CONNECT:  
             

Εμείς και οι ρυτίδες μας

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 24 Μαΐου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Μολονότι η γήρανση είναι μια φυσι­ολογική - επομένως αναπόφευκτη- διαδικασία, ο χρόνος έναρξής της και η ένταση των σημαδιών της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας.

Τι φταίει;

Η υπεριώδης ακτινοβολία: αποδεδειγμένα ευθύνεται για τα 2/3 των σημαδιών γήρανσης της επιδερμίδας, καθώς οι ακτίνες UV πυροδοτούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Οι τελευταίες είναι χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και ευθύνονται για τον εκφυλισμό της ποιότητας των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, για την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων, δυσχρωμι­ών, καθώς και για την απώλεια πυκνότητας της επιδερμίδας. Από την άλλη, η παραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνεται θεαματικά λόγω της δράσης ρύπων, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, του καπνού από το τσιγάρο, της μη ισορροπημένης διατροφής, του κακού ύπνου και του στρες. Για όλους αυτούς τους λόγους, η εξωγενής γήρανση ή φωτογήρανση θεωρείται φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Το κάπνισμα: Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στη λίστα εχθρών της νεανικής επιδερμίδας το κάπνισμα μπαίνει αμέσως μετά τον ήλιο. Στον καπνό του τσιγάρου οι ειδικοί χρεώνουν τη δημιουργία καταστροφικών ελεύθερων ριζών (περισσότερων από δέκα ανά ρουφηξιά!), τη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, τον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων γύρω από τα μάτια και τα χείλη, την εμφάνιση ξηρότητας και θαμπάδας στην επιδερμίδα. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;

Οι εκφράσεις : Χάρη σε αυτές -δηλαδή χάρη στις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις 54 μιμητικών μυών- εξωτερικεύουμε τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας. Στη νεανική επιδερμίδα οι κινήσεις αυτές δεν έχουν παρά στιγμιαία επίδραση, αλλά μετά τα 35 η επιδερμίδα χάνει σταδιακά την ικανότητά της να επανέρχεται στην πρότερη κατάστασή της και τότε αρχίζουν να εμφανίζονται -κυρίως στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια και τα χείλη- οι γνωστές λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες έκφρασης. Αυτά τα σημάδια γήρανσης -τα οποία πολλοί θεωρούν τεκμήρια μυογήρανσης- δεν κρύβουν άλλες βαθύτερες φθορές, αλλά κάνουν ακόμα πιο έντονα τα σημάδια της χρονολογικής γήρανσης που ακολουθεί.

Τα γονίδια: Η επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, η εξασθένηση του φυσιολογικού μηχανισμού επανόρθωσης των φθορών της και η μείωση -μετά τα 40- της παραγωγής νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης είναι γενετικώς προκαθορισμένα φαινόμενα, τα οποία είναι μη αναστρέψιμα και συνθέτουν τη λεγόμενη ενδογενή ή χρονολογική γήρανση. Χαρακτηριστικά σημάδια της είναι η απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας και η εμφάνιση βαθιών ρυτίδων.

Οι ορμόνες: Όταν πλησιάζουμε τα 50, οι αλλαγές στην εμφάνιση και στις λειτουργίες του δέρματος γίνονται ραγδαίες. Η περιορισμένη παραγωγή λιπιδίων εξαιτίας της μειωμένης ορμονικής δραστηριότητας προκαλεί έντονα σημάδια ξηρότητας. Η επιδερμίδα λεπταίνει και χάνει την ελαστικότητά της. Η επιβράδυνση των ρυθμών ανανέωσης των κυττάρων και η ακανόνιστη παραγωγή μελανίνης κάνουν την όψη της επιδερμίδας θαμπή, ωχρή και ανομοιόμορφη. Στις βαθύτερες στιβάδες, με τη δραματική μείωση της σύνθεσης ινών κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο και με τη μείωση του δομικού λίπους στο υπόδερμα, το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας καταρρέει. Η πυκνότητα της επιδερμίδας χάνεται και λόγω βαρύτητας αλλοιώνεται το οβάλ του προσώπου.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η καθημερινή χρήση μιας δραστικής αντιρυτιδικής κρέμας είναι η πιο σημαντική κίνηση φροντίδας για την επιδερμίδα. Ωστόσο, με ποιους τρόπους μεγιστοποιούμε τα οφέλη της;

Αφαιρούμε τα περιττά: Επιλέγουμε για καθημερινή χρήση μια λοσιόν με σαλικυλικό οξύ και ήπια απολεπιστική δράση.

