CONNECT:  
             

​Ο δρόμος της γήρανσης είναι στρωμένος με… ζάχαρη

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

Glycation Ανάμεσα στις 300 και πλέον θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το γιατί γερνάμε πρόωρα, μια συγκεντρώνει εδώ και αρκετά χρόνια το ενδιαφέρον των ειδικών. Είναι αυτή που μιλά για τη γλυκοζυλίωση, το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τις ρυτίδες, τις κηλίδες και πιο πολύ, για την απώλεια σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί «ενοχοποιείται» η ζάχαρη; Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Τι είναι η γλυκοζυλίωση; είναι το αποτέλεσμα της «επίθεσης» της γλυκόζης στις δομικές πρωτεΐνες των κυττάρων. Η βιοχημική αντίδραση που ονομάστηκε γλυκοζυλίωση (glycation) θεωρείται σήμερα μια από τις σοβαρότερες αιτίες γήρανσης της επιδερμίδας -και γενικότερα του οργανισμού.

Ζάχαρη και γήρανση βαδίζουν χέρι-χέρι. Αυτό έδειξε η μελέτη που διεξήγαγε το 2011 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το τμήμα R&D της Unilever. Συγκεκριμένα, επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα 600 γυναικών και ανδρών 50-70 ετών, στη συνέχεια τους φωτογράφισαν και ζήτησαν από μια ανεξάρτητη ομάδα αξιολογητών να υπολογίσει την ηλικία κάθε ατόμου. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φαίνονταν πολύ μεγαλύτερα από την πραγματική τους ηλικία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός διασπά τα σάκχαρα που προσλαμβάνει μέσω της τροφής σε γλυκόζη (και φρουκτόζης) και τη χρησιμοποιεί σαν «καύσιμο» για να παράγει ενέργεια. Όταν όμως οι ποσότητες ζάχαρης και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που καταναλώνουμε είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να μεταβολίσουν τα κύτταρά μας, ελεύθερα μόρια γλυκόζης «κολλούν» πάνω στις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα τα αμινοξέα τους να αντιδρούν καινα σχηματίζουν μη λειτουργικά και βλαβερά μακρομόρια τα οποία ονομάζονται γλυκοτοξίνες ή Τελικά Προϊόντα Προηγμένης Γλυκοζυλίωσης, γνωστά ως AGEs (Advanced glycation end products). Αυτά με τη σειρά τους, αδρανοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, μειώνοντας τη φυσική άμυνα των κυττάρων και αλλοιώνουν και το DNA, τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες. Όσο περισσότερα AGEs συσσωρεύονται τόσο μεγαλύτερη φθορά προξενούν στις πρωτεΐνες, επιταχύνοντας την κυτταρική γήρανση. Από όλες δε τις πρωτεΐνες, δείχνουν να έχουν…ιδιαίτερη προτίμηση στο κολλαγόνο και την ελαστίνη- αν παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες, «καραμελώνουν» τις ίνες τους, τις κάνουν δηλαδή σκληρές, άκαμπτες και εύθραυστες.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες το πόση ζάχαρη μπορεί να «ανεχτεί» ο οργανισμός μας πριν αρχίσει η γλυκοζυλίωση εξαρτάται από την ηλικία, τον μεταβολισμό μας και το lifestyle μας. Για παράδειγμα, σε μια νέα γυναίκα 25 ετών που ασκείται συστηματικά η ανοχή είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε μια 45χρονη που κάνει καθιστική ζωή.

