CONNECT:  
             

Η ''δίαιτα της γλουτένης'' και άλλα πολλά....

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Γλουτένη Η ξαφνική εισβολή δεκάδων προϊόντων «χωρίς γλουτένη» στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπόσχεται να λύσει όλα τα προβλήματα δυσανεξίας που μας ταλαιπωρούν και να μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά . Είναι όμως έτσι; Που τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει η υπερβολή;

Τα τελευταία 2-3 χρόνια η γλουτένη μπήκε στο στόχαστρο των διατροφολόγων και των φανατικών υγιεινιστών και έγινε ξαφνικά …της μόδας. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες –κυρίως- , ισχυρίζονται ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ακολουθούν τη «δίαιτα της γλουτένης» για να χάσουν βάρος, αγοράζουν αποκλειστικά προϊόντα «χωρίς γλουτένη». Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2016, τα έσοδα της βιομηχανίας τροφίμων από τα “gluten-free” προϊόντα –και με δεδομένες τις …τσιμπημένες τιμές τους-θα φτάσουν αισίως τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, η γλουτένη δεν προξενεί κανένα απολύτως κακό. Δεν παχαίνει. Δεν κλείνει τις αρτηρίες. Δεν αυξάνει την πίεση και τη χοληστερίνη. Δεν προκαλεί στομαχικούς πόνους, φούσκωμα ή διάρροια. Γιατί λοιπόν τέτοια φρενίτιδα με τη γλουτένη; Είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται και γράφεται; Κι αν ναι, για ποιους; Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το τριτικάλε (διασταύρωση μαλακού και σκληρού σιταριού), τη βρόμη, το κριθάρι και την σίκαλη. Σ’ αυτήν οφείλεται το φούσκωμα του ζυμαριού ψωμιού –μόλις έρθει σε επαφή με το νερό και τη μαγιά. Όπως είναι φυσικό η γλουτένη είναι παρούσα σε όλα τα άλευρα, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά , τα κέικ και τα μπισκότα, «κρύβεται» όμως και σε πολλά ακόμα επεξεργασμένα τρόφιμα .

Τι της προσάπτουν;

Δυσανεξία στη γλουτένη: Περίπου το 1% του πληθυσμού που πάσχει από τη νόσο κοιλιοκάκη έχει πράγματι σοβαρό πρόβλημα με τη γλουτένη-δεν τη διασπά ο οργανισμός. Ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητα της πρωτεΐνης αυτής, μπορεί να τους προκαλέσει έντονες διάρροιες, κοιλιακές κράμπες και μακροπρόθεσμα, ακόμα και οστεοπόρωση! Για τους ανθρώπους αυτούς η γλουτένη είναι όντως επικίνδυνη

Αλλεργία στη γλουτένη: Πρόκειται για παρεξήγηση αν όχι για μύθο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν από αλλεργικό σοκ αν καταναλώσουν τροφές με γλουτένη. Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μικρό μέρος του πληθυσμού (2-3%) είναι αλλεργικό στο σιτάρι –και μόνο αυτό.

Ευαισθησία στη γλουτένη: «Φούσκωμα» , καούρες, πονοκέφαλοι και αϋπνίες . Η κατάσταση αυτή από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως «ευαισθησία στη γλουτένη» και αποδίδεται στη σημαντική αύξηση στην πρόσληψη γλουτένης τα τελευταία 40 χρόνια –κυρίως από το ραφιναρισμένο αλεύρι και τις επεξεργασμένες τροφές. Οι επιστήμονες όμως δεν έχουν ακόμα καταλήξει εάν αυτή είναι η «ένοχος». Για παράδειγμα, σε μια κλινική μελέτη που διεξάχθηκε στην Αυστραλία , άτομα που δήλωναν ότι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, ακολούθησαν, χωρίς να το γνωρίζουν ένα placebo διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε γλουτένη. Αποτέλεσμα; δεν εμφάνισαν κανένα απολύτως σύμπτωμα ή παρενέργεια. Είναι φανερό ότι δεν έχει γίνει ακόμα η απαιτούμενη επιστημονική έρευνα που θα υποστηρίξει ή θα απορρίψει όλα όσα πιστεύουμε ή κάνουμε σχετικά με τη γλουτένη. Πριν λοιπόν μας παρασύρει η …γλουτενοφοβία, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε το γιατρό μας –και μόνο αυτόν. ..

Η γλουτένη παχαίνει: Μια από τις νέες και πολυδιαφημισμένες μόδες στη διατροφή είναι και η απώλεια κιλών με προϊόντα χωρίς γλουτένη. Μόνο που και στην περίπτωση αυτή, κρύβεται ένας ακόμα μύθος. Δεν είναι η γλουτένη που μας παχαίνει αλλά οι τροφές που την περιέχουν, όπως τα ζυμαρικά, τα αρτοπαρασκευάσματα η τα μπισκότα και τα κουλουράκια που τρώμε! Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε ίσως κιλά όχι γιατί αφαιρέσαμε τη γλουτένη από το διαιτολόγιό μας αλλά γιατί αντικαταστήσαμε τις παχυντικές τροφές με άλλες πιο υγιεινές (λαχανικά, άγριο ρύζι κλπ.) και με λιγότερες θερμίδες. Προσοχή όμως! Τα δεκάδες πλέον προϊόντα «χωρίς γλουτένη», που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχει κίνδυνος , αντί να σας απαλλάξουν, να σας … φορτώσουν με περιττά κιλά! Τα ζυμαρικά, το ψωμί ή τα μπισκότα που επιλέγουμε μπορεί να μην περιέχουν γλουτένη, είναι όμως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, νάτριο και υδατάνθρακες, παραμένουν δηλαδή θερμιδικές βόμβες…

Δείτε το video

Διαβάστε περισσότερα

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;