CONNECT:  
             

Γιατί πρέπει να φοράμε αντιηλιακό κάθε μέρα;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014
Αντωνία Θωμοπούλου

 

women Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μαρία Καρδάση, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η καθημερινή, αντιηλιακή προστασία της επιδερμίδας.

- Τι θα λέγατε να ξεκινούσαμε με την κλασική αλλά πάντα χρήσιμη ερώτηση για τους κινδύνους που διατρέχουμε εξαιτίας της καθημερινής μας έκθεσης στον ήλιο;

- H καθημερινή έκθεση στον ήλιο, η οποία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, εκφυλίζει τα επιδερμικά κύτταρα. Ως εκ τούτου η αναπαραγωγή νέων κυττάρων γίνεται αραιότερα και με λάθος τρόπο. Το ηλιακό φως προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου σε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς της χρονολογικής γήρανσης, γεγονός που συμβάλλει στην ταχύτερη εμφάνιση των ρυτίδων. Ενώ, η υπερπαραγωγή κατά τόπους των μελανινοκυττάρων είναι η αιτία για τη δημιουργία των πανάδων- μέλασμα- και ηλιακών κηλίδων. Η αναπαραγωγική δραστηριότητα της μητρικής στιβάδας ατονεί, τα νεκρά κύτταρα δεν αποκολλώνται αλλά παραμένουν τα ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια κι έτσι η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη και τη ζωντάνια της. Η αποδυνάμωση λοιπόν της ανοσοποιητικής λειτουργίας του δέρματος επιτρέπει τη δημιουργία προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών.

- Τι έχει αλλάξει στην ατμόσφαιρα που κάνει επιτακτική την ανάγκη για καθημερινή αντιηλιακή προστασία;

- Η μείωση του στρώματος του όζοντος επιτρέπει σε ακτινοβολίες όπως η UVC, η οποία δεν είναι συμβατή με τη ζωή, να περνούν την ατμόσφαιρα. Έτσι οι παρούσες συνθήκες δημιουργούν τη δυνατότητα στις UVA και UVB υπεριώδεις ακτίνες να φτάνουν σε εμάς σε υψηλότερα ποσοστά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φωτογηραντική και καρκινογενετική τους δυνατότητα. Ως εκ τούτου η ανάγκη για καθημερινή προστασία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

- Πως ορίζετε εσείς, λοιπόν, τη σωστή προστασία;

- Να ξεκαθαρίσουμε, καταρχήν, ότι μιλάμε για την αντιηλιακή προστασία στην πόλη. Στην προεφηβική και εφηβική ηλικία η καθημερινή αντιηλιακή προστασία δεν συστήνεται για δύο λόγους. Η ακμή είναι ο πρώτος και η ανάγκη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη στην ανάπτυξη, ο δεύτερος. Παρόλα αυτά αν η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη και υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος, εννοείται ότι είναι απαραίτητη. Από τη δεκαετία των 30 η καθημερινή, αντιηλιακή προστασία είναι αναγκαία για την πρόληψη της φωτογήρανσης σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια. Στα σημεία δηλαδή που είναι μόνιμα- και στο κλεινόν άστυ- εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τις ημέρες των διακοπών η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται κατ’ οίκον- πριν βγούμε, δηλαδή, στην παραλία – σε γυμνή επιδερμίδα και σε όλη την επιφάνεια του σώματος, ακόμη και στα σημεία που θα είναι καλυμμένα από το μαγιώ. Και, βέβαια, δεν ξεχνάμε να το ανανεώνουμε μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα.

- Κρέμα ημέρας με SPF ή αντιηλιακή κρέμα; Τι προτείνετε για την καθημερινή αντιηλιακή προστασία;

- Οι σύγχρονες συνθέσεις των αντιηλιακών προϊόντων που περιέχουν και αντιοξειδωτικά συστατικά μαζί με τους δείκτες προστασίας είναι μια πολύ καλή επιλογή για την καθημερινή προστασία. Εξάλλου μετά τη δεκαετία των 30 η αντιηλιακή κρέμα είναι πλέον η κρέμα ημέρας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για τη σωστή φροντίδα της επιδερμίδας απαιτείται προστασία στη διάρκεια της μέρας και αντιγηραντική δράση τις νυχτερινές ώρες.

- Όμως μια από τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου , όπως είπατε και σεις , είναι η σύνθεση της βιταμίνης D. Η καθημερινή προστασία με υψηλούς δείκτες δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας;

- Ο τρόπος χρήσης των αντιηλιακών που, ήδη, περιέγραψα αφήνει πολλά περιθώρια στη σύνθεση της βιταμίνης D ,ειδικά για τις ηλικίες στην περίοδο της ανάπτυξης. Είναι, όμως, σκόπιμο να τονίσουμε ότι κανένας δείκτης προστασίας , όσο υψηλός και αν είναι, ούτε φυσικά ακόμη και η πιο σωστή εφαρμογή αντιηλιακού δεν αποτρέπει 100% την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο. Γι αυτό το λόγο περισσότερο και από τη βιταμίνη D εκείνο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι η φωτογήρανση.

- Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε πόσο προστατευμένη είναι η επιδερμίδα όταν μετά από την αντιηλιακή κρέμα με SPF 30, για παράδειγμα που είναι και ο ενδεικνυόμενος δείκτης για την πόλη, εφαρμόζουμε φον ντε τεν με SPF15;

- Τα φον ντε τεν έχουν πάντα ανακλαστικές ιδιότητες είτε είναι εμπλουτισμένα με δείκτη προστασίας είτε όχι. Επικρατεί λοιπόν ο δείκτης του αντιηλιακού με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της μέρας. Μια πρακτική και ασφαλής επιλογή για την πόλη είναι οι αντιηλιακές κρέμες ημέρας με χρώμα.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;