CONNECT:  
             

​Αναζητώντας το χαμένο healthy glow της επιδερμίδας

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

HEALTHY GLOW Αλήθεια, πόσων χρόνων δείχνετε; Όσο είστε, ή όσο σας επιτρέπει η θαμπή και άτονη όψη σας; Ας δούμε σήμερα πώς και γιατί η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη της αλλά και με ποιο τρόπο μπορούμε εμείς να τη βοηθήσουμε να ξαναβρεί ...το φως της.

Το ημερολόγιο, παρόλα τα πισωγυρίσματα, δείχνει άνοιξη και η διάθεση να ανανεωθούμε είναι πιο έντονη από ποτέ. Το πρώτο που αισθανόμαστε ότι χρειάζεται επειγόντως … φρεσκάρισμα, κάθε φορά που στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη, είναι φυσικά το πρόσωπό μας. Αυτή η θαμπάδα της επιδερμίδας που το κάνει να δείχνει κουρασμένο, άτονο, πρόωρα γερασμένο, μας κάνει να και να αναρωτιόμαστε, πού πήγε το φως της…

Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί τι ακριβώς βλέπουμε -ή δεν βλέπουμε- στον καθρέφτη;

Η υγιής όψη της επιδερμίδας- απαντούν για λογαριασμό μας οι επιστήμονες -εξαρτάται από το χρώμα της, την ένταση του φωτός και, βέβαια, από την κατάστασή της. Το λεγόμενο healthy glow, δεν είναι άλλο από το άθροισμα του φυσικού φωτός που αντανακλάται απευθείας στη λεία επιφάνεια της κερατίνης στιβάδας, και του φωτός, που διαπερνά τα κερατινοκύτταρα, φτάνει στο χόριο (στις βαθύτερες στιβάδες), παίρνει χρώμα από την αιμοσφαιρίνη κι από εκεί αντανακλάται και πάλι στην επιφάνεια. Η επιτυχία αυτής της διαδρομής εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: από το κατά πόσο η επιδερμίδα μπορεί να συγκρατεί την υγρασία της, αν διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια, αν τα νεκρά κύτταρά της απομακρύνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς και αν η μικροκυκλοφορία... διεξάγεται κανονικά. Οι παράμετροι όμως αυτές δεν ισχύουν πάντα.

Ένα φιλμ με… ρωγμές. Όταν το προστατευτικό φιλμ που καλύπτει την κεράτινη στιβάδα αποδυναμώνεται, στην επιφάνεια της επιδερμίδας σχηματίζονται μικροσκοπικές ρωγμές από τις οποίες χάνεται πολύτιμη υγρασία. Η φθορά αυτή εμποδίζει το φως να ανακλαστεί σωστά.

Φως μετ’ εμποδίων. Όταν στην επιδερμίδα συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα, η επιφάνειά της παύει να είναι λεία και ομοιογενής, με αποτέλεσμα το άμεσο φως να διαχέεται αντί να αντανακλάται ομοιόμορφα, δίνοντάς της όψη θαμπή, τραχιά, γερασμένη, χωρίς ζωντάνια.

Το χρώμα που σβήνει. Η τέλεια αντανάκλαση του φωτός επηρεάζεται εξίσου από τη ροή του αίματος μέσα από τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Το φως που φτάνει εκεί, διαπερνά τα λεπτά τοιχώματα των αγγείων, «χρωματίζεται» από την αιμοσφαιρίνη και αντανακλάται δίνοντας στην επιδερμίδα το χαρακτηριστικό ροδαλό της χρώμα. Όταν για διάφορους λόγους η μικροκυκλοφορία διαταράσσεται, τα αγγεία συστέλλονται και το φως δεν μπορεί να διαπεράσει τα τοιχώματά τους, ούτε να φτάσει ξανά στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει το χρώμα της υγείας.

