CONNECT:  
             

​Τα αντηλιακά μας προστατεύουν από τις UV, όχι όμως 100%

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η ασπίδα προστασίας που προσφέρουν τα αντηλιακά στην επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία, επιβραδύνει, αλλά δεν αναστέλλει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Αγοράσαμε το καινούργιο μας αντηλιακό, με μεγάλο δείκτη προστασίας και ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε άφοβα τον ήλιο. Άφοβα; Όχι ακριβώς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, του Λονδίνου, η εφαρμογή ενός αντηλιακού με δείκτη SPF 50 στην επιδερμίδα, βοηθά σημαντικά στην προστασία της επιδερμίδας από τις σοβαρές βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV στα κύτταρά της , δεν τις εμποδίζουν όμως 100%.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος-η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος-από την έκθεση στον ήλιο. Στα πειράματα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν η επιδερμίδα είναι απροστάτευτη , οι ακτίνες UVΑ, επιτίθενται στο γονίδιο p53 , ρόλος του οποίου είναι να προστατεύει τα μελανινοκύτταρα από τις φθορές που προξενεί ο ήλιος. Με την εφαρμογή αντηλιακού με SPF50, η διαδικασία φθοράς του DNA των κυττάρων επιβραδύνεται σημαντικά και ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος περιορίζεται, δυστυχώς όμως δεν αναστέλλεται .

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η χρήση αντηλιακών είναι άκρως απαραίτητη αλλά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε αφού η προστασία που μας παρέχουν δεν φτάνει στο 100%. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, έχει απαγορευτεί η αναγραφή του όρου “sunblock” στα αντηλιακά και έχει αντικατασταθεί , στους μεγάλους δείκτες από την ένδειξη «πολύ υψηλή προστασία».

Το συμπέρασμα της μελέτης αυτής η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature , είναι ότι για να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον κίνδυνο, θα πρέπει να συνδυάσουμε τη χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας (ειδικά για τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες), με άλλα μέσα προστασίας, όπως είναι το πλατύγυρο καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και η ομπρέλα.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2023 beauty routine1

 

2023-01-09
Στοχευμένη, ενισχυμένη και αποτελεσματική: η ρουτίνα ομορφιάς το 2023

Με δύναμη από το πρόσφατο παρελθόν, το skinimalism, ένα από τα πιο διάσημα beauty trends, επανέρχεται...  

332300984

 

2023-02-27
Ο σπόρος που αγαπά την επιδερμίδα!

 

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2018-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;