Η γλυκοζυλίωση στον καθρέφτη μας. Σύμφωνα με μελέτες η γλυκοζυλίωση του κολλαγόνου όπως και των λιπιδίων, συμβαίνει ήδη από τη δεκαετία των 20. Οι εξωτερικές αλλοιώσεις όμως δεν είναι άμεσα ορατές. Εμφανίζονται γύρω στα 30-35, δίνοντας θαμπή χροιά στην επιδερμίδα, αποδυναμώνοντας τον προστατευτικό φραγμό της και προετοιμάζοντας εκ των έσω το…έδαφος για τον σχηματισμό των πρώτων λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Οι αλλοιώσεις γίνονται ταχύτερα αντιληπτές όταν προστεθεί και το οξειδωτικό στρες των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση και το κάπνισμα. Χρόνο με το χρόνο, λόγω της παρουσίας των AGEs, ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται, οι φθαρμένες ίνες αυξάνονται -υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταστρέφεται το 3,7% των ινών κολλαγόνου- και η επιδερμίδα γίνεται περισσότερο ευάλωτη σε εξωτερικά ερεθίσματα- π.χ. στις ακτίνες UV και στις ελεύθερες ρίζες . Πλησιάζοντας την εμμηνόπαυση, το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης πολλαπλασιάζεται, ευνοώντας την παραγωγή κακής ποιότητας κολλαγόνου λιγότερο υποστηρικτικού- και ελαστικών ινών χωρίς…ελαστικότητα, γεγονός που κάνει τη χαλάρωση ακόμα πιο ορατή. Μετά τα 70, υπολογίζεται ότι για το 30-50% των σημαδιών γήρανσης, ευθύνονται αποκλειστικά τα AGEs!

Ασπίδα… αντι-AGEs. Η μέχρι τώρα μελέτη των επιστημόνων στα ερευνητικά εργαστήρια, δεν έχει ανακαλύψει κάποιο δραστικό συστατικό το οποίο αν ενσωματωθεί σε μια καλλυντική φόρμουλα θα μπορεί να αναστρέψει τη γλυκοζυλίωση ή να εξουδετερώσει τα AGEs. Υπάρχουν ωστόσο συστατικά τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν το σχηματισμό τους ενισχύοντας την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, ενθαρρύνοντας τους ινοβλάστες να συνθέσουν νέο κολλαγόνο και βοηθώντας τα κύτταρα να απομακρύνουν τα τοξικά «σκουπίδια» τους-ανάμεσά τους και τα AGEs. Τέτοια συστατικά είναι τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Β (νιασιναμίδη), C και Ε, τα πεπτίδια (π.χ. η καρνοσίνη) και πολλά εκχυλίσματα φυτικής και θαλάσσιας προέλευσης.

5+1 Skingurus favourites

Isdinceutics A.G.E. Reverse, αντιγηραντική κρέμα αναδιαμόρφωσης του περιγράμματος του προσώπου και προστασίας από τη ρύπανση, εμπλουτισμένη με καρνοσίνη που καθυστερεί τον σχηματισμό τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Skinceuticals, A.G.E Interrupter, κρέμα σύσφιξης για ώριμες επιδερμίδες με 4% εκχύλισμαBlueberry που αναστέλλει τη διαδικασία γλυκοζυλίωσης και βοηθά στην πρόληψη της αποδόμησης των υγιών τύπων κολλαγόνου IV και VII (www.skinceuticals.gr).

Estée Lauder, Revitalizing Supreme+ Bright Power Soft Crème, νέα ενυδατική κρέμα ημέρας με αντιοξειδωτική βιταμίνη C, εκχυλίσματα beautyberry (καλλίκαρπος) και moringa , πεπτίδια και θαλάσσια εκχυλίσματα που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν την εμφάνιση κηλίδων και ενθαρρύνουν τη σύνθεση νέου κολλαγόνου βοηθώντας την επιδερμίδα να ανακτήσει τη φυσική της σφριγηλότητα (www.esteelauder.gr) .

Avène A-Oxitive Serum, ενυδατικός ορός προστασίας με αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα απόπροβιταμίνες C & E που συμβάλλει στην καταπολέμηση του καθημερινού οξειδωτικού στρες και δρα στα πρώτα σημάδια γήρανσης.

Lierac, Supra Radiance, ορός αποτοξίνωσης και λάμψης, κατά των ρυτίδων, με υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα φυτών και υψηλή συγκέντρωση λευκού μαρρούβιου που ενεργοποιεί τα συστήματα απομάκρυνσης των γλυκοτοξινών και ενισχύει την κυτταρική ενέργεια.

Nuxe, Merveillance® Expert Cream, αντιρυτιδική και συσφιγκτική κρέμα ημέρας εμπλουτισμένη με βιμεντίνη, μια πρωτεΐνη από το εκχύλισμα του λουλουδιού Daylily, η οποία προλαμβάνει τη γλυκοζυλίωση και συγχρόνως βοηθά στην επιδιόρθωση των ινών κολλαγόνου διευκολύνοντας την απομάκρυνση των σακχάρων από την επιφάνειά τους.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;