Βάζουμε προτεραιότητες: Αν χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα προϊόντα περιποίησης, αρχίζουμε με αυτό που καλύπτει τη μεγαλύτερη ανάγκη και έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε δραστικά συστατικά (π.χ. τον ορό), ώστε αυτά να απορροφηθούν καλύτερα. Για παράδειγμα, αν το κυρίως πρόβλημα είναι οι κηλίδες, απλώνουμε κάτω από την κρέμα ημέρας ένα προϊόν με ενεργά συστατικά που απαλύνουν τις δυσχρωμίες και το βράδυ μια λευκαντική-αντιρυτιδική κρέμα. Από την άλλη, αν οι ρυτίδες ενοχλούν όσο και η έλλειψη υγρασίας, χρησιμοποιούμε το πρωί σε καθαρή επιδερμίδα έναν αντιρυτιδικό ορό και το βράδυ έναν ενυδατικό ορό. Αν τέλος, όλη αυτή η διαδικασία μάς φαίνεται ατέλειωτη, επιλέγουμε ένα πολυ-λειτουργικό προϊόν «όλα σε ένα»!

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία: Τα ενεργά συστατικά μιας αντιγηραντικής σύνθεσης απορροφώνται καλύτερα όταν η θερμοκρασία της επιδερμίδας είναι πιο υψηλή. Χρησιμοποιούμε λοιπόν χλιαρό νερό για να ξεπλένουμε το πρόσωπο ή ζεσταίνουμε το προϊόν πρώτα με τα δάχτυλά μας προτού το απλώσουμε στην επιδερμίδα

Ποντάρουμε στη νύχτα: Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια του ύπνου τα κύτταρα της επιδερμίδας επανορθώνουν τις φθορές της ημέρας. Εκείνες τις ώρες μια πλούσια αντιρυτιδική κρέμα νύχτας ή ένας επανορθωτικός ορός σίγουρα θα πιάσουν τόπο, διότι η αυξημένη ροή αίματος προς την επιδερμίδα την κάνει πιο δεκτική σε δραστικά συστατικά.

Αποφεύγουμε τα …πολλά νερά: Σύμφωνα μελέτη δερματολόγων της πανεπιστημιακής κλινικής του Μέριλαντ, το συχνό πλύσιμο του προσώπου με νερό της βρύσης απογυμνώνει την επιφάνεια της επιδερμίδας από το υδρολιπιδικό φιλμ που λειτουργεί -εκτός των άλλων- σαν προστατευτικό φράγμα απέναντι στις ρυτίδες. Ξεχάστε λοιπόν τον καθαρισμό με κοινό σαπούνι και επιλέξτε εξειδικευμένα προϊόντα εμπλουτισμένα με συστατικά που αποκαθιστούν το προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας.

Κοιμόμαστε ανάσκελα: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογίας, η θέση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε οδηγεί σε «ρυτίδες ύπνου» που με τον καιρό χαράσσονται μόνιμα στην επιδερμίδα. Ειδικότερα, αν ξαπλώνουμε στο πλάι, σχηματίζονται ρυτίδες στα μάγουλα και στο πιγούνι. Αν κοιμόμαστε μπρούμυτα, στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ανάσκελα, καθιερώστε μαξιλαροθήκες από σατέν. Είναι περισσότερο φιλικές προς την επιδερμίδα.

Φοράμε τα γυαλιά μας: Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα αλλά ντρέπεστε να φορέσετε γυαλιά πρεσβυωπίας, ξανασκεφτείτε το! Στην προσπάθειά σας να τα διακρίνετε, ζαρώνετε ασυναίσθητα την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια -όπως όταν βρίσκεστε στον ήλιο χωρίς γυαλιά- και συμβάλλετε άθελά σας στον σχηματισμό ρυτίδων.

Αποφεύγουμε το καλαμάκι:Συνηθίζετε να απολαμβάνετε το αναψυκτικό σας ρουφώντας το με καλαμάκι; Ξεχάστε το. Το επαναλαμβανόμενο ζάρωμα των χειλιών οδηγεί στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων στην περιοχή γύρω από το στόμα.

 

Σχετικά θέματα
Γνωρίζετε τις ρυτίδες…barcode;
2015-08-26
Γνωρίζετε τις ρυτίδες…barcode;
 
Κάνουν δουλειά οι αντιγηραντικές κρέμες;
2014-04-26
Κάνουν δουλειά οι αντιγηραντικές κρέμες;
 
10 μυστικά για φωτεινή επιδερμίδα μετά τα πενήντα
2015-12-28
10 μυστικά για φωτεινή επιδερμίδα μετά τα πενήντα
 
Τι προδίδουν τα μάτια μας;
2020-09-09
Τι προδίδουν τα μάτια μας;
 

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;