CONNECT:  
             

​4 λάθη στη μάχη με τις ατέλειες

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

Youth lab Ταλαιπωρείστε από μια επιδερμίδα λιπαρή, που γυαλίζει, με φραγμένους πόρους, με σπυράκια που εμφανίζονται, όταν δεν τα περιμένετε και σας χαλούν τη διάθεση. Μήπως τελικά, πίσω από τις ατέλειες και τις ξαφνικές εξάρσεις ακμής κρύβονται μικρά λάθη στη ρουτίνα περιποίησης που έχετε υιοθετήσει;

Οι στατιστικές λένε πως το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει δερματικές ατέλειες, με πιο συνηθισμένη-και πιο ενοχλητική-την τάση για ακμή. Και βέβαια, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην εφηβεία. Αρκετές νέες γυναίκες, με λιπαρή κυρίως επιδερμίδα, βλέπουν τον …εφιάλτη με τα σπυράκια να επιστρέφει σποραδικά, έστω κι αν διανύουν πλέον τη δεκαετία των 20 ή των 30 χρόνων.

Η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων συνδέεται με πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τον τύπο της επιδερμίδας. Οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το στρες, ή το διαιτολόγιό μας, είναι μερικοί από τους πιο καθοριστικούς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την τελευταία χρονιά, μαζί με τον Covid εισέβαλε στη ζωή μας και η maskne, η ακμή από τη συνεχή χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο.

Όταν οι ατέλειες επιμένουν…

Πίσω όμως από την έντονη λιπαρότητα και τις ξαφνικές εξάρσεις ακμής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να κρύβεται και κάτι ακόμα: τα μικρά λάθη που κάνουμε στη ρουτίνα περιποίησης.

Λάθος #1. Overdose καθαριότητας. Είναι αλήθεια πως η επίμονη γυαλάδα στο πρόσωπο ενοχλεί όσο και οι ατέλειες. Στην προσπάθειά μας όμως να απαλλαγούμε από αυτήν, χρησιμοποιούμε κατά κόρον προϊόντα με επιθετικούς καθαριστικούς παράγοντες, που «τραυματίζουν» την επιδερμίδα. Τι σημαίνει αυτό; Το προστατευτικό φιλμ που καλύπτει την επιφάνειά της γίνεται «διάτρητο» με αποτέλεσμα οι ρύποι και η σκόνη να εισχωρούν ευκολότερα, να προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο δέρμα και οι ατέλειες να πολλαπλασιάζονται. Και το χειρότερο; Αφαιρώντας κάθε ίχνος σμήγματος δίνουμε άθελά μας το σύνθημα στους σμηγματογόνους αδένες να παραγάγουν ακόμα περισσότερο για καλύψουν τις …απώλειες. Φαύλος κύκλος δηλαδή…

Λάθος #2. «Στεγνή» επιδερμίδα. Η λιπαρή, με τάση ακμής επιδερμίδα έχει περίσσεια σμήγματος, όχι νερού. Με την επιμονή μας να χρησιμοποιούμε επιθετικά προϊόντα στον καθαρισμό ή τονωτικές λοσιόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όχι μόνο διαταράσσουμε την ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ αλλά «στεγνώνουμε» και την επιδερμίδα, οδηγώντας την στα όρια της αφυδάτωσης. Η σύνθεση που θα επιλέξουμε, ιδανικά θα πρέπει όχι απλώς να απομακρύνει το πλεονάζον σμήγμα και τους ρύπους , αλλά να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, να ενυδατώνει, να εξισορροπεί τον επιδερμιδικό φραγμό και να ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, εμποδίζοντας έτσι την επανεμφάνιση των ατελειών.

Λάθος #3. Η φοβία της ενυδατικής. Υπάρχει μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη που λέει ότι η ενυδατική κρέμα κάνει κακό στη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής γιατί φράζει τους πόρους, προκαλεί σπυράκια και δεν την αφήνει να «αναπνεύσει». Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ενυδατικές συνθέσεις, μόνο έμμεσα μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια. Οι πόροι φράζουν, όταν τα κύτταρα δεν απολεπίζονται με φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά συσσωρεύονται στην έξοδό τους. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί είτε φοράμε ενυδατική είτε όχι. Από την άλλη, το δέρμα δεν «αναπνέει», τουλάχιστον με τον τρόπο που νομίζουμε, επομένως μια ενυδατική κρέμα, με τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει ασφυξία ή … Η λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να μη χρειάζεται λιπίδια, για να διατηρήσει όμως την ισορροπία της, χρειάζεται υγρασία. Για τον λόγο αυτόν, τον καθαρισμό θα πρέπει να ακολουθεί πάντα, μια ανάλαφρη oil free ενυδατική κρέμα με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση (που δεν προκαλεί στίγματα) και ματ τελείωμα.

