έχοντας ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι, για να διευκολύνετε την αποσυσσώρευση των υγρών στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.

Το top 10 των συστατικών στα προϊόντα ματιών

 1. Ρετινόλη - αντιρυτιδική δράση
 2. Βιταμίνη C - λάμψη και λείανση
 3. Βιταμίνη Κ - καταπολέμηση των μαύρων κύκλων
 4. Συνένζυμο Q10 - αντιοξειδωτική δράση
 5. Υαλουρονικό οξύ - ενυδάτωση
 6. Καφεΐνη - τόνωση, διέγερση μικροκυκλοφορίας
 7. Μαύρο/πράσινο τσάι - αποσυμφορητική δράση
 8. Κενταύρια - καταπραϋντική/αντιερεθιστική δράση
 9. Χαμομήλι - αντιφλεγμονώδης δράση
 10. Γκίνκο Μπιλόμπα- ενίσχυση μικροκυκλοφορίας

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;