Εκθεσίωμα: η «σπείρα» που κλέβει το healthy glow

Γνωρίζουμε πως το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο που λειτουργεί σαν φυσικός προστατευτικός φραγμός ανάμεσα στο σώμα και το εξωτερικό περιβάλλον. Οι επιθέσεις όμως που δέχεται ισοβίως, από εξωγενείς παράγοντες- ακτίνες UV, κρύο, ατμοσφαιρική ρύπανση, κάπνισμα- , ενδογενείς - στρες, κούραση, ορμονικές διακυμάνσεις- αλλά και από το lifestyle μας-κάπνισμα, μη ισορροπημένη διατροφή, κακός ύπνος-αποδυναμώνουν τις άμυνές του, διαταράσσουν τη λειτουργία του φραγμού, πυροδοτούν φλεγμονές. Συμπτώματα όλων αυτών των αλλοιώσεων είναι η αυξημένη απώλεια υγρασίας της επιδερμίδας, η ευαισθητοποίησή της, η φθορά των κυττάρων της από το οξειδωτικό στρες και πιο πολύ τα πρώτα ορατά σημάδια στην επιφάνειά της: οι λεπτές γραμμές και η θαμπή, ανομοιογενής όψη της.

Το άθροισμα των εχθρικών αυτών παραγόντων, το οποίο ονομάστηκε εκθεσίωμα (από τις λέξεις έκθεση+ γονιδίωμα), αποτελεί εδώ και μια δεκαετία, αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημόνων-στην έρευνα αυτή ο όμιλος LOréal ήταν πρωτοπόρος. Σήμερα λοιπόν έχουν πλέον κατανοήσει πως οι παράγοντες αυτοί δρουν συνεργιστικά-σαν «σπείρα»-, διαταράσσοντας τις βιολογικές λειτουργίες των κυττάρων και επιταχύνοντας την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης, πολύ πριν την -γενετικά προκαθορισμένη- ώρα τους. Και το πρώτο… θύμα της «σπείρας» αυτής, είναι φυσικά το healthy glow της επιδερμίδας.

Άμυνα, δράση και οπτικά εφέ

Με βάση τις μελέτες αυτές και αναγνωρίζοντας ότι η θαμπή και άτονη όψη είναι ένας από τους δείκτες γήρανσης, η βιομηχανία της ομορφιάς εστίασε στη θωράκιση της επιδερμίδας -της πρώτης γραμμής άμυνας- και όχι μόνο. Ανέπτυξε καινοτόμα συστατικά και προηγμένες τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν άμεσα τα σημάδια και μακροπρόθεσμα καταπολεμούν τα αίτια που οδηγούν στην απώλεια της λάμψης. Στις φόρμουλες μιας νέας γενιάς καλλυντικών προϊόντων -που συχνά έχουν στον τίτλο τους τη λέξη glow-, ενεργά συμπλέγματα από ενυδατικούς παράγοντες, φυτικά εκχυλίσματα και οξέα φρούτων,

κοκτέιλ με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, τονώνουν τη μικροκυκλοφορία, επιταχύνουν τη διαδικασία απολέπισης, ενυδατώνουν, οξυγονώνουν τα κύτταρα και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό τους. Πάντα όμως υπάρχει και η απαίτηση των γυναικών για αποτελέσματα άμεσα ορατά. Στο πεδίο αυτό η κοσμητολογία επιστρατεύει χρωστικές, μεταλλικά μικροστοιχεία, πούδρες, πέρλες και τεχνολογίες blur και εμπλουτίζει καλλυντικές φόρμουλες -ιδίως primers- που "σβήνουν" τις μικροατέλειες και προσφέρουν άμεσα, ομοιογένεια και φωτεινότητα στην επιδερμίδα.

Its 12 oglow

Δώδεκα δοκιμασμένα προϊόντα για να ξαναδείτε τη φωτεινή όψη της επιδερμίδας σας …

1. Apivita, Bee Radiant Glow activating & Anti-fatigue Serum, ορός λάμψης με εκχυλίσματα λευκής παιώνιας, πατενταρισμένης πρόπολης και dragon fruit, προστατεύει από τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις και χαρίζει ξεκούραστη όψη.

