CONNECT:  
             

5 μύθοι για την αντιηλιακή προστασία

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

1aef1325 Με το νου να ταξιδεύει, ήδη, σε δροσερές παραλίες, ας ξεδιαλύνουμε πέντε μύθους για την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας.

ΜΥΘΟΣ Νο 1. Η συχνή εφαρμογή του αντηλιακού δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο ένας υψηλός δείκτης προστασίας.

Η επαναλαμβανόμενη- ανά δίωρο, τουλάχιστον- εφαρμογή του αντηλιακού είναι απαραίτητη γιατί κολύμπι, αέρας και έντονη εφίδρωση τo «απομακρύνουν» γρηγορότερα από την επιδερμίδα. Από την άλλη, ο δείκτης προστασίας SPF προσδιορίζει το χρόνο έκθεσης στην ακτινοβολία UVB χωρίς τον κίνδυνο εγκαύματος. Αν, για παράδειγμα, η επιδερμίδα σας κοκκινίζει μετά από 15 λεπτά και επιλέξετε δείκτη προστασίας 10 , ο μέγιστος χρόνος έκθεσης είναι 150 λεπτά ( 15Χ10), με την προϋπόθεση όμως να έχει γίνει σωστή εφαρμογή του αντηλιακού. Παρόλα αυτά η ανανέωση του αντηλιακού είναι απαραίτητη ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και σκούπισμα της επιδερμίδας.

ΜΥΘΟΣ Νο 2. Η επιδερμίδα μου δεν καίγεται ποτέ γι αυτό δεν κινδυνεύει στον ήλιο.

Είναι αλήθεια ότι η σκουρόχρωμη, ανθεκτική στον ήλιο επιδερμίδα που δεν κοκκινίζει και μαυρίζει εύκολα δίνει αίσθηση ασφάλειας. Όμως, ουδείς αλώβητος στον ήλιο. Σε όποιον φωτότυπο κι αν ανήκετε, η ανάγκη για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία παραμένει το ίδιο επιτακτική, αφού η παραγωγή μελανίνης δεν είναι ποτέ αρκετή. Επιπλέον, όλες οι επιδερμίδες έχουν ανάγκη από αντιοξειδωτική προστασία με στόχο την ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών. Η φωτογήρανση όπως και ο καρκίνος του δέρματος από την ελλιπή προστασία αποτελούν πάντα σοβαρή απειλή.

ΜΥΘΟΣ Νο 3. Για την επιλογή του αντηλιακού αρκεί να ελέγχουμε το δείκτη SPF.

Ο δείκτης SPF αποτυπώνει το βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UVB , βλέπε ηλιακό έγκαυμα. Το σωστό όμως αντηλιακό θα πρέπει να αναγράφει και το δείκτη PPD για την προστασία και από τις ακτίνες UVA. Σύμφωνα δε με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συνιστώμενη αναλογία μεταξύ του SPF – προστασία από τις UVB- και του PPD- προστασία από τις UVA- είναι ίση ή μικρότερη του 3 ( SPF/PPD ≤3).

ΜΥΘΟΣ Νο 4. Η μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο προκαλείται έως την ηλικία των 18 ετών, άρα η υψηλή αντηλιακή προστασία δεν είναι πάντα απαραίτητη στους ενήλικες.

Είναι αλήθεια ότι το 60-80% της ζημιάς έχει γίνει στην παιδική ηλικία κυρίως επειδή είναι περιορισμένη η δυνατότητα παραγωγής της απαιτούμενης ποσότητας μελανίνης για την αυτοπροστασία της επιδερμίδας. Όμως η αντιηλιακή προστασία είναι πάντα απαραίτητη και στην ενήλικη ζωή. Να μην ξεχνάμε ότι οι ανοιχτόχρωμες και ευαίσθητες επιδερμίδες απαιτούν υψηλή προστασία σε κάθε ηλικία. Όπως επίσης το γεγονός ότι η αιτία για τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου είναι η αθροιστική φθορά από την αλόγιστη έκθεση. Οι ειδικοί το παρομοιάζουν με το κάπνισμα. Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις, η διακοπή του καπνίσματος μόνο ωφέλιμη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΜΥΘΟΣ Νο 5. Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Ναι, μία από τις ευεργετικές δράσεις του ήλιου είναι η σύνθεση της πολύτιμης για το οστεϊκό σύστημα βιταμίνης D. Όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο χρόνος των 15 λεπτών την ημέρα είναι αρκετός. Kai να συμπληρώσουμε ότι στη σύνθεση της βιταμίνης βιταμίνης D συμβάλλει εξίσου μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, αβγά, γάλα και τυρί.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;