CONNECT:  
             

Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

skincare mistakes Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται: κρέμες, λοσιόν, μάσκες και πολλά υποσχόμενους αντιγηραντικούς ορούς. Εκείνη όμως μερικές φορές, δείχνει να μην …συγκινείται. Φταίνε τα καλλυντικά που επιλέγουμε ή μήπως ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε;

Επενδύουμε (και… ξοδεύουμε) πολλά στα καινοτόμα καλλυντικά που υπόσχονται να κάνουν το όνειρό μας πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές, πράγματι διαπιστώνουμε ότι η επιδερμίδα μας με τη σωστή φροντίδα, δείχνει πιο ενυδατωμένη, πιο τονωμένη, πιο νεανική. Τι γίνεται όμως όταν η εικόνα μας στον καθρέφτη αντί να βελτιωθεί παραμένει στάσιμη ή, ακόμα χειρότερα, παρουσιάζει ξαφνικά προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν; Πριν απογοητευτούμε και καταδικάσουμε την κρέμα που αγοράσαμε με τη φράση «τίποτα δεν κάνει…» , ας δούμε μήπως φταίμε κι εμείς με αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε στο καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης που ακολουθούμε.

Περιμένουμε θαύματα… και στα γρήγορα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι κοσμητολόγοι, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από ένα καλλυντικό να …μηδενίσει, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όσα έχουν συμβεί στα 20,30, 40, 50 και, χρόνια της ζωής της επιδερμίδας μας. Ακόμα και οι πιο υπερσυμπυκνωμένοι αντιρυτιδικοί οροί ή οι αντιγηραντικές θεραπείες «σοκ» χρειάζονται αρκετές εβδομάδες υπομονής και επιμονής εκ μέρους μας, για να μας αποδείξουν ότι είναι όντως αποτελεσματικές. Αυτό σημαίνει- θα μπορούσαμε εύλογα να αναρωτηθούμε- ότι οι διαφημίσεις καλλυντικών είναι παραπλανητικές; Όχι ακριβώς, μας λένε οι ειδικοί. Τα άμεσα αποτελέσματα που υπόσχονται ισχύουν, όμως στην ουσία πρόκειται για οπτικά εφέ που ξεγελούν τα μάτια- τα δικά μας και των άλλων. .. Μακροπρόθεσμα τώρα, τα ενεργά συστατικά που περιέχουν, μειώνουν σημαντικά την ένταση και την έκταση των σημαδιών γήρανσης. Μόνο που στην περίπτωση αυτή το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τις λεπτές διαφορές π.χ. τη μείωση του βάθους μιας ρυτίδας. Συμπέρασμα; θα πρέπει να περιοριστούμε στα απτά –αλλά διόλου ασήμαντα- αποτελέσματα, όπως είναι η βελτίωση στην υφή, τον τόνο και γενικά στη συνολική εμφάνιση της επιδερμίδας. …

Χρησιμοποιούμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζεται η επιδερμίδα. Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε συγχρόνως όλα τα υπαρκτά ή φανταστικά προβλήματα της επιδερμίδας (και ρυτίδες και πανάδες και ξηρότητα και θαμπάδα) δεν αρκούμαστε στο κλασικό δίδυμο «κρέμα + ορός» αλλά τη φορτώνουμε αυθαίρετα και με άλλους 2-3 εξειδικευμένους δραστικούς ορούς πρωί και βράδυ. Μόνο που η επιδερμίδα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ταυτόχρονα τόσα πολλά ενεργά συστατικά , επιπλέον δε, όταν «συνωστίζονται» υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ένα να ακυρώνει τη δράση του άλλου!

Η συμβουλή μας: Ιεραρχήστε τις ανάγκες σας και περιοριστείτε στη χρήση κάτω από την κρέμα σας ενός ορού το πρωί και ενός (διαφορετικού αν θέλετε) το βράδυ. Εναλλακτικά, επιλέξτε ένα αντιγηραντικό προϊόν που καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες της επιδερμίδας .