2. Klorane, Crème d'Eau de Bleuet, δροσερή κρέμα ημέρας με βιολογική κυανή Κενταύρια και 100% φυσικό υαλουρονικό οξύ, ενυδατώνει, γεμίζει και φωτίζει την αφυδατωμένη και κουρασμένη επιδερμίδα.

3. Ole Henriksen C-Rush Brightening Gel-Crème, κρέμα-gel 24ωρης ενυδάτωσης με βιταμίνη C από 3 πηγές και «ρόδο του Χειμώνα» (καμέλια), φωτίζει την ξηρή και θαμπή επιδερμίδα και καταπολεμά τα σημάδια του στρες, της κόπωσης και της ρύπανσης (www.sephora.gr)

4. Version, Detox Elixir, αντιρυτιδική, προστατευτική κρέμα ημέρας, με συνδυασμό 12 δραστικών συστατικών, καταπολεμά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, προφυλάσσει από τη φθορά του blue light και των περιβαλλοντικών ρύπων και αποκαθιστά τον τόνο και την ελαστικότητα της επιδερμίδας (www.versionderm.gr).

5. Frezyderm, Revitalizing Serum, αντιγηραντικός και αναζωογονητικός ορός με φυτικά εκχυλίσματα και πεπτίδια που οξυγονώνουν τα κύτταρα, αυξάνουν την ελαστικότητα, μειώνουν τις ρυτίδες και επαναφέρουν τη λάμψη στην επιδερμίδα.

6. Shiseido White Lucent, Illuminating Micro-Spot Serum, ενισχυμένος ορός λάμψης, βελτιώνει τηνεμφάνιση των σκούρων κηλίδων, της θαμπάδας και του ανομοιόμορφου χρωματικού τόνου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας ReNeura+™ και του SAKURA-Bright System.

7. YOUTHLAB., Oxygen Moisture Cream, ενυδατική κρέμα για την ξηρή, αφυδατωμένη, θαμπή και στρεσαρισμένη επιδερμίδα, με βιταμίνη Β5 που οξυγονώνει και αναζωογονεί το δέρμα και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που αποκαθιστά τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (www.e-youthlab.gr/) .

8. Lierac, Mésolift C15, συμπύκνωμα με 15% καθαρή βιταμίνη C, σύμπλοκο βιταμινών,

αμινοξέων και υαλουρονικού οξέος που αναζωογονεί τον κυτταρικό μεταβολισμόκαι ενισχύει την ενυδάτωση της επιδερμίδας, χαρίζοντας ενέργεια, λάμψη, τονικότητα και ομοιογενή χροιά.

9. Vichy Liftactiv, Peptide C, αμπούλες για γέμισμα ρυτίδων & λάμψη με 10% καθαρή βιταμίνη C, αντιγηραντικά βιο-πεπτίδια και φυσικής προέλευσης υαλουρονικό οξύ πολλαπλούμοριακού βάρους.

10. LOréal Paris, Revitalift Laser x3, αμπούλες απολέπισης νύχτας με 10% γλυκολικό οξύ, ενυδατικούς και καταπραϋντικούς παράγοντες, για μείωση των λεπτών γραμμών και των κηλίδων, λείανση και λάμψη.

11. Estée Lauder, The Illuminator Radiant Perfecting Primer + Finisher, primer που ενυδατώνει, λειαίνει και φωτίζει την επιδερμίδα χαρίζοντάς της δροσερό, healthy glow. (www.esteelauder.gr)

12. Laura Mercier, Pure Canvas Primer Illuminating, primer λάμψης, ιδανικό για επιδερμίδες με χλωμή, άτονη όψη, χωρίς σιλικόνη, άρωμα, ή parabens (www.atticabeauty.gr).

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;