CONNECT:  
             

Φυσικά, με... συνταγή στα μέτρα της επιδερμίδας μας

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

_MG Η Σοφία Τριάντου, η ειδικός των αιθέριων ελαίων, μας μιλά για τη δύναμή τους, για την αξία μιας Personal κρέμας, όπως αυτές που ετοιμάζει στο Natural Pharmacy του The Apivita Experience Store και μας εξηγεί γιατί οι «σπιτικές» συνταγές καλλυντικών δεν είναι πάντα…αθώες.

Στο Natural Pharmacy του The Apivita Experience Store μπορείτε να μας φτιάξετε μια Personal κρέμα προσώπου ή σώματος με βιολογικά αιθέρια ή φυτικά έλαια. Γιατί όμως να την προτιμήσουμε;

Στην Apivita λέμε, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Γιατί τρώμε διαφορετικά, κοιμόμαστε διαφορετικά, δουλεύουμε διαφορετικές ώρες, έχουμε περισσότερο ή λιγότερο άγχος. Μπορεί λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, με διαφορετικό τρόπο ζωής, να έχουν όλες ξηρή επιδερμίδα. Εγώ έχω ξηρή επιδερμίδα, μια άλλη, με πολύ στρες, εμφανίζει ξηρότητα αλλά και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα . Αν η τελευταία χρησιμοποιήσει μια πλούσια κρέμα, θα «φουντώσει». Το ίδιο ισχύει και για το σώμα. Η κυτταρίτιδα, για παράδειγμα, δεν εμφανίζεται με την ίδια μορφή σε όλες τις γυναίκες. Ένα λάδι μασάζ με φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη μια, ενώ σε μια άλλη περίπτωση να χρειάζεται ένα προϊόν πολλαπλών δράσεων-στο Natural Pharmacy μπορώ να αναμίξω ως και δέκα διαφορετικά αιθέρια έλαια! Με μια κουβέντα, στην Personal εξατομικεύουμε απόλυτα τις ανάγκες της επιδερμίδας. Και, για το λόγο αυτό την προτιμούν γυναίκες που ακολουθούν έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, κάνουν γιόγκα, τρώνε υγιεινά και αντίστοιχα αναζητούν μια πιο «ψαγμένη» , πιο προσωπική λύση φροντίδας.

Ναι, αλλά πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι;

Η ενυδατική, αντιρυτιδική ή συσφιγκτική δράση των αιθέριων ελαίων, στα οποία κυρίως βασίζονται οι συνθέσεις Personal, είναι εξίσου ισχυρή με αυτήν των χημικών συστατικών με την προϋπόθεση ότι συνδυάζονται σωστά και στην καθαρή τους μορφή. Πρόκειται για πολύ φυσικές δραστικές ουσίες με συμπυκνωμένη δύναμη. Σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχουν θεραπευτικά αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών δερματικών καταστάσεων όπως είναι η ακμή, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ο επιχείλιος έρπητας ή η ψωρίαση. Μεγάλη προσοχή βέβαια χρειάζεται, τόσο στη χρήση όσο και στην επιλογή τους. Στην αγορά κυκλοφορούν αιθέρια έλαια άγνωστης προέλευσης τα οποία είναι είτε νοθευμένα ή και 100% χημικά, τα οποία όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά αλλά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρούς ερεθισμούς στο δέρμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση των αναγκών της επιδερμίδας;

Ξεκινάμε από τον τύπο δέρματος. Από την πείρα μου σας λέω ότι οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν ευαίσθητη ή ξηρή επιδερμίδα. Προσπαθώ λοιπόν να τους εξηγήσω τη διαφορά ανάμεσα στην ξηρότητα και την αφυδάτωση. Όταν το κατανοήσουν αυτό και αρχίσουν να δίνουν περισσότερα στοιχεία για τη συμπεριφορά της επιδερμίδας τους, πολύ συχνά αποδεικνύεται ότι είναι μεικτή ακόμα και λιπαρή αλλά αφυδατωμένη. Στη συνέχεια, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας επιλέγουμε τα δραστικά συστατικά: αιθέρια έλαια, φυτικά εκχυλίσματα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες σε σταθερή μορφή, όλα φυσικής προέλευσης. Όταν ολοκληρωθεί η διάγνωση, προχωράμε στο επόμενο, εξίσου σημαντικό βήμα: τη φόρμα, δηλαδή την υφή και κυρίως το άρωμα του καλλυντικού. Η επιλογή των αιθέριων ελαίων που προστίθενται στη φόρμουλα γίνεται με βάση τόσο τις προτιμήσεις και τη διάθεση κάθε γυναίκας όσο και με τις συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας της. Για παράδειγμα, το δενδρολίβανο με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, είναι απαραίτητο αν το ζητούμενο είναι η σύσφιξη και το γεράνι αν η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση.