Χρησιμοποιούμε τα ίδια προϊόντα για καιρό (ή για … χρόνια). «Αυτή μου πάει, δεν την αλλάζω με τίποτα…» ακούμε συχνά, από πολλές γυναίκες. Μπορεί τέτοιες πιστές πελάτισσες να είναι το όνειρο κάθε εταιρίας καλλυντικών, η επιδερμίδα μας όμως δεν έχει πάντα την ίδια γνώμη. Μια ενυδατική ή αντιρυτιδική κρέμα που κάλυπτε τέλεια τις ανάγκες της πριν μερικά χρόνια-ή και μερικούς μήνες- , δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τα ίδια οφέλη. Κάποιες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι ακόμα και το πιο δραστικό αντιγηραντικό προϊόν, αν χρησιμοποιηθεί συνεχόμενα για ένα χρόνο (αν τελειώσουμε δηλαδή 3-4 βαζάκια), δεν θα έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς . Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, υποθέτουν απλώς ότι η επιδερμίδα έχοντας πάρει αυτά που χρειάζεται, με τον καιρό αναπτύσσει ένα είδος «ανοσίας» στα ενεργά συστατικά μιας καλλυντικής σύνθεσης . Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να διακόπτουμε για ένα διάστημα τη χρήση της αγαπημένης μας κρέμας (το απαιτεί άλλωστε και η αλλαγή των εποχών) και να την εναλλάσσουμε με μια άλλη κρέμα, διαφορετικής σύνθεσης.

Παραλείπουμε την κρέμα ματιών. Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Είναι άλλο να μην χρειαζόμαστε –ακόμα- ένα εξειδικευμένο προϊόν για τα μάτια και άλλο να χρησιμοποιούμε στη θέση του τον ορό ή την κρέμα προσώπου. Αν διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πολλών δραστικών αντιρυτιδικών προϊόντων προσώπου θα δούμε ότι συνήθως τελειώνουν με τη φράση «αποφεύγετε την περιοχή των ματιών». Η επιδερμίδα που περιβάλλει την οφθαλμική κόγχη όχι μόνο δεν έχει επαρκή στήριξη και ελαστικότητα-γι’ αυτό εκεί οι ρυτίδες διαγράφονται εντονότερα- αλλά είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Αν μια κρέμα ή ένας ορός προσώπου περιέχει συστατικά «επιθετικά» για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν ερεθισμό. Από την άλλη, η συγκεκριμένη περιοχή έχει τα …δικά της προβλήματα –μαύροι κύκλοι, σακούλες, οιδήματα- τα οποία μόνο οι εξειδικευμένες συνθέσεις μπορούν να λύσουν.

Η συμβουλή μας: Μεγαλώνοντας, η κρέμα ματιών δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, αντί να ρισκάρετε χρησιμοποιώντας την κρέμα προσώπου και στην περιοχή των ματιών, αναζητήστε ένα οικονομικότερο αλλά εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν από τις επώνυμες μάρκες του φαρμακείου ή του σουπερμάρκετ.

Το παρακάνουμε με την απολέπιση. Είναι γεγονός ότι η τακτική απομάκρυνση των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας, βελτιώνει άμεσα τον χρωματικό τόνο και της προσφέρει λάμψη και απαλότητα. Συχνά όμως αγνοούμε τις συμβουλές των ειδικών και μετατρέπουμε σε καθημερινή, την συμπληρωματική φροντίδα που είναι η απολέπιση -2 με 3 φορές την εβδομάδα-, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος! Τι σημαίνει αυτό; Τα δραστικά προϊόντα με ΑΗΑ ή γλυκολικό οξύ-εξαιρούνται οι αντιγηραντικές συνθέσεις με απολεπιστικούς παράγοντες που ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση- αρχικά προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, με συνεχή όμως χρήση, η επιδερμίδα αποδυναμώνεται, γίνεται πιο ευαίσθητη, πιο λεπτή και τελικά πιο θαμπή. Με μέτρο λοιπόν η απολέπιση…

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

sunscreen application mistakes

 

2021-05-17
5 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση,...  

HYDRATION

 

2021-06-30
Νερό: μας ξεδιψάει αλλά δεν ενυδατώνει την επιδερμίδα (...όσο νομίζουμε).

Όταν το θερμόμετρο φλερτάρει με το 40+, το μόνο που μπορεί να σβήσει τη δίψα μας είναι ένα ποτήρι...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;