CONNECT:  
             

Μήπως πάσχετε από νευρική ορθορεξία;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 28 Μαΐου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Orthorexia Έχετε διαγράψει οριστικά από το διαιτολόγιό σας το κρέας, τα λίπη, τη ζάχαρη, το αλάτι και κάθε τρόφιμο που υποπτεύεστε ότι περιέχει συντηρητικά; Αγοράζετε μόνο βιολογικά και καταναλώνετε μανιωδώς super foods; Αρνείστε την έξοδο με φίλους για να μην απειληθείτε από τους… κινδύνους που κρύβει ένα πιάτο μαγειρεμένο φαγητό; Προσέξτε γιατί ίσως φλερτάρετε επικίνδυνα με το νέο ψυχοδιατροφικό σύνδρομο του 21ου αιώνα!

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι μονόδρομος αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ομορφιά και την νεανικότητα της επιδερμίδας μας, να διατηρήσουμε τη φόρμα μας και να προστατέψουμε την υγεία του οργανισμού μας. Για κάποιες όμως η υγιεινή διατροφή έχει σταδιακά μετατραπεί σε ψυχαναγκασμό.

Εμμονή με το «σωστό»

Κάθε τροφή που υποψιάζονται ότι είναι επεξεργασμένη, περιέχει τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά γεύσης ή συντηρητικά, ότι είναι γενετικά τροποποιημένη (μεταλλαγμένη) ή έχει καλλιεργηθεί με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, ή απλά είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι εξοστρακίζεται αυτόματα από το καλάθι του σούπερ μάρκετ . Το ίδιο και τα γαλακτοκομικά το κρέας και τα πουλερικά. Αναζητούν φρούτα και λαχανικά μόνο από οργανικές καλλιέργειες και ψωνίζουν από καταστήματα με βιολογικά επιλέγοντας προϊόντα με βάση τα πόσα …. «χωρίς» αναγράφονται στην ετικέτα με τα συστατικά τους. Όσες τροφές κατορθώσουν να περάσουν το τεστ «καθαρότητας», πλένονται σχολαστικά και μαγειρεύονται ίσα-ίσα για να εξοντωθούν τυχόν βακτήρια . Συνήθως είναι …όψιμες vegetarian ή vegan και αποδεικνύουν την ακλόνητη πίστη τους στη διατροφική αξία των super foods κολατσίζοντας με καρπούς γκότζι- μπέρι και κινόα και πίνοντας χυμούς από ιπποφαές και κράνμπερι... Άλλοτε πάλι ακολουθούν παράξενες , στερητικές δίαιτες- όπως η trendy παλαιολιθική δίαιτα- με ελάχιστα επιτρεπόμενα είδη, όχι για να χάσουν κιλά, αλλά γιατί πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο είναι απλά ανθυγιεινό .

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε απέχουν από κοινωνικές εκδηλώσεις και εξόδους με φίλους για φαγητό και, όταν το κάνουν, όχι μόνο αρνούνται να δοκιμάσουν ακόμα και μια σαλάτα, εφόσον δεν την έχουν ελέγξει και δεν την έχουν προετοιμάσει οι ίδιες, αλλά κατακεραυνώνουν και τους γύρω τους που επιμένουν να απολαμβάνουν όσα «επικίνδυνα» κρύβει το πιάτο τους.

Το νέο σύνδρομο

Αν η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει …γάντι σε κάποια φίλη σας ή ακόμα χειρότερα, αναγνωρίζετε σ’ αυτήν τον εαυτό σας , καλό είναι να γνωρίζετε ότι το «κόλλημα» με την υγιεινή διατροφή δεν είναι απλά μια ακόμα μόδα του lifestyle, αλλά έχει αναγνωριστεί από τον ιατρικό κόσμο ως ένα νέο ψυχοδιατροφικό σύνδρομο το οποίο ονομάζεται νευρική ορθορεξία! Πρώτος ο δρ. Steven Bratman περιέγραψε το 1997 τη διαταραχή, όταν διαπίστωσε ότι μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα πληθυσμού ήταν τόσο προσηλωμένη στο να τρώει «μόνο τα σωστά» που απομονωνόταν κοινωνικά, σε επικίνδυνο βαθμό εξηγώντας ότι αυτό που διαφοροποιεί το ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή από την ορθορεξία είναι ο «ακραίος αυτοπεριορισμός και η μανιακή εμμονή στην επιλογή της –υγιεινής-τροφής". Τα ορθορεκτικά άτομα έχουν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, είναι αδύνατον να συμμετάσχουν στις καθημερινές δραστηριότητες, απομονώνονται και συχνά δεν ανέχονται καν τις απόψεις των άλλων γύρω από τη διατροφή και την υγεία.

Η νευρική ορθορεξία -όπως άλλωστε και η νευρική ανορεξία- αν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτή και δεν αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις ή και υποσιτισμό.

Ως ένα πρώτο εργαλείο αυτό-ελέγχου, ο δρ. Bratman συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο-τεστ στο οποίο, αν απαντήσετε ειλικρινά θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο η «μανία με τα υγιεινά» έχει αρχίσει να κυριεύει τη ζωή σας. …

Κάντε το τεστ

 1. Περνάτε περισσότερες από 3 ώρες καθημερινά με τη σκέψη σας στην υγιεινή διατροφή ;
 2. Σχεδιάζετε από σήμερα το αυριανό υγιεινό μενού σας;
 3. Σας ενδιαφέρει περισσότερο η θρεπτική αξία αυτού που τρώτε από την απόλαυση που νοιώθετε όταν το τρώτε;
 4. Η ποιότητα της ζωής σας έχει υποβαθμιστεί από τότε που αναβαθμίσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
 5. Γίνεστε όλο και πιο αυστηρή με τον εαυτό σας;
 6. Αισθάνεστε να αυξάνεται η αυτοεκτίμησή σας όταν τρώτε «σωστά» και περιφρονείτε τους άλλους που κατά τη γνώμη σας δεν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή;
 7. Εγκαταλείπετε τροφές που σας αρέσουν μόνο και μόνο για να φάτε τις «σωστές»;
 8. Η δίαιτα που ακολουθείτε σας δυσκολεύει να τρώτε έξω;
 9. Αρχίζετε να απομονώνεστε κοινωνικά;
 10. Νοιώθετε ενοχές ή μισείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που παρεκκλίνετε από τη δίαιτά σας;
 11. Όταν καταναλώνετε τις «υγιεινές» τροφές, αισθάνεστε ότι είστε ήρεμες και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο;
Βαθμολογία:1 βαθμός για κάθε «ναι» που δώσατε στις παραπάνω ερωτήσεις

2-3 βαθμοί: Ίσως έχετε μια ήπια μορφή ορθορεξίας. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας.

4-9 βαθμοί: Πλησιάζετε επικίνδυνα την περίπτωση να γίνετε ορθορεκτικές. Χαλαρώστε τα αυστηρά στάνταρντ που ακολουθείτε στη διατροφή σας.

Πάνω από 10 βαθμοί: Έχετε εμμονή με την υγιεινή διατροφή. Ίσως θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επιστήμονα ειδικευμένου στις διατροφικές διαταραχές .

Μάθετε περισσότερα

Διαβάστε

Δείτε το video

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;