Σημαντικός τέλος παράγοντας στην επιλογή της φόρμας είναι η χρονική στιγμή. Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι ανάγκες μας. Άλλη είναι η υφή που χρειάζεται η επιδερμίδα το χειμώνα κι άλλη αυτή που αντέχει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στην Personal μπορούμε, με τα ίδια ενεργά συστατικά, να μετατρέψουμε την κρέμα βάσης σε ανάλαφρο και δροσερό fluid- προσθέτοντας φυσικό gel αλόης- ή να την εμπλουτίσουμε με εκχυλίσματα και βιολογικά έλαια.

Γιατί να επιλέξουμε Personal και όχι μια από τις πολλές, do it yourself , "συνταγές" σπιτικών καλλυντικών;

Τα Personal δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα καλλυντικά που φτιάχνονται στην …κουζίνα του σπιτιού μας. Καταρχάς, μια κρέμα με «φρέσκα» υλικά δεν έχει την τεχνολογία που θα επιτρέψει την απορρόφησή της από την επιδερμίδα. Τα συστατικά της πατάτας, του αβοκάντο ή του αγγουριού, όσο δραστικά κι αν είναι, δεν μπορούν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Επίσης η φόρμουλά της δεν είναι σταθερή. Μπορεί να χάσει την ομοιογένειά της έπειτα από μια εβδομάδα: να χωριστούν οι φάσεις, το λάδι, το νερό, τα δραστικά συστατικά , μια αλλοίωση που ενδέχεται να μετατραπεί σε εστία μόλυνσης από την παρουσία βακτηριδίων ή μυκήτων. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η σωστή δοσολογία των δραστικών συστατικών, αφού δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να μετρηθούν. Πολλές γυναίκες παίρνουν την πρωτοβουλία να αυξήσουν αυθαίρετα τη δόση, για παράδειγμα σε ένα αιθέριο έλαιο για να κάνουν τη σύνθεση πιο δραστική, ή να προσθέσουν κάποιο άλλο, απλά και μόνο επειδή τους αρέσει το άρωμά του, χωρίς να γνωρίζουν τις δράσεις και τις ενδείξεις του. Η κρέμα βάσης σε μια Personal, είναι μια ολοκληρωμένη σύνθεση που έχει δημιουργηθεί από μια μεγάλη εταιρεία όπως είναι η Apivita, με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να δέχεται τα ενεργά συστατικά που προσθέτουμε και να γίνεται ένα ομοιογενές μείγμα το οποίο απορροφάται από το δέρμα. Επιπλέον, έχουν γίνει μελέτες από το τμήμα ανάπτυξης και τεχνολογίας και έχει ελεγχθεί η ασφάλεια της σύνθεσης πχ. για τυχόν βακτήρια, μολύνσεις και κάθε τι που μπορεί να προκύψει από μια κρέμα που φτιάχνεται στο σπίτι. Τέλος, οι personal κρέμες που ετοιμάζουμε στην Apivita περιέχουν συντηρητικά , αλλά είναι όλα φυσικά και βρώσιμα, δηλαδή ίδια με αυτά που βρίσκουμε και στα τρόφιμα. Κι αυτό γιατί στόχος μας είναι πάντα να δημιουργήσουμε μια Personal κρέμα αποτελεσματική όσο και ασφαλή.

Info: H Σοφία Τριάντου, υπεύθυνη του Apivita Natural Pharmacy, σπούδασε βοηθός φαρμακοποιού. Από το 1995 που ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία δίπλα στη Νίκη Κουτσιανά γοητεύτηκε από τα 45 αιθέρια έλαια και 5 μείγματα τα οποία χρησιμοποιούσαν τότε για να φτιάξουν τις πρώτες Personal καλλυντικές κρέμες στο φαρμακείο. Αποτέλεσμα ήταν να εκπαιδευτεί πάνω στη χρήση των αιθέριων ελαίων πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε εξειδικευμένες σχολές στην Αγγλία, να κάνει την πρακτική της στην κλινική ενός διάσημου ολιστικού θεραπευτή, στη Μάλτα. Τα αιθέρια έλαια σήμερα είναι η ζωή της. Συνεχίζει να τα μελετά, να ενημερώνεται για νέες χρήσεις -οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες επικεντρώνονται στα πόσιμα αιθέρια έλαια και τη θεραπευτική τους δράση σε γυναικολογικά και ορμονικά προβλήματα- και δηλώνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια πριν πει ότι έμαθε όλα τα μυστικά τους!
Μάθετε περισσότερα

 

Σχετικά θέματα
Ακόμη χρησιμοποιείτε την ίδια κρέμα;
2013-11-15
Ακόμη χρησιμοποιείτε την ίδια κρέμα;
 
Γνωρίστε τα καλλυντικά σας.
2014-03-13
Γνωρίστε τα καλλυντικά σας.
 
Βαμμένα... φυσικά μαλλιά. Αντίφαση; Όχι, Nature’s professional!
2015-01-15
Βαμμένα... φυσικά μαλλιά. Αντίφαση; Όχι, Nature’s professional!
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;