CONNECT:  
             

Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι κάθε κουταλιά ζάχαρης που προσθέτετε , κλέβει και ένα κομμάτι από τη δύναμή τους να προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες..

Τα τελευταία χρόνια το τσάι, κυρίως το πράσινο, απέκτησε φανατικές οπαδούς και στην Ελλάδα. Η αντιοξειδωτική του δύναμη ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έπεισαν πολλές γυναίκες να εγκαταλείψουν την απόλαυση του καφέ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλά και όλου το σώματος από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται με την έκθεση στον ήλιο αλλά και εξαιτίας διαφόρων φυσικών μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό.

Οι πολύτιμες ωστόσο ιδιότητες του τσαγιού ουσιαστικά ακυρώνονται κάθε φορά που προσθέτουμε ζάχαρη ή οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία στο φλιτζάνι μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα αναψυκτικά ice teas που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή τα παγωμένα κοκτέιλ με βάση το τσάι που βρίσκουμε στα καφέ - όλα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει σοβαρές επιπτώσεις στη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας γιατί ενεργοποιεί μια διαδικασία η οποία ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η ζάχαρη προσκολλάται στις ίνες κολλαγόνου, τις κάνει άκαμπτες και εύθραυστες. Το υποστηρικτικό σύστημα που κρατά την επιδερμίδα απαλή, σφριγηλή και νεανική σταδιακά αλλοιώνεται και στην επιφάνειά της εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση.

Μια πρόσφατη όμως μελέτη έδειξε και κάτι ακόμα. Ότι η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού μειώνεται δραματικά με την προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, μελιού ακόμα και γάλακτος.

Ευτυχώς υπάρχει ένα υποκατάστατο ζάχαρης που, όχι μόνο δεν καταστρέφει, αντίθετα ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού. Πρόκειται για τη γνωστή μας πλέον στέβια (stevia rebaudiana bertoni). Ο θάμνος αυτός προέρχεται από τη Βραζιλία αλλά καλλιεργείται τελευταία και στη Βόρειο Ελλάδα. Τα φύλλα της στέβιας είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β , φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον όμως περιέχουν στεβιόλη, μια γλυκαντική ουσία η οποία, αν και είναι 60-80 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη (μάλιστα, το τελικό προϊόν που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης φτάνει να γίνεται 200 φορές πιο γλυκό), έχει μηδενική θερμιδική αξία.

Αν λοιπόν δεν θέλετε, προσθέτοντας 1, 2, 3 κουταλάκια ζάχαρη να …εξουδετερώνετε, μαζί με τη στυφή γεύση του μαύρου ή του πράσινου τσαγιού και τα αντιοξειδωτικά του, κόψτε την ή υιοθετήστε τη στέβια. Η επιδερμίδα αλλά και η σιλουέτα σας θα σας ευγνωμονούν…

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
L' Oreal

 

2019-02-23
Ένα app για το μέλλον της επιδερμίδας σας

H L’Oréal επιχειρεί μια νέα προσέγγιση της ομορφιάς μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες και...  

indie beauty

 

2018-01-22
Εσείς, πόσο…indie είστε;

Σας αρέσει να δοκιμάζετε προϊόντα από καινούργιες, άγνωστες μάρκες που ανακαλύψατε στο Instagram;...  

athleisure beauty

 

2017-12-08
Καλωσήρθατε στην εποχή του athleisure beauty

Οι millenials θέλουν να νοιώθουν και να δείχνουν όμορφες –στον καθρέπτη και στο… Instagram- την...  

Beauty trends 2019

 

2019-01-02
​Πού πάει …η ομορφιά το 2019;

Η καινούργια χρονιά κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα.  Για μια ακόμα φορά, οι ειδικοί αναλυτές μελέτησαν...  

Junk food και αναψυκτικά τύπου λάιτ, μελέτη

 

2015-09-13
Οι τηγανιτές πατάτες και… το φαινόμενο της αναπλήρωσης

Μια νέα επιστημονική μελέτη πάνω στις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 22.000 ενηλίκων στην...  

microbeads

 

2016-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2015-03-21
​Σας είναι αδύνατον να κάνετε δίαιτα; Ίσως φταίει η… προσωπικότητά σας

Μια νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στη μυστική σχέση που συνδέει τις –κακές- διατροφικές μας...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;