CONNECT:  
             

6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μάθετε τι καινούργιο μας ζητούν οι ειδικοί να θυμόμαστε προτού αγοράσουμε αλλά και όταν ετοιμαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το νέο μας αντηλιακό …

Θωράκιση ευρέως φάσματος

Προσοχή στην ετικέτα του αντηλιακού. Θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς ότι η σύνθεση παρέχει αντηλιακή προστασία ευρέως φάσματος, δηλαδή όχι μόνο από τις ακτίνες UVB αλλά και από τις UVA. Μόνο με αυτές τις προδιαγραφές μπορούμε να πάμε ήσυχες στην παραλία…

Αδιάβροχο; Όχι ακριβώς.

Διαβάστε καλά την ετικέτα. Water resistant δεν σημαίνει waterproof. Στην πραγματικότητα, κανένα αντηλιακό δεν μπορεί –τεχνικά- να είναι 100% αδιάβροχο. Απλώς πολλά αντηλιακά φίλτρα νέας τεχνολογίας είναι ανθεκτικά στο νερό ή και τον ιδρώτα, δηλαδή διατηρούν το SPF τους –προστατεύοντάς μας επομένως από τις ακτίνες UV- για 40 περίπου λεπτά παραμονής μας στη θάλασσα.

SPF 50. Φτάνει και περισσεύει

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έβαλαν φρένο στις υπερβολές και βάσει νομοθεσίας πλέον δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αντηλιακών προϊόντων με δείκτη SPF πάνω από 50+. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ ένα αντηλιακό με SPF 15, μπλοκάρει το 93% της UV ακτινοβολίας, με SPF30 το 97% και με SPF50 το 98%, κανένα προϊόν πάνω από αυτόν το δείκτη δεν μπορεί να φτάσει το 100% . Σε κάθε περίπτωση, οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακά με δείκτες από 30-50 και 50+ μόνο για υπερευαίσθητες ή δυσανεκτικές στον ήλιο επιδερμίδες.

Προσοχή στην οξυβενζόνη

Πρόκειται για μια χημική ουσία, η οποία εμπλουτίζει ως ενεργό συστατικό τη φόρμουλα πολλών αντηλιακών προϊόντων. Αρκετές μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι δεν είναι και τόσο αθώα αφού έχει κατηγορηθεί για φωτοδερματίτιδες επιπλέον δε ευνοεί τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών κατά την έκθεσή της επιδερμίδας στον ήλιο. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη αντικαταστήσει την οξυβενζόνη με την ασφαλέστερη και δοκιμασμένη αβοβενζόνη (γνωστότερη ως Parsol 1789) .

Και με τα parabens;

Μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν -ως πολύ αποτελεσματικά συντηρητικά- σε όλα σχεδόν τα αντηλιακά, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά ή τα προϊόντα καθαρισμού της επιδερμίδας. Επειδή όμως έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και βέβαια ότι είναι καρκινογόνα, η μια εταιρεία μετά την άλλη τα αφαιρούν από τις φόρμουλες των προϊόντων τους. Για να είστε πάντως σίγουρες, ρίξτε μια ματιά στη συσκευασία, στις τελευταίες σειρές της λίστας με τα συστατικά. Αν εντοπίσετε λέξεις όπως methylparaben, propylparaben, ή butylparaben τότε το προϊόν περιέχει parabens.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;