Λάθος #4. Βιασύνη με τα σπυράκια. Ένα σπυράκι εμφανίζεται ξαφνικά κι εμείς σπεύδουμε να το … κουκουλώσουμε κάτω από στρώσεις μέικαπ. Όμως το καμουφλάζ αυτό, όχι μόνο επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης αλλά αυξάνει και την πιθανότητα ερεθισμού. Αντίστοιχο πρόβλημα ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένες «SOS θεραπείες», που κυκλοφορούν στην αγορά και υπόσχονται να «μαράνουν» άμεσα το σπυράκι. Αντί γι’ αυτό όμως ξηραίνουν την περιοχή και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται, εγκλωβίζουν τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερεί η επούλωση, αλλά όταν γίνει, να είναι ατελής με κίνδυνο να αφήσει πίσω της σκούρο σημάδι, ακόμα και ουλή. Για να αντιμετωπιστούν σωστά τα σπυράκια χρειαζόμαστε ένα εξειδικευμένο επίθεμα, ιδανικά εμπλουτισμένo με αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα καταπραΰνουν τον ερεθισμό και την ερυθρότητα αλλά και με ήπιας δράσης συστατικά όπως είναι το σαλικυλικό οξύ που έχει τη δύναμη να εξυγιάνει τον πόρο και να μειώσει την ατέλεια, χωρίς όμως να ξηράνει την επιδερμίδα.

Skingurus favourites

Στην αγορά των καλλυντικών και των δερμοκαλλυντικών θα βρούμε εξειδικευμένες σειρές που απευθύνονται όμως είτε στο εφηβικό, ακνεϊκό δέρμα είτε στο λιπαρού με τάση ακμής δέρμα των ενηλίκων. Πρόσφατα όμως εντοπίσαμε στη YOUTHLAB., κάτι διαφορετικό: μια ολοκληρωμένη πρόταση περιποίησης για το λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα, ανεξαρτήτως ηλικίας!

Έξυπνα σχεδιασμένα προϊόντα που καλύπτουν κάθε μας ανάγκη, με αποτελεσματικές αλλά ήπιες φόρμουλες, που…και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν να κάνουμε λάθη! Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο από τις πιο πρόσφατες προσθήκες της γκάμας:

· Ο αφρός καθαρισμού Blemish Cleansing Foam, είναι μια δραστική, μη ερεθιστική φόρμουλα που αντιμετωπίζει τόσο την εφηβική ακμή όσο και την ακμή ενηλίκων. Πώς; Απομακρύνει αποτελεσματικά το πλεονάζον σμήγμα, τους ρύπους και το μακιγιάζ χωρίς επιθετικούς καθαριστικούς παράγοντες και χαρίζει άμεση ανακούφιση στο δέρμα. Προστατεύει τον επιδερμιδικό φραγμό από την αφυδάτωση, εξισορροπώντας τα επίπεδα υγρασίας. Ομαλοποιεί την παραγωγή σμήγματος καιεμποδίζει την οξείδωσή του. Τέλος, παρέχει αντιμικροβιακή προστασία δημιουργώντας ένα αόρατο φιλμ που εμποδίζει την προσκόλληση στην επιδερμίδα των βακτηρίων που ευθύνονται για τα σπυράκια και την ακμή.

· Τα διάφανα επιθέματα Blemish Dots, είναι καινοτόμα γιατί συνδυάζουν ιδανικά τη θεραπεία με την προστασία. Πώς; Το σαλικυλικό οξύ με το οποίο είναι εμποτισμένα, αντιμετωπίζει τοπικά σπυράκια και μαύρα στίγματα, εισχωρώντας και καθαρίζοντας σε βάθος τους δερματικούς πόρους. Από την άλλη, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτικά εκχυλίσματα καταπραΰνουν την επιδερμίδα, μειώνουν την ερυθρότητα ενώ ταυτόχρονα την προφυλάσσουν από τους επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από επιπλέον ερεθισμούς που μπορεί να προκαλέσει το make up-μπορούν να φορεθούν κάτω από το μακιγιάζ. Τέλος, λόγω της εστιασμένης δράσης τους δεν προκαλούν ερεθισμό ή ξηρότητα στη γύρω περιοχή.

Και βέβαια, από μια ολοκληρωμένη αγωγή για την αντιμετώπιση των αναγκών του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος δεν θα μπορούσε να λείπει η κρέμα ημέρας. Η δροσερή δερμοκαλλυντική σύνθεση της Balance Mattifying Cream που προτείνει η YOUTHLAB., εξισορροπεί την υγρασία, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, ρυθμίζει την έκκριση λιπαρότητας και καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Η λεπτή υφή της χαρίζει στην επιδερμίδα απαλότητα, άνεση και ένα τέλειο ματ αποτέλεσμα!

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  

sunscreen application mistakes

 

2021-05-17